Overzicht

Nintendo Switch Pro: alle geruchten en feiten op een rij

4K, oled en meer

Geschreven door Jacco Peek op
De Nintendo Switch verscheen vier jaar geleden en is volgens Nintendo pas op de ”helft van zijn levenscyclus”. Toch verschenen er de afgelopen jaren een hoop geruchten over een ‘Nintendo Switch Pro’, een krachtiger model dan de huidige Switch. Hieronder houden we alle geruchten en feiten over de releasedatum, prijs, hardware en games bij.

Hoewel Nintendo’s aankomende nieuwe Switch-model in de volksmond ‘Nintendo Switch Pro’ wordt genoemd, is er nog geen indicatie van de daadwerkelijke naam van de hybride console. Wel wijzen de huidige geruchten allemaal op hetzelfde: een geüpgraded Switch-model dat de huidige Switch-games afspeelt. Het gaat dus niet om een volwaardige opvolger van de Nintendo Switch.

Releasedatum

Er gaan al ruim twee jaar geruchten over de spoedige verschijning van een nieuw Switch-model. Al in oktober 2018 meldde The Wall Street Journal dat Nintendo werkte aan twee nieuwe modellen om in 2019 uit te brengen. Gedurende 2019 volgden er meer berichten van relatief betrouwbare bronnen die eerst meldden dat beide modellen gepland stonden voor een lancering in de zomer, maar dat het krachtigere model van de twee toch werd uitgesteld wegens productieproblemen. Dat bleek min of meer waar te zijn: in september 2019 verscheen de Nintendo Switch Lite, een kleiner en goedkoper model van de Switch.

In 2020 drukte Nintendo de geruchten over een nieuw model de kop in door te melden dat er dat jaar geen nieuwe hardware zou verschijnen. Toch doken er hier en daar aanwijzingen op naar het nieuwe model, waaronder in een firmware-update van de console. 

De laatste geruchten, afkomstig van Bloomberg, duiden op een release in de tweede helft van 2021, vermoedelijk tussen september en december. De productie zou in juni 2021 van start gaan om een miljoen exemplaren per maand te produceren. 

Officieel zei Nintendo in februari dat er voorlopig nog geen nieuw model wordt aangekondigd. "We zijn voorlopig niet van plan een nieuw model aan te konden, aangezien er een Switch-model gebaseerd op Mario in februari en een Switch-model gebaseerd op Monster Hunter Rise in maart uitkomt”, aldus president Furukawa.

Zelda: Breath of the Wild 2

Hardware

In grote lijnen zou het nieuwe Switch-model krachtiger zijn dan de huidige variant en een verbeterd en groter scherm bevatten. Vroege berichten noemen het een console voor “de fanatiekere gamer”, tegenover de kindvriendelijke Switch Lite.

4k-resolutie

De eerder genoemde rapportage van Bloomberg claimt dat het nieuwe Switch-model ‘4k-graphics’ biedt. Daarbij is het niet bekend of de Switch krachtig genoeg is om zelf een 2160p-resolutie te produceren, of dat er gebruik wordt gemaakt van een upscalingtechniek die vergelijkbaar is met die van de PlayStation 4 Pro. In een aanvullend artikel voor investeerders zegt Bloomberg dat de console wat grafische prestaties betreft grofweg ”in lijn is met de PlayStation 4 Pro en Xbox One X”. 

Volgens bronnen van Gamereactor plant Nvidia de huidige chip in de Nintendo Switch, de Tegra X1 Mariko, uit productie te halen. Momenteel wordt daarom gespeculeerd over een nieuwe chip die deep learning super sampling (dlss) ondersteunt, een upscalingtechniek van Nvidia. De techniek maakt het via een algoritme mogelijk om games in een hogere resolutie weer te geven dan de daadwerkelijke interne resolutie waarop een pc of console de game draait. Ook kan het betere prestaties opleveren indien de techniek wordt ingezet om games in dezelfde resolutie te draaien.

Volgens een nieuw rapport van Bloomberg maakt het apparaat inderdaad gebruik van dlss, dankzij een nieuwe chip. De ondersteuning zou toegevoegd moeten worden aan ‘de code van games’, waardoor dlss vermoedelijk enkel is weggelegd voor nieuwe games, of games die een update krijgen.

Oledscherm

Ook meldt Bloomberg in het meest recente bericht over de console dat het scherm van de handheld zelf wordt verbeterd. Zo zou het een oledscherm van Samsung krijgen in plaats van het huidige lcd-scherm. Oled is een schermtechniek die zorgt voor betere contrastwaarden en over het algemeen zuiniger is dan lcd. Het zou daarbij gaan om een ‘stijf’ oledscherm, dat goedkoper te produceren is dan die in dure smartphones.

De resolutie van het scherm zou onveranderd blijven: 1280 bij 720 pixels. Wel zou het scherm met 7-inch iets groter worden dan de huidige modellen. De reguliere Switch heeft een scherm van 6,2-inch en de Switch Lite een scherm van 5,5-inch. 

Een paar maanden eerder rapporteerde het Taiwanese Economic Daily News echter dat Nintendo mogelijk gaat voor een andere schermtechniek, namelijk mini-led. Mini-led is een relatief nieuwe vorm van lcd, waarbij pixels nauwkeuriger belicht kunnen worden en dus betere contrasten opleveren dan reguliere lcd-schermen. De techniek is niet zo nauwkeurig als oled, maar wel goedkoper om te produceren.

switch

Cpu en ram 

Volgens een recent gerucht krijgt de Nintendo Switch Pro ook een snellere cpu en meer ram. Dat zou onder andere moeten helpen bij stabielere en mogelijk hogere framerates en het weergeven van meerdere objecten op het scherm.

Overig

Verder is nog weinig bekend over de hardware van het nieuwe Switch-model. Volgens de Japanse krant Nikkei heeft Nintendo als doel de gebruiksvriendelijkheid over het algemeen te verbeteren.

switch

Prijs

Over de prijs van de console zijn nog geen concrete berichten verschenen, maar vermoed wordt dat Nintendo de Switch Pro voor een hogere prijs in de markt zet dan het huidige model, dat 329 euro kost. Serkan Toto, CEO van gameconsultatiebedrijf Kantan Games, gokt dat de prijs rond de 400 dollar komt te liggen. Daarnaast verwacht Bloomberg dat de adviesprijs van het apparaat meer dan twintig procent hoger ligt dan het huidige model, wat neerkomt op zo’n 395 euro. Ook verwacht de publicatie dat de Switch Pro in de ‘lanceerperiode’ meer verkoopt dan de PlayStation 4 Pro, waar toen twee miljoen stuks van verkocht werden voor 499 euro per exemplaar.

Pokémon Legends: Arceus

Games

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Nintendo Switch Pro alle huidige Switch-games afspeelt, en ook nieuwe titels speelbaar blijven op de reguliere Switch en Switch Lite. Het valt echter niet uit te sluiten dat er enkele exclusieve titels op verschijnen, vergelijkbaar met hoe Xenoblade Chronicles 3D en Fire Emblem Warriors enkel speelbaar zijn op de New Nintendo 3DS en niet op het oudere model. Gezien de verkoopcijfers van de Nintendo Switch vermijdt Nintendo die mogelijkheid waarschijnlijk, zodat nieuwe games een zo breed mogelijk publiek aanspreken en huidige bezitters niet gedwongen worden tot de overstap naar een nieuwe console.

Wat lanceergames betreft meldt Bloomberg dat Nintendo het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild in de lanceerperiode van de Switch Pro wil uitbrengen. Hoewel een releasedatum voor de game nog niet bekend is, wordt deze eind 2021 of begin 2022 verwacht. Overige games zijn nog niet bekend. Mogelijk bewaart Nintendo titels als Pokémon Legends: Arceus, Splatoon 3 en Metroid Prime 4 ook voor de lanceerperiode van de console.

Dit artikel delen:

Lees meer

Japans handelsmerk hint naar vervolg op Judgment Microsoft wil mogelijk Discord overnemen
4

Reacties op: Nintendo Switch Pro: alle geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DungDefender26

  • 23 maart 2021 11:11
  Ik denk niet dat er exclusieve games op komen. In hoeverre kun je nog spreken over een 8 jarige levensduur als er na 5 jaar een ander model is met exclusieve games?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 23 maart 2021 20:23
  Ik blijf erbij dat de naam 'Switch Up' echt een geniale naam is. Kom maar door met deze upgrade! En inclusief Botw2 svp :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 23 maart 2021 21:49
  @Lord Ganon Super Switch of Switch Pro jaa ik vind Switch up wat te veel op Ketch 'up' lijken :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 maart 2021 00:29
  Van mijn part hoeft Nintendo echt niet te beginnen aan 4K-resoluties. Native of opgeschaald, bij Ninty-games draait het toch nooit om hoe scherp het allemaal precies is? Bespaar die rekenkracht en kosten lekker, en ga dan gewoon vól voor 1080p/60 — met dit model misschien ook in handheld-vorm.

  't Zou Nvidia wel sieren als ze de Tegra-chips kunnen voorzien van (een vorm van) DLSS. Lijkt me niet makkelijk met de verouderde architectuur, maar als het Nintendo meer speelruimte geeft met prestaties, waarom ook niet? Beetje slimme upscaling biedt weer nét dat beetje meer stabiliteit en accuduur in grote games.

  OLED spreekt voor zich. Samsung maakt mooie (touch)schermen, dus kom maar door. Zolang de Koreanen de prijs niet onnodig veel aandikken, is 't allemaal mooi meegenomen. Al vond ik het scherm op de originele Switch stiekem al ontzettend fraai.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.