Overzicht

Moderne retroconsoles die het kopen waard zijn

Sega en NeoGeo zijn terug van weggeweest

Geschreven door Wesley Akkerman op
Ondanks het feit dat gamers graag vooruitkijken en grafische pracht waarderen, schuilen er in het verleden heel wat parels van consoles. Voor de wat oudere liefhebbers geldt misschien wel dat ze terugverlangen naar tijden van weleer, en dan zijn moderne retroconsoles een mooie optie. Maar welke zijn de moeite waard?

In de afgelopen maanden zijn er een hoop moderne retroconsoles uitgebracht, maar niet elke console is je tijd en geld waard. Natuurlijk is de keuze voor zo’n console altijd persoonlijk, maar over het algemeen is de consensus dat onderstaande modellen goed in de smaak vallen. Dat soort retroconsoles hebben veelal dezelfde voordelen: ze bieden veel games aan op een miniversie van bestaande spelcomputers, terwijl ze voorzien zijn van moderne gemakken als een hdmi-poort en verbeteringen waardoor games ontzettend soepel spelen op een moderne televisie.

Sega Mega Drive Mini

Hoewel deze moderne retroconsole nu bijna onbetaalbaar is (zo kwamen we een prijs tegen van 225 euro), is een aanbeveling toch op z’n plek. Bezitters krijgen namelijk toegang tot een groot aanbod van klassieke videogames. In totaal staan er 42 spellen op, waaronder Street Fighter 2 en Sonic the Hedgehog. De console zelf ziet er ook tof uit, aangezien het alle details van het oude model evat, inclusief neppe volumeknop. Daarnaast is er een overzichtelijk menu aanwezig, waardoor games uitkiezen ook een eitje is.

NeoGeo Mini International

De volgende op de lijst van moderne retroconsoles die de moeite waard zijn, is de NeoGeo Mini International. Deze console is het alleen al waard door zijn design en extra opties, die je niet tegenkomt op andere miniconsoles. De NeoGeo Mini International is namelijk een kleine, werkende arcadekast, compleet met een scherm en knoppen. Maar je kunt hem ook op een tv aansluiten en met een controller bedienen. De console biedt games als Metal Slug en The King of Fighters aan; titels die vooral in arcadehallen ontzettend populair waren. Meer retro dan dit wordt het niet.

Evercade VS

De Evercade is een moderne retroconsole die niet dezelfde populariteit geniet als de kleine consoles van Nintendo en Sony. Het bedrijf achter de spelcomputer probeert wel een compleet pakket aan te bieden. De console biedt games van onder meer de Atari 2600, NES en Mega Drive aan, en doet dat via cartridges die gamers los aanschaffen. Ja, dat is pas écht ouderwets. De games worden bovendien geleverd met doosjes en boekjes en zijn daarmee een prima back-up voor je eigen verzameling. Het grote nadeel is dus dat je ze opnieuw moet kopen; maar verder is het genieten.

Commodore 64 Mini

Gaan we nog iets verder het verleden in, dan kom je vanzelf uit bij de Commodore. De wat jongere gamers kennen die naam wellicht niet, maar de Commodore 64 was destijds, in 1982, een hit. Op de miniversie van de spelcomputer speel je onder meer spellen als Impossible Mission en Uridium; games waar je wellicht opa, oma of een wat oudere oom of tante over hoorde praten. Daarnaast heeft de console een uniek uiterlijk (inclusief een toetsenbord) en levert de fabrikant een waanzinnig oude controller mee in de vorm van een joystick - inclusief grote rode knoppen en een kabel, natuurlijk.

Polymega Base Unit

Niet elke moderne retroconsole op deze lijst is plug-and-play. Daar zijn de Evercade VS en de Polymega Base Unit goede voorbeelden van. De console van Polymega ondersteunt standaard originele cd-rom-games van de PlayStation, Sega Saturn, Sega CD, TurboGrafx-CD en Neo Geo CD, maar met enkele uitbreidingen speel je er ook originele games van de (Super) Nintendo, Sega 32X en TurboGrafx op. Er zijn bovendien verschillende controllers beschikbaar, dus je kunt helemaal spelen zoals je wil. De prijs is wel aan de hoge kant: wil je alles hebben, dan ben je meer dan 600 euro kwijt.

Tot slot

Tot slot nog wat algemene aanbevelingen die wat meer voor de hand liggen. Zo bracht Nintendo eerder de NES Classic Mini en de SNES Classic Mini uit. Die worden niet meer gemaakt, maar kunnen ook zeker je tijd waard zijn als je ze nog ergens (goedkoop) kunt scoren. Over de PlayStation Mini van Sony wordt vaak lacherig gedaan vanwege het gameaanbod en de beeldkwaliteit, maar ook daar staan enkele parels op. Denk dan aan Final Fantasy 7, bijvoorbeeld. Hoe dan ook: de moderne retroconsoles laten zowel oude als nieuwe spelers (opnieuw) kennismaken met toppers van toen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Metro Exodus is meer dan zes miljoen keer verkocht Hello Games voorlopig niet klaar met No Man's Sky ondersteunen
32

Reacties op: Moderne retroconsoles die het kopen waard zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ali3n8tor

  • 17 februari 2022 14:03
  Alle bovenstaande "retroconsoles" staan bol van lag, emulatie errors in beeld en geluid en wat niet. ja mooie shell eromheen maar de kwaliteit is om te huilen.

  MisterFPGA. dat is pas een beest om de perfecte retro experience op te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 17 februari 2022 15:29
  @ali3n8tor Dat klopt, maar niet iedereen is bereid daar tijd en energie in te steken. Daarom zijn alternatieve opties meer dan welkom voor mensen die gewoon willen (retro)gamen, zonder al te veel poespas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dennis..

  • 18 februari 2022 09:25
  @Wesley-B Als eerste, leuk om in ieder geval te zien dat je schrijft over retro consoles! Mag van mij vaker gebeuren ;) Maar toch vind ik het jammer dat je de beste moderne retro console niet benoemd. De MiSTer is nu eenmaal gewoon de beste manier om oude games te herbeleven. Daar kun je niet omheen. Wat hierboven al staat is dat alle mini console bol staan van in en output lag en emulatie errors.

  Wat je zegt over tijd en energie gaat ook niet meer op, want er zijn kant en klare systemen te koop die ook plug en play zijn. Zoek even op MiSTEr Multisystem.

  Ook al zijn de mini's plug en play, zijn ze niet altijd het kopen waard. In de meeste gevallen is het een money grab n.a.v het succes van de Mini NES en SNES. Zelfs zo erg dat de Playstation Mini gewoon een bar slechte emulator bevat die gewoon gejat is.

  Zijn ze dan het kopen waard?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 18 februari 2022 10:08
  @SamuraiPizzaCat Fijn om te horen dat de artikelen gewaardeerd worden! Ben zelf retrofanaat en heb een kamer volstaan met honderden fysieke games en meer dan 35 consoles, dus ik praat en schrijf er graag over.

  Ik begrijp je punt! Ik schrijf voor Gamer.nl artikelen op verschillende niveaus en spreek daardoor niet altijd iedereen aan met de content. Niet iedereen zit ook op het niveau van MiSTEr-hardware, in welke vorm dan ook. Dat geldt zowel voor de interesse als het geld dat iemand er aan wil besteden.

  Bovendien: MiSTer verdient wat mij betreft een uitgebreider stuk dan een simpele vermelding in een handig overzicht voor de wat meer casual spelende gamers. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee in aanraking hoeven te komen (daarom waardeer ik je comment, en de comments die geregeld over MiSTer verschijnen onder de artikelen, haha), maar dit vind ik dus niet de plek.

  Gaming is een brede hobby voor heel veel soorten mensen en we willen iedereen daarbij betrekken. Ik kan niets beloven over toekomstige content (dat gaat altijd in overleg), maar weet dat ik ervan op de hoogte ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 18 februari 2022 10:29
  @ali3n8tor
  Mijn nieuwe kleine SNES loopt soms vast als ik de knop indruk waarmee ik naar het menu wil om te saven. Nintendo had wat mij betreft wel een stabielere console kunnen maken. Ja vroeger kon je niet saven, maar vroeger kwam ik ook niet verder dan een bepaald punt daardoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  velocityx

  • 17 februari 2022 14:04
  Ik ben wel geinteresseerd in een console die PS2 games kan afspelen. (behalve ps2 zelf natuurlijk)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 17 februari 2022 14:10
  @velocityx en xbox series S en X zijn echt de ultieme emulation consoles.
  Linus tech tips heeft hier een video over.
  Die dingen kunnen bijna alles spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 17 februari 2022 14:14
  @do365nic ga ik zeker eens kijken. Momenteel is mijn raspberry pi 4 m’n retro go-to console. Dreamcast emulator werkt ondertussen steeds beter en beter. Zelfs n64 doet z’n best

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 17 februari 2022 18:19
  @do365nic

  Dat is interessant. Ik ga dat ook eens bekijken.

  Thnx

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dennis..

  • 18 februari 2022 09:25
  @velocityx De PS3? :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 17 februari 2022 14:22
  Megadrive mini is schattig, maar zeker de helft van de games zijn een beetje meh. Ik heb nog de meeste lol gehad van Dr. Robotniks Bean Machine eigenlijk, erg leuk (en moeilijk) in multiplayer. Je mag ook wel gelijk andere controllers erbij kopen als je Streetfighter 2 wil spelen. Of in het algemeen want de kabels van de standaard controllers die erbij zitten zijn kort en stug, superonhandig.

  Ik heb zelf de meeste interesse in de PC Engine Mini. Mooi apparaat en een onverslaanbare lineup aan (unieke) games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 17 februari 2022 15:09
  De controller van de Sega Mega Drive Mini is niet de variant met 6 knoppen, dat is erg teleurstellend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 17 februari 2022 15:30
  @Gekke Dirkie Dat is wel extreem zonde, ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Reson.nl

  • 17 februari 2022 15:42
  Even off topic maar waarom zijn de reacties verwijderd op de GTA 6 column?

  Ik vind dat wel erg zwak als je dat doet bij een column

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 17 februari 2022 22:44
  @Reson.nl niet iedereen had dezelfde mening als in het artikel geschreven stond. Dan krijg je dat bij bepaalde onderwerpen, heb het vaker zien gebeuren. Ik hoop alleen dat er niet weer mensen voor gebannen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 18 februari 2022 09:24
  @Reson.nl
  Ik heb de 41e reactie gedaan, blijkbaar stond de teller op 52 reacties toen de stekker er uit getrokken werd. Dat maakt mij wel nieuwsgierig naar die laatste reacties.

  Misschien maar beter dat er niet meer gereageerd kan worden op die colum. Ik reageer niet vaak, maar Harry (de schrijver van de colum) krijgt mij wel vaker zo ver om mijn ongenoegen te uiten. In dit geval was het een colum en geen review dus heeft hij alle recht om zijn mening te uiten. Ik vind hem alleen niet een erg goede schrijver en dat laat ik blijken.

  Ik ben niet geband zoals je kunt lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 18 februari 2022 10:07
  @Reson.nl Om verdere escalatie te voorkomen, hebben we de comments uitgezet. Dat alle comments hierdoor werden verborgen, was niet de bedoeling. Vooralsnog zijn de comments weer te zien. Houd er rekening mee dat reacties die onze huisregels overschrijden worden verwijderd. Als het uit de hand loopt, kunnen we alsnog besluiten om alle reacties weg te halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 18 februari 2022 10:30
  @MonsterCrab
  Bedankt, nu heb ik de overige reacties ook kunnen lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tokumei

  • 17 februari 2022 16:59
  Ik kan de consoles van Analogue ook zeker aanbevelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 18 februari 2022 10:11
  @Tokumei Zeker waar! Ik ken die consoles, maar kan je even geen geldige reden geven waarom ik ze niet in dit artikel opnam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.