Overzicht
launchgames

Lanceergames voor PlayStation 5 en Xbox Series X die we graag zouden zien

Welke game spelen we eind dit jaar op de next-gen consoles?

Geschreven door Jacco Peek op
Eind dit jaar begint een nieuwe consolegeneratie met de komst van de PlayStation 5 en Xbox Series X. Beide apparaten lijken qua grafische capaciteiten een behoorlijke sprong vooruit te maken, maar een nieuwe console is slechts zo goed als de games die bij lancering beschikbaar zijn. Dit zijn daarom de titels die we het liefst willen zien.

Van oudsher zijn lanceergames niet de beste titels van een consolecyclus. Killzone: Shadow Fall, Resogun en Knack verschenen bijvoorbeeld tegelijkertijd met de PS4, terwijl Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome en Dead Rising 3 bij release voor de Xbox One uitkwamen. Tegen beter weten in hebben we toch onze meest gewilde lanceergames op een rij gezet, in de hoop dat minimaal eentje uit de lijst het haalt.

Fable (Xbox Series X)

Al sinds Phil Spencer aan het roer staat van Microsofts Xbox-divisie wordt er een constante stroom aan exclusieve AAA-games beloofd, maar we kunnen wel stellen dat de Xbox One die belofte niet heeft waargemaakt. We verwachten echter dat Microsoft vanaf de lancering van de Series X de vruchten van hun indrukwekkende lijst aan studio-overnames begint te plukken. Een van de meest gewilde vervolgen, aangewakkerd door hardnekkige geruchten, is Fable 4 door Playground Games.

Spencer hintte tijdens E3 2018 dat de Forza Horizon-ontwikkelaar bezig is met ”andere werelden”. Hopelijk bedoelt hij specifiek deze exclusieve openwereld-rpg die Series X maar al te goed kan gebruiken. Het ligt voor de hand dat Playground de serie voorziet van een reboot, zoals regelmatig gebeurt bij langlopende franchises, en de game simpelweg ‘Fable’ noemt. De lancering van de Series X is een ideaal moment om opnieuw te beginnen, met wellicht zelfs meerdere planeten, tijdreizen, het kunnen bouwen van een eigen dorp en een multiplayermodus, als we dit gerucht mogen geloven.

Fable Legends

Horizon Zero Dawn 2 (PS5)

2017 was het jaar waarin Guerrilla Games zichzelf wederom bewees als absolute wereldstudio. De ommekeer van grauwe sciencefictionshooters naar de kleurrijke ‘post-post-apocalyptische’ wereld van Horizon Zero Dawn was onverwachts, maar pakte ontzettend goed uit. Nu het alweer bijna drie jaar geleden is sinds het debuut van de franchise – en een vervolg al zo goed als bevestigd is – zou Horizon Zero Dawn 2 een prachtige lanceergame zijn.

Met Aloy als charismatische protagonist (en tevens het personage met het mooiste haar in een videogame ooit), een wereld vol geloofwaardige volkeren en verhalen en een flink arsenaal aan imposante robotdinosaurussen zijn we nog lang niet uitgekeken op de wereld van Horizon. Bovendien merk je aan het origineel dat Guerrilla nog geen volleerd rpg-maker is en er nog genoeg ruimte voor verbetering overblijft. Denk aan een beter uitgewerkt factiesysteem, betere klimmechanieken en verbeterde gezichtsanimaties. Oh, en een paar lieve robots zou ook een welkome toevoeging zijn.

Horizon Zero Dawn

Spider-Man 2 (PS5)

Spider-Man kwam relatief recent uit, maar we zouden maar al te graag een vervolg zien dat gepaard gaat met de lancering van Sony’s volgende console. Insomniac Games zette met het origineel een ijzersterke superheldengame neer, die als prima fundament dient voor een vervolg. Zo is spinnenmans zo wendbaar en lenig als het maar kan zijn en is New York met al haar trekpleisters en verkeer eigenlijk te mooi om te verruilen voor een andere setting.

Spider-Man 2 zal het dan ook moeten hebben van verbeteringen op andere aspecten, zoals meer variatie in de zijmissies, boeiendere eindbazen en betere stealthmissies. Uiteraard lichtte het einde van het origineel ook al een tipje van de sluier op over het verhaal, dat de desbetreffende superschurk hopelijk eer aan doet en spelers wellicht zelfs in de schoenen zet van Miles Morales als beginnende Spider-Man.

spiderman

Banjo-Kazooie (Xbox Series X)

Als er één game is die Xbox-fans graag willen zien, dan is het Banjo-Kazooie wel. We geven toe: een nieuw deel bij lancering van de Series X maakt de console aantrekkelijk voor jong en oud. Een remake van het eerste deel ligt voor de hand, aangezien de Crash- en Spyro-trilogieën het uitstekend deden, en dergelijke overzettingen een goede pijler zijn voor eventuele vervolgen. Playtonic, dat bestaat uit voormalige Rare-werknemers en dat Yooka-Laylee ontwikkelde, zou een uitstekende studio zijn om die proef op de som te nemen. We zouden graag zien dat de beer en de vogel volledig opnieuw worden ontwikkeld, met wapperende veren, gedetailleerde haren en vloeiende animaties.

Microsoft kan er natuurlijk ook voor kiezen om een volledig nieuw deel te maken, met meer (zij-) personages, prachtige tussenfilmpjes en een uitgebreider verhaal. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat innovatie in het 3D-platformgenre te wensen overlaat, maar titels als Super Mario Odyssey bewijzen dat er nog genoeg te halen valt. Introduceer een nieuwe gameplaymechaniek, bouw kleine, maar superboeiende werelden en geef spelers een reden om alles tot in de puntjes te verkennen, om maar wat te noemen. Zo kan een nieuwe Banjo-Kazooie een groot succes worden.

Banjo en Kazooie

Starfield (PS5 en Xbox Series X)

Bethesda dronk de gifbeker van Fallout 76 tot de laatste druppel leeg en werkt momenteel gelukkig aan iets gloednieuws: Starfield. De ruimte-rpg dook tijdens E3 2018 op in een teaser, maar verder is er nog bijzonder weinig over bekend. Volgens de regisseur van Bethesda Games, Todd Howard, bevat Starfield het ‘Bethesda-dna’, maar introduceert het ook een hoop nieuwe systemen. Met The Outer Worlds en de reboot van Prey in het achterhoofd klinkt het concept van een uitgebreide sciencefiction-rpg behoorlijk aantrekkelijk, zeker met de kracht van de volgende generatie apparaten.

starfield

Assassin’s Creed Ragnarok (PS5 en Xbox Series X)

Ubisoft heeft geleerd van de problematische ontwikkeling van Ghost Recon: Breakpoint. Een flink aantal games is uitgesteld naar het volgende fiscale jaar en vooralsnog heeft Watch Dogs Legion – die ook verschijnt voor de volgende generatie consoles – alle prioriteit. Er gaan echter ook geruchten over een nieuwe Assassin’s Creed, die na een jaar afwezigheid van de franchise vermoedelijk dit jaar verschijnt. Assassin’s Creed Ragnarok, als we de geruchten mogen geloven, zou daarom een prachtige lanceergame zijn voor de PS5 en de Series X.

Na deze generatie de Caraïben, industrieel Londen, het Oude Egypte en het Oude Griekenland te hebben bezocht, klinkt de mogelijke Noordse setting van Ragnarok wederom verfrissend en een prachtig voorbeeld van waartoe de PS5 en Series X in staat zijn. Denk aan een samensmelting van prominente figuren en volken uit de Vikingtijd en intrigerende Noordse mythologie. Het ligt daarnaast voor de hand dat de spelwereld wederom gigantisch wordt, maar eigenlijk zou Ubisoft de schaal van de game binnen de perken moeten houden en de inhoud ervan iets beter doseren. Denk aan een verhaal met iets meer tempo en meer van die fantastische zijmissies uit Odyssey.

assassin's creed ragnarok

Splinter Cell (PS5 en Xbox Series X)

Sam Fisher dook de afgelopen jaren op als dlc en binnenkort in een mobiele game, maar het echte wachten is op een volwaardige nieuwe Splinter Cell-titel. Hoe fijn zou het dan zijn als de volgende generatie consoles lanceert met een nieuw deel in de stealthfranchise, wellicht zelfs een reboot om de drempel voor nieuwkomers te verlagen? Stel je voor: een stealth-avontuur waarin Fisher in verschillende zandbakken over de hele wereld missies voltooit met een flinke hoeveelheid gadgets tot z’n beschikking. Splinter Cell is uitstekend geschikt als filmisch AAA-avontuur, met ruimte voor coöperatieve modi, om de nieuwe consoles aan de man te krijgen. Wij geloven erin, hopelijk Ubisoft ook.

Splinter Cell

Dit zijn de lanceergames die we eind dit jaar graag zouden zien. Lees ook alle geruchten en feiten over de PlayStation 5 en Xbox Series X op een rij.

Dit artikel delen:

Lees meer

Echt Taekwondo-toernooi maakt gebruik van levensbalken uit vechtgames 3v3 Gunfight nu beschikbaar in Call of Duty: Modern Warfare
13

Reacties op: Lanceergames voor PlayStation 5 en Xbox Series X die we graag zouden zien

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 15 januari 2020 11:34
  Liever een vervolg op God of war en bloodborne 2
  Toch de 2 beste games van deze console generatie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 15 januari 2020 12:33
  @Roy36NL Sowieso eens met God of War, die game was al een van mijn favoriete game series, maar het nieuwe deel heeft de vorige delen compleet van de kaart geveegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 januari 2020 15:51
  @RedBiohazzerd87 zeker weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 15 januari 2020 15:24
  @Roy36NL zelda breath of the wild was voor mij de beste en god of war stond toch wel op een 2e plaats.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 januari 2020 15:52
  @hulstpower zeker ook een goede game al vond ik het een beetje te slow. OFT vond ik een betere Zelda game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 16 januari 2020 00:18
  @Roy36NL God of War was geweldig, maar als ze voor de ps5 voor nog een compleet andere mythologie kiezen vind ik dat ook best.
  Voor mij was toch wel de verassing van de PS4 Nier: Automata. Toen de demo uitkwam vond ik het juist veel gelijkenissen hebben met de vorige generatie god of war. Snelle combat met veel combo's en gigantische bazen. Toen ik het spel eenmaal had bleek dat toch iets uitgebreider te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 15 januari 2020 12:03
  GTA VI.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 15 januari 2020 12:24
  Graag een nieuwe Grand Turismo bij de volgende genaratie! Ook een nieuwe Forza Motorsport en/of Horizon is altid welkom!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 15 januari 2020 13:35
  Maar sinds phil spencer aan hert roer staat heeft de xbox one wel die aaa games gekregen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 15 januari 2020 23:57
  vergeet die exclusives maar voor xbox

  https://www.youtube.com/watch?v=zIg39iAkN0I

  dit is een filmpje met technieuws van techlinked van afgelopen maandag, waar microsoft juist aangeeft dat ze niet inzetten op exclusives voor de komende paar jaar.
  Microsoft maakt voor mij dus al de keuze dat het een PS5 gaat worden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 16 januari 2020 19:13
  Ik hoop dat ze met een suprise uncharted game komen! :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gamerjwz

  • 17 januari 2020 06:11
  Bloodborne 2 zou zo ziek zijn als t gelijk een launchtitel wordt voor ps5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 18 januari 2020 11:33
  bloodborne 2. deze game zou het een instant buy voor me maken.
  Mogelijk Elden Ring maar weet niet of deze exclusive is.

  The order 1886 deel 2 zou ook een leuke verrassing zijn, zelfde cinematic opzet als deel 1 maar dan groter en geen quick time events boss fights want dat was dikke poep. snap ook niet hoe dat er door is gekomen.

  Hoop wel dat je een behoorlijke verbetering ziet op de xbox SX tegen over een xbox one anders zou er geen meerwaarde aan zitten om een nieuwe xbox te launchen tenzij ik iets mis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.