Overzicht
GTA 6

Update: GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij

Wat is Rockstar van plan?

Geschreven door Rick Bloemzaad op
In 2013 bracht Rockstar voor het laatst een GTA-game uit. Grand Theft Auto 5 groeide snel uit tot een wereldwijd succes en werd één van de bestverkochte games aller tijden. Uiteraard vraagt men zich dan af wat Rockstar in petto heeft voor GTA 6. In dit artikel zetten wij alle geruchten en feiten over GTA 6 op een rij.

Dit bericht is op 15 april 2019 bijgewerkt met geruchten van een lekker die claimt bij een kleine Europese ontwikkelaar te werken en informatie deelt over locatie, releasedatum en exclusiviteit op PlayStation 5.

Releasedatum

Op 27 maart 2016 meldde een anonieme bron dat Rockstar begonnen is met het ontwikkelen van GTA 6. Daarnaast verscheen er op 18 mei 2018 een bericht van Gamesradar dat GTA 6 'goed onderweg' is in het ontwikkelingsproces.

Daarnaast wordt momenteel de verwachting geschept dat GTA 6 waarschijnlijk niet voor 2022 gaat verschijnen, zo zegt analist Michael Pachter. Volgens Pachter verschijnt de game op z'n vroegst in 2021. Pachter verklaart dat deze releasedatum te maken heeft met het feit dat de ontwikkelaar tot eind 2018 vooral zijn focus heeft gelegd op Red Dead Redemption 2.

Met deze schatting meldde Pachter ook dat er acht jaar tussen zat met de release van Red Dead Redemption en Red Dead Redemption 2, die overigens eerst in de lente van 2018 moest verschijnen. Uiteindelijk werd de releasedatum verplaatst naar 26 oktober van datzelfde jaar. Met de lancering van de succesvolle western-game lijkt Rockstar zich nu volledig te kunnen focussen op het ontwikkelen van GTA 6. Ondanks dat besteedt Rockstar nog steeds aandacht aan het leveren van content voor de online-modi van verschillende games. Zo wordt er nog steeds content geleverd voor GTA Online en de reeds verschenen bèta van Red Dead Online.

In juli 2018 ging het gerucht dat GTA 6 in 2019 ging verschijnen nadat er in GTA 5 een opvallend pop-up-bericht verscheen voor pc-, Xbox 360- en PS3-spelers. Al snel werd duidelijk dat het ging om een het bericht dat via een mod gemaakt was en als grap werd bedoeld.

GTA 5 kwam op 17 september 2013 uit en werd aangekondigd op 3 november 2011. Hiermee zat er 22 maanden tussen de aankondiging en de lancering. Indien deze tijd wordt aangehouden voor GTA 6, dan kan men GTA 6 aan het einde vanaf 2020 verwachten.

GTA 6

Locatie

In 2016 werd bekend dat Rockstar in het verleden een poging heeft gedaan om een GTA-game te maken die zich ging afspelen in de Japanse hoofdstad Tokio. In het jaar 2003 legde de ontwikkelaar patenten vast voor de namen 'GTA Tokyo', 'GTA Bogota' en 'GTA Sin City'. Uiteindelijk werd na uitgebreid onderzoek van dit idee afgezien, omdat de wegen van de stad destijds te complex waren voor een GTA-game. Momenteel wordt gespeculeerd dat Rockstar dit, met de technologie van nu, opnieuw een kans wil geven. Echter is hierover niets bekend.

In maart 2018 ontstond het gerucht dat GTA 6 zich gaat afspelen in Vice City en Zuid-Amerika. Het YouTube-kanaal 'The Know' bracht een video uit waarin een anonieme bron het kanaal van zodanig veel informatie had voorzien dat het als betrouwbaar werd beschouwd. Echter benadrukt het kanaal dat de gedeelde informatie met een korrel zout genomen moest worden. Volgens de bron draagt de nieuwe game van Rockstar namelijk de naam 'Project Americas'. Hiermee wordt verondersteld dat de game zich afspeelt in Vice City en Zuid-Amerika. De speler kan in dit geval per vliegtuig heen en weer reizen tussen de twee locaties om bijvoorbeeld drugs te vervoeren voor missies in een Narcos-achtige stijl.

Vice City is in het verleden al meerdere keren gebruikt als locatie voor een GTA-game. Naast Vice City zijn de locaties Los Santos en Liberty City het vaakst gebruikt in GTA-games. Zo speelden de laatste twee GTA-games zich af in Los Santos (GTA 5) en Liberty City (GTA 4). Wanneer deze cyclus wordt aangehouden is het nu aan Vice City de beurt om als locatie te dienen voor een nieuwe GTA-game.

Voorheen is ook Londen gebruikt voor de franchise, maar lijkt een terugkeer van de stad onwaarschijnlijk. In 2013 bracht The Guardian een interview uit met Dan houser waarin werd gesproken over Londen als potentiële locatie voor GTA 6. Ondanks dat Houser aangaf graag een gamewereld met Londen te willen maken, leek het volgens hem niet geschikt voor een volgende GTA-game.

Volgens een lekker bij een kleine Europese ontwikkelaar wordt GTA 6 een maand lang exclusief voor PlayStation 5 en lanceert deze eind 2020. Tevens wordt genoemd dat zowel Miami (Vice City) en New York ( Liberty City) aanwezig zijn, hoewel de lekker dit niet met 100% zekerheid durft te zeggen. Verder heeft de lekker geen verifcatie gegeven over de informatie, dus neem deze informatie met een goede korrel zout.

GTA 6

Personages

Uit dezelfde video van The Know werd gemeld dat GTA 6 een vrouwelijke protagonist gaat bevatten. In het verleden koos Rockstar er altijd voor mannelijke protagonisten te kiezen. In GTA 5 kreeg de speler voor de eerste keer de beschikking over drie protagonisten in plaats van één. Hiermee geeft Rockstar aan open te staan voor veranderingen met deze personages en lijkt een eerste vrouwelijke protagonist zeker mogelijk te zijn.

In 2017 verscheen er een cv van acteur Tim Neff waarin hij had aangegeven motion capture-werk verricht te hebben voor GTA 6 en Red Dead Redemption 2. Kort nadat het cv zich had verspreid ontkrachtte Neff dit en zei dat hij slechts gewerkt aan GTA 5 en dat het om een misverstand ging. Alhoewel de kans bestaat dat Neff met zijn cv werd teruggefloten door Rockstar, is het gezien de fase van het ontwikkelingsproces waarschijnlijk een kwestie geweest van foutieve informatie.

GTA Redux

Platform

Met de geruchten over een releasedatum na 2020 is de kans aanzienlijk dat GTA 6 ontwikkeld gaat worden voor next-gen-consoles. Deze speculatie wordt ondersteund met de recente verschijning van een nieuwe vacature van Rockstar. Het bedrijf zei op zoek te zijn naar een nieuwe 'senior environment artist' voor de studio van Rockstar India.

In de betreffende vacature werd omschreven dat de persoon in kwestie nieuwe levendige gamewerelden moet kunnen creëren voor nieuwe 'next-gen'-projecten. Daaraan werd toegevoegd dat de persoon minstens vijf jaar ervaring moest hebben in het maken van 2D- en 3D-werelden. Hiermee wordt echter nog niet aangegeven of deze vacature betrekking heeft op GTA 6 of op een andere game van de ontwikkelaar.

Momenteel gaat tevens het gerucht dat onder andere de PlayStation 5 niet voor 2020 gaat verschijnen. Dit kan in lijn staan met de lancering van GTA 6, wat de kans vergroot dat de game zowel op de huidige generatie consoles als op de volgende generatie Xbox en PlayStation 5 gaat verschijnen. Indien dit het geval is, wordt het niet de eerste keer dat Rockstar een GTA-game op meerdere generaties consoles uitbrengt. Zo werd GTA 5 destijds uitgebracht op de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dit artikel wordt bijgewerkt wanneer er meer informatie beschikbaar is.

Dit artikel delen:

Lees meer

Keuring hint naar mogelijke aankondiging Age of Empires 2: Definitive Edition Frostpunk wordt deze zomer naar consoles gebracht
28

Reacties op: Update: GTA 6: Alle geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Witty1889

  • 10 januari 2019 13:11
  Lijkt me eerlijk gezegd niet onlogisch dat GTA VI een launchtitel wordt voor next-gen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Derper

  • 10 januari 2019 14:51
  @Witty1889 hmmmm mij juist wel. Als ik mij goed herinner is elke GTA aan het einde van de console zijn leven uitgekomen (V remake daar gelaten). En ergens ook wel logisch aangezien de devkits dan beter begrepen worden en er beter optimized kan worden,.,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Witty1889

  • 10 januari 2019 16:33
  @Derper Het probleem met een launch aan het einde van de levensloop van de PS4 is alleen dat dat betekent dat het spel uiterlijk begin volgend jaar uit zal moeten komen, mocht Rockstar nog enige interessante winst uit de verkoop willen halen. Een cross-gen launch zou wat dat betreft nóg logischer zijn. Gezien het karige succes van RDR2 Online zou het me niet verbazen dat Rockstar nu haast gaat maken met VI (zoals we ook TESVI kunnen verwachten volgend jaar nu Fallout 76 het putje is doorgespoeld, terwijl bij de eerste aankondiging nog werd gesproken over een jarenplan).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Derper

  • 11 januari 2019 16:57
  @Witty1889 mijn gok ik dat ze een remake van rdr2 eerder laten komen op de volgende generatie (net als de gtaV hdversie voor de ps4 en dus ook een pc versie) met alle dlc/passes/whatever erbij en dan jaren later met een nieuwe GTA komen. want als rd:o en gta:o hun werk blijven doen zou ik geen haast hebben met een volgende game bij rockstar, zoals je al zei.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sisko

  • 18 januari 2019 13:14
  @Witty1889 TESVI volgend jaar. HAHA. Sure. Ik wil daar wel geld op leggen dat dat niet gaat gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Devenace

  • 10 januari 2019 13:29
  Waarom niet een GTA in de toekomst, in een Fifth Element achtige stad, met vliegende kraampjes bussen en taxi’s en misschien een vleugje Blade Runner, auto’s die kunnen rijden zoals in Back to the Future 2 maar ook gewoon kunnen opstijgen, steden die verschillende lagen hebben zoals de wegen waar je op kan rijden en daar tussen zweef/vlieg wegen en banen. Een GTA6 in een welke huidige stad zal niet meer dan een herhaling van zijn, ga je naar Zuid Amerika dan heb je al snel een Ghost Recon achtig iets in die richting.
  Futuristisch legt de lat velen malen hoger, ze hebben het verleden in Red Dead, doe nu maar de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Archer83

  • 10 januari 2019 14:00
  @Devenace Cyberpunk 2077?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Derper

  • 10 januari 2019 14:50
  @Archer83 of de nieuwe good & evil

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Devenace

  • 10 januari 2019 14:58
  @Archer83 nee gewoon een GTA versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • EnkiEridu

  • 10 januari 2019 16:55
  @Archer83

  Haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 10 januari 2019 14:40
  @Devenace Dit meen je toch niet serieus he?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Paxopoxo

  • 10 januari 2019 15:59
  @Devenace Lol, nee. GTA ontleent zich totaal niet voor zo'n setting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Devenace

  • 10 januari 2019 16:30
  @Paxopoxo Waarom niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Paxopoxo

  • 10 januari 2019 16:35
  @Devenace Omdat GTA eigenlijk een satire is over het leven in Amerika. Dit gaat over deze tijd of iconische Amerikaanse tijden zoals 80's in Miami (Vice City). Daarnaast vind ik dit meer iets voor Saints Row.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Devenace

  • 10 januari 2019 16:58
  @Paxopoxo Als je de film the Fifth Element hebt gezien of Blade Runner of Back tot the Future 2 dan kan je zien dat die satire heel goed mogelijk is in de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Paxopoxo

  • 10 januari 2019 16:56
  @Devenace Dat zou best kunnen maar zoals ik zeg ontleent GTA zich totaal niet voor zo'n setting. Net als RDR zich niet ontleent voor bijvoorbeeld deze tijd. Dan zal Rockstar een nieuwe IP moeten maken, een Rockstar game met jouw beschrijving lijkt me onwijs gaaf hoor, maar ze moeten dit niet onder Grand Theft Auto doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Witty1889

  • 10 januari 2019 16:35
  @Devenace Ik hoop eerlijk gezegd ontzettend dat VI zich op zijn minst deels in Zuid-Amerika afspeelt. De mogelijkheden voor een rags-to-riches verhaal dat zich afspeelt in de Favelas van Rio bijvoorbeeld (cf. het schitterende werk in Max Payne 3) zijn eindeloos en natuurlijk een prachtige mogelijkheid voor Rockstar om van hun heilige trio af te stappen (zijnde Liberty/Vice/LS).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 10 januari 2019 18:05
  Hoe dan ook ik benijd Rockstar niet want GTA V was nagenoeg perfect. En hoe gaan ze GTA Online een vervolg geven?

  Een van de redenen dat die game zo goed loopt is dat die nog steeds ondersteund wordt met flinke updates.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • poklaan

  • 10 januari 2019 20:00
  @bigds9fan
  Ben vooral benieuwd of je weer helemaal opnieuw moet begonnen bij level 1 en $0 op je bankrekening, of dat je je personage en al je bezittingen mee kan nemen.
  Zou ook vet zijn als je gewoon Los Santos in GTA6 kan bezoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 10 januari 2019 20:50
  @poklaan het zou mooi zijn als je inderdaad tussen steden kan reizen of zoiets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.