Overzicht
Top 100

De Top 100 van 2019: Deel 5: 10 t/m 1

Hier zijn ze dan!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2019 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag dus!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2019 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

10. The Outer Worlds
Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2019

Obsidian Entertainment pakte het verdraaid slim aan tijdens The Game Awards begin december. Gamers waren massaal gedesillusioneerd over de kwaliteit van Fallout 76, en de bijbehorende microtransacties hielpen ook niet mee. De makers van een van de meest geprezen Fallout-games ooit (New Vegas) vonden het dus het ideale moment om hun eigen westerse first-person actie-rpg aan te kondigen in de vorm van The Outer Worlds. Een pure singleplayergame, en dat zonder enige vorm van microtransacties. Om als het ware te zeggen: kijk Bethesda, zó doe je dat dus.

De eerste beelden van The Outer Worlds prikkelden ons meteen met de prachtig kleurrijke sci-fi-setting. Je maakt je eigen personage aan, vliegt met een ruimteschip naar een nabijgelegen mensenkolonie op een planeet en slaat aan het verkennen. Natuurlijk met computergestuurde teamgenoten om mee te nemen op avontuur, de nodige schietactie en uitgebreide dialoogopties waar bij tijd en wijlen de droge humor van afdruipt. The Outer Worlds lijkt de ideale mix tussen Fallout en Mass Effect, waar we niet eens van wisten dat we hem nodig hadden. Maar dat hebben we. Zo snel mogelijk graag!

The Outer Worlds

9. Psychonauts 2
Ontwikkelaar: Double Fine Productions
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2019

Mocht je ooit, om wat voor reden dan ook, een lijst met cultgames samenstellen, dan mag de eerste Psychonauts daar niet uit ontbreken. De game verscheen in 2005 en verraste gamers met surrealistische platformgameplay en een hoofdpersoon die met telekinetische krachten allerlei toffe moves uit kan voeren. Dat smaakte naar meer, en zo’n veertien jaar later worden we daar door Tim Schafer en co. eindelijk op getrakteerd, dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne.Overigens verscheen in 2017 de vr-game Psychonauts in the Rhombus of Ruin, een soort prequel op dit vervolg, en Psychonauts 2 speelt zich kort daarna af.

Hoofdpersonage Raz heeft samen met Sasha en Milla hoofd-Psychonaut Truman gered en wanneer ze terugkeren naar het hoofdkwartier is de boel overgenomen door Trumans tweede man. Waar voorheen de focus bij de groepering nog op vredige telekenie lag, wordt er nu getracht de doden weer tot leven te wekken. Het is allemaal maar een excuus om gamers weer duizelingwekkend kleurrijke levels voor te schotelen waarin eigenlijk alleen de fantasie van de ontwikkelaar de grenzen van de mogelijkheden aangeeft. Heeft Double Fine het in zich om wederom een moderne cultklassieker af te leveren, of misschien zelfs Raz en zijn vrienden bij het grote publiek bekend te maken? We hopen het van ganser harte.

Psychonauts 2

8. Anthem
Ontwikkelaar: BioWare
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 22 februari 2019

De vieze nasmaak die Mass Effect Andromeda achterliet is blijkbaar niet sterk genoeg om ons terughoudend te maken over BioWares nieuwe game. Anthem barst van de potentie, van de prachtig ogende, mechanische pakken (genaamd Javelins), tot de coöperatieve actie voor vier spelers waarin je samen in een team een weelderige planeet verkent. Na elke missie keer je weer terug in Fort Tarsis, de thuisbasis waar je à la The Crucible uit Destiny jezelf voorbereidt op de volgende strijd en bijpraat met andere spelers.

Natuurlijk hebben ook wij nog onze twijfels over bepaalde elementen van Anthem. De gameplay an sich lijkt hemels voor de fans van mechs en bikkelharde actie, maar probeert BioWare niet gewoon Destiny na te bootsen en zit de op singleplayer-rpg’s gebrande fanbase van de ontwikkelaar wel te wachten op een coöperatieve ervaring? We geven BioWare vooralsnog het voordeel van de twijfel, want alles dat we tot nu toe van Anthem hebben gezien oogt ambitieus en solide. Stel ons deze keer niet teleur, BioWare…

Anthem

7. Doom Eternal
Ontwikkelaar: id Software
Platforms: pc, PlayStation 4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 2019

Meer, beter en harder: Doom Eternal moet in alles de reboot van deze klassieke franchise overtreffen. De in 2016 verschenen Doom was immers de frisse inslag die de franchise en misschien ook wel het shootergenre nodig had. De knetterharde vuurgevechten en botten-brekende mêlee-aanvallen uit die game mag je in vervolg Doom Eternal allemaal vermenigvuldigen. Zo zijn er twee keer zoveel demonen en nog meer glory kills om het bloed in het rond te laten spatten. Vijanden gaan na een aantal klappen en kogels er zelfs steeds verrotter uitzien dankzij een nieuw systeem genaamd ‘Destructible Demons’.

Als Doom Slayer hoef je de hel deze keer niet op te zoeken, die arriveert namelijk op aarde. Het is een prima excuus om je wapenarsenaal er weer bij te pakken en alles en iedereen om je heen gewelddadig uit te moorden. Met de ‘Meat Hook’ die aan je super shotgun gekoppeld zit, trek je jezelf daarnaast in een rap tempo naar vijanden of lastig te bereiken plekken in levels. En uitgever Bethesda blijkt eens te meer een fanatiek Switch-supporter: na de vorig jaar verschenen Switch-overzetting van Doom moet Eternal tegelijk met de andere platformversies op Nintendo’s hybride platform uitkomen. Dat soort noeste arbeid belonen we alvast graag met een zevende plek in de Top 100 van 2019.

Doom Eternal

6. Sekiro: Shadows Die Twice
Ontwikkelaar: FromSoftware
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 22 maart 2019

FromSoftware wisselt niet alleen qua uitgever (Sekiro: Shadows Die Twice wordt uitgegeven door Activision) de ontwikkelaar wisselt ook de gotische en middeleeuwse esthetiek van Dark Souls en Bloodborne in voor het oude Japan, specifiek tijdens de Sengoku-periode. Sekiro ‘een Dark Souls met ninja’s’ noemen is echter een beetje te kort door de bocht: de game heeft geen rpg- of online-elementen en laat je bijvoorbeeld ook niet je eigen personage samenstellen. In plaats daarvan bestuur je Sekiro, een ninja die wraak wil nemen op een samoerai die zijn meester heeft vermoord.

Toch zijn vergelijkingen met het eerdere werk van FromSoftware niet compleet ongegrond. Ook hier zien we uitermate precieze combat terug – dit keer met een vlijmscherpe katana – en ook hier hebben we in diverse filmpjes al gigantische en soms bizar vormgegeven eindbazen gezien met een al even grote levensbalk. De nadruk ligt echter meer dan ooit op snelheid, mede mogelijk gemaakt door de grappling hook van Sekiro. Fans van Tenchu (de ontwikkelaar overwoog eerst een vervolg op die franchise te maken) en Dark Souls-fanaten die open staan voor een nieuw experiment van hun favoriet ontwikkelaar, zijn hier aan het goede adres. Of Sekiro het in zich heeft om zich bij de beste games van FromSoftware te voegen, moet nog blijken, maar de reeds uitgebrachte beelden stemmen ons meer dan tevreden.

Sekiro: Shadows Die Twice

5. Metro Exodus
Ontwikkelaar: 4A Games
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 15 februari 2019

Toen Metro Exodus op E3 2017 werd onthuld, blies het vriend en vijand weg. We hebben geen idee hoe de mensen bij 4A Games het voor elkaar krijgen, maar bij het zien van die prachtige graphics staan we te popelen om zelf de postapocalyptische landschappen van Rusland te verkennen. Misschien komt het juist doordat de eerste beelden zich niet in de donkere riolen van voorgaande delen situeren, maar in de open lucht, waarin de witte sneeuw onze ogen prikkelt en we onze verdediging laten zakken… om vervolgens verrast te worden door de meest gruwelijke monsters.

4A Games pakt het nog ambitieuzer aan en mengt open en lineaire gebieden door elkaar, voegt een dag-en-nachtsysteem toe en zou zelfs seizoensgebonden veranderingen in de game verwerken – al moeten we dat laatste toch echt zelf ervaren om het te geloven. De ontwikkelaar lijkt in ieder geval zeker van zijn zaak: eerder in december vervroegde 4A de releasedatum van Metro Exodus nog met een week. Dat toont lef en daar houden we wel van. Gelukkig kunnen we in februari al zien of die stoere zelfverzekerdheid zich uitbetaalt.

Metro Exodus

4. Ori and the Will of the Wisps
Ontwikkelaar: Moon Studios
Platforms: pc, Xbox One
Releasedatum: 2019

Ori and the Blind Forest is een magistrale metroidvania waarin je een magisch bos verkent. We zeggen magistraal, omdat we eigenlijk op geen enkele andere manier de prachtige, sprookjesachtige graphics kunnen beschrijven. Gelukkig is ook de gameplay dik in orde, dankzij de steeds verder uitbouwende skill tree waarmee je, zoals dat hoort in het genre, steeds meer van de spelwereld kan verkennen. Dat smaakte naar meer, en dat krijgen we dus gelukkig ook in de vorm van Ori and the Will of the Wisps.

Gigantisch veel weten we nog niet van de game, maar de eerste trailers tonen zo mogelijk een nog mooiere vormgeving dan het origineel. Wel weten we inmiddels dat we in dit deel de wereld buiten het bos gaan verkennen, wat mogelijk nog meer variatie in omgevingen oplevert. Maar als we eerlijk zijn, zou meer van hetzelfde ons al dik tevreden stellen. Zeker op de Xbox One zijn dit soort kleurrijke en unieke titels meer dan welkom. Als we dan toch een wens mogen uitspreken, dan zouden we het gevechtssysteem graag wat meer uitgediept zien.

Ori and the Will of the Wisps

3. Ghost of Tsushima
Ontwikkelaar: Sucker Punch Productions
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: Onbekend

Sekiro is niet de enige game rondom het oude Japan die we in 2019 kunnen verwachten. Ook Ghost of Tsushima is in ontwikkeling, bij niemand minder dan InFamous- en Sly Cooper-ontwikkelaar Sucker Punch. Waar Sekiro vooral op actie en een uitdagende moeilijkheidsgraad is gericht, daar lijkt Ghost of Tsushima het op stijlvolle omgevingen te gooien die spelers moeten onderdompelen op Tsushima Island tijdens de eerste Mongoolse invasie van Japan.

Spelers verkennen te voet of te paard een open wereld als de laatste overlevende samoerai en worden daarbij zo min mogelijk aan het handje gehouden. Hoofdpersonage Jin moet zichzelf een nieuwe vechtstijl (de weg van de Ghost) aanleren om zo de Mongoolse troepen te verslaan en de onafhankelijkheid van Japan veilig te stellen. Daar komt de nodige stealth-gameplay bij kijken, maar ook bikkelharde actie in de vorm van samoeraizwaardgevechten. Qua uitstraling zit het in ieder geval meer dan goed bij Ghost of Tsushima, wat de hoge positie voor deze exclusieve PlayStation 4-game verklaart.

Ghost of Tsushima

2. Death Stranding
Ontwikkelaar: Kojima Productions
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: Onbekend

Death Stranding is een absoluut mysterie. Het zou weleens de reden kunnen zijn dat de nieuwe game van Hideo Kojima, de geestelijk vader van Metal Gear, tegelijk zo hoog en niet op nummer één eindigt in de Top 100 van 2019. Want dat mysterie prikkelt natuurlijk enorm, maar tegelijkertijd is het maar afwachten of Death Stranding ook daadwerkelijk leuk om te spelen wordt. Dat het verhaal gaat fascineren, lijkt bij een product van Kojima vanzelfsprekend, maar hoe zit het met de gameplay?

We zien het hoofdpersonage veel rondlopen met pakketjes – acteur Norman Reedus is een soort bezorgjongen die in een wereld bestaat waar de regen ervoor zorgt dat alles en iedereen erg snel veroudert. Verder weten we dat dit hoofdpersonage kan sterven en via een soort andere dimensie weer terug tot leven kan komen – zou de baby die hij de hele tijd bij zich draagt een soort ‘nieuw leven’, een plaatsvervangend lichaam, voor hem zijn? Ook zien we naast Reedus acteurs als Mads Mikkelsen, Léa Seydoux en Troy Baker terug en zelfs regisseur Guillermo del Toro heeft een rol te pakken in het spel.

Kojima zelf is in ieder geval typerend ambitieus. Volgens hem zou de naam van het genre waaronder de game valt nog niet zijn uitgevonden en wil hij spelers op een nieuwe manier interactie bieden. Kojima probeerde natuurlijk altijd al de grenzen tussen games en het echte leven te vervagen. Van slechteriken die je memory card lezen tot games die het complete hoofdpersonage voor iemand anders vervangen, de beste man weet in ieder geval als geen ander hoe hij zijn spelers moet verrassen. We kunnen dan ook niet wachten om meer over Death Stranding te weten te komen.

Death Stranding

1. The Last of Us Part 2
Ontwikkelaar: Naughty Dog
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: Onbekend

Ondanks dat de Uncharted-reeks al jaren het bekendste wapenfeit van ontwikkelaar Naughty Dog is, wordt The Last of Us als het meesterwerk van de studio beschouwd. Dat is ook niet zo gek, want het spel, dat oorspronkelijk op PlayStation 3 verscheen maar ook als remaster op PlayStation 4 veel succes genoot, weet op sublieme wijze spannende stealth en actie te combineren met een emotioneel en bovenal menselijk verhaal.

Logischerwijs kijken we, uit alle in potentie toffe games die in 2019 verschijnen, het meeste uit naar The Last of Us Part 2. Ellie, een van de hoofdpersonen uit het eerste deel, is in dit vervolg inmiddels al wat ouder. Met haar leeftijd is ook de actie wat opgegroeid, want in een eerste gameplayfragment zien we uiterst gewelddadige mensen jacht op haar maken, waar ze zichzelf met evenveel geweld uit weet te redden. Ellie komt op een of andere manier in contact met een sekte die in deze postapocalyptische wereld de scepter lijkt te zwaaien, maar hoe de vork precies in de steel steekt, blijft vooralsnog gissen.

Een iets oudere Ellie, de groeiende dreiging van de niet langer aan een gestructureerde maatschappij gebonden mens en natuurlijk de terugkeer van de zombie-achtige Clickers: de potentie is er voor Naughty Dog om wederom een schitterend verhaal te vertellen dat ons allen diep in het hart weet te raken. Daarbij heeft de ontwikkelaar middels Uncharted 4 hopelijk nog meer lessen opgedaan over zaken als context-sensitive gameplay en gevechten in iets minder lineaire gebieden. Onze grootste vrees is dan ook niet zozeer of de game de ambities waar gaat maken, maar of hij überhaupt wel in 2019 uitkomt. Er is immers nog geen releaseperiode aangekondigd. We hopen het, want we kunnen niet wachten om het avontuur van Ellie en Joel verder te zetten en gedurende de reis hier en daar vrijwillig afstand te doen van een traan of twee.

The Last of Us Part 2

En hiermee zijn we aan het einde gekomen van de Top 100 van 2019. We hopen dat je ervan hebt genoten en dat er genoeg games tussen zitten waar je komend jaar naar uitkijkt. Voor nu wenst de voltallige Gamer.nl-redactie je in ieder geval een feestelijke en gezellige jaarwisseling toe! Bekijk ook ons overzicht met de beste 25 games van 2018

Dit artikel delen:

Lees meer

God of War is mijn Metroid Prime van deze generatie De top 10 games van 2018 - Gamer.nl Podcast 207
30

Reacties op: De Top 100 van 2019: Deel 5: 10 t/m 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 31 december 2018 10:25
  The Outer Worlds ga ik zeker in de gate houden. Lijkt me precies een game voor mij. Zo op het eerste gezicht doet het me aan Halo denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 december 2018 10:57
  TLoU 2 ondanks geen release datum bekend toch op 1. Is in ieder geval ook mijn nummer 1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fambank

  • 31 december 2018 10:59
  Mijn "most anticipated" staat er niet bij,maar dat is ook niet gek voor een niche game, is "Ready or Not", een SWAT based tactical fps.

  https://voidinteractive.net/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 31 december 2018 11:28
  Haha, ik wil z'n beetje de hele top 10

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 31 december 2018 12:10
  Ik denk dat Death Stranding enorm tegen gaat vallen, het is net als in de muziek; als het meest getalenteerde lid van een band eindelijk een solo plaat mag maken valt deze vaak tegen..

  Mijn persoonlijke favorieten zijn The Outer Worlds en Anthem, hoewel ik denk dat die laatste kwa verkopen enorm gaat tegen vallen. Daar hoor ik namelijk vrij weinig mensen (in mijn optiek onterecht) positief over.

  Tenslotte mis ik Greedfall in de lijst, ik denk dat dit het spel wordt waar Spiders voor het eerst hoge ogen mee gaat gooien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 31 december 2018 12:59
  @Wiepie ik denk ook dat Death stranding tegen gaat vallen. Ik heb alleen nog maar vage dingen gezien en geen boeiende gameplay. Dat is voor mij niet genoeg om een game zo hoog te plaatsen, het verleden biedt geen garantie voor de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 december 2018 12:23
  The Last of Us 2 een logische nr 1. Death Stranding wordt niks, vrees ik. Verder vooral zin in Doom. De vorige was echt geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 31 december 2018 12:49
  The last of us 2 is de game waar ik het meest naar uit kijk.

  Ben zelf bezig nu met DOOM en het valt me tegen. Eternal komt er daar door ook niet in bij mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 31 december 2018 13:02
  Had mij maar RAGE 2 ipv Anthem in dit lijstje gezet en dan was ik het helemaal 100% eens met deze top 10.

  Het was weer leuk dit jaar! Bedankt GNL redactie. Bedankt ook alle leden.
  Iedereen alvast een heel goed jaar gewenst!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 31 december 2018 13:01
  Ik vind dat jullie die belangrijkste regel betreffende de releasedatum in 2019 wel heel losjes hanteren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 31 december 2018 13:22
  @fonsrutte Ssssssssshhhh

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 31 december 2018 14:34
  @fonsrutte
  Top 3 overslaan, dan klopt het wel aardig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sohopunk

  • 1 januari 2019 18:08
  @fonsrutte Bij de top 3 moest ik ook even fronsen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 31 december 2018 13:36
  The Outer Worlds en TLOU2 en Metro Exodus uit dit lijstje, en dan in totaal weer veel te veel games om uit te kiezen in 2019, we hebben niks te klagen, laat die ps5 nog maar een jaar of 3 wachten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 31 december 2018 13:37
  Oh ja en Doom Eternal natuurlijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 31 december 2018 13:35
  Wordt weer een mooi gamejaar. Ik kijk het meeste uit naar Disco Elysium, Afterparty en Knights And Bikes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 31 december 2018 14:28
  Oh ik dacht dat Factorio wel op 1 zou komen ;) Toch jammer dat die niet in de lijst staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 31 december 2018 15:48
  Volgens mij ben ik Rage 2 nergens in de top 100 tegengekomen? Daar kijk ik wel naar uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 december 2018 16:35
  @BertThaBest Nummer 14

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 1 januari 2019 19:23
  @Ichi thanks! Had hem gemist

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.