Overzicht
Top 100

De Top 100 van 2019: Deel 3: 40 t/m 26

Met o.a. Anno 1800, Far Cry New Dawn, Control en Shenmue 3

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

32. Vane
Ontwikkelaar: Friend & Foe
Platforms: pc, PlayStation 4
Releasedatum: 15 januari 2019

Misschien ben je Vane vergeten. Dat is niet zo vreemd: de game, ontsproten uit het brein van twee oud-Team ICO-leden, werd in 2014 (!) voor het eerst getoond en is dus al een dikke vijf jaar in de maak. Toen verscheen in december plots een tweet, een releasetrailer en een datum: 15 januari 2019, dan kan de wereld eindelijk in die prachtige, verontrustende, veranderende wereld van Vane duiken.

In Vane speel je als klein kind die in een grote vogel kan veranderen. Het ene moment is je omgeving groots en intimiderend (denk Shadow of the Colossus), het volgende glijdt de woestijn voorbij als een landkaart die onder je vandaan wordt getrokken. De spelwereld van Vane zit vol gevaren – van vreemde beesten en figuren tot de wereld zelf, die voor je neus plots begint te glitchen. Het is niet een game waar je die gevaren vol bravoure te lijf gaat. Wat dan wel? Dat gaan we, na vijf jaar wachten, eindelijk meemaken in januari. Op de PlayStation 4 althans; een pc-versie verschijnt later.

Vane

31. Dreams
Ontwikkelaar: Media Molecule
Platforms: PlayStation 4
Releasedatum: 2019

Wat is Dreams? Tegenvraag: wat is Dreams níet? De nieuwe creatie van Little Big Planet-makers Media Molecule biedt een gereedschapskist voor mensen die games willen maken – en tegelijkertijd een verzameling prefab-games die met die engine zijn gebouwd. Dreams is je eigen piratenavontuur, een brute first-person shooter, jouw idee van een kaartspelletje. Dreams is Hearthstone, Battlefield, Civilization. Dreams is zelfs Fortnite – al komt de optie om online multiplayergames te bouwen niet meteen bij de release.

Wat Dreams ook is: veel te intimiderend als je niet zo’n creatieve geest bent. Lang niet iedereen – sterker nog, bijna niemand – gaat tientallen uren steken in het bedenken, bouwen en polijsten van een game-idee. Dreams wordt dan ook pas een succes als A: Media Molecule zelf genoeg speelbare dromen in de game stopt en B: het echt oersimpel wordt om dromen van anderen te spelen en delen.

Dreams

30. Untitled Goose Game
Ontwikkelaar: House House
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2019

Het is een prachtige ochtend en jij bent een verschrikkelijke gans. Elke trailer en ieder stukje gameplay dat we hebben gezien van deze uitmuntend getitelde Untitled Goose Game begint met dat simpele concept. Je bent inderdaad een verschrikkelijke gans, die in een soort stealth-sandbox een to-do-lijst vol kattenkwaad moet zien af te strepen. Steel de hoed van een boer: check. Jat een meloen van de groenteman: done. Maak iedereen in het dorp helemaal gek: oh yeah.

We kunnen hier een mooi verhaal op gaan hangen over graphics, gameplay, maps en framerates, maar Untitled Goose Game staat maar om één reden in de top 30: plezier. De game heeft ergens wat weg van het doorgedraaide Goat Simulator, maar lijkt een stuk subtieler te worden. Humor is niet makkelijk, maar deze indie lijkt het te snappen. En voor ons geldt: tussen het grote gamegeweld door willen we soms gewoon even lekker gek doen.

Goose Game

29. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
Ontwikkelaar: Team Ninja
Platforms: Switch
Releasedatum: 2019

Marvel gaat lekker de laatste jaren, in ieder geval in de bioscoop. Met zijn games is de stripuitgever wat minder consistent, maar één serie die nooit teleurstelt is de Ultimate Alliance-reeks. Dat kan ook bijna niet anders met het oersimpele concept: een old school beat-em up/actie-rpg met alle bekende helden en schurken uit de Marvel-wereld.

Verschenen de vorige delen nog op elke console, handheld en broodrooster, dit derde deel wordt (voorlopig in ieder geval) een Switch-exclusive. In de game trek je met de Avengers, X-Men en Guardians of the Galaxy ten strijde tegen het leger van Thanos. Dat kan in je eentje, maar liever haal je een of meerdere teammaten erbij via de drop-in/drop-out-co-op waar de serie om bekend staat.

Marvel Ultimate Alliance 3

28. Crash Team Racing Nitro-Fueled
Ontwikkelaar: Beenox
Platforms: PlayStation 4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 21 juni 2019

Nitro-Fueled is een remake van Crash Team Racing, dat in 1999 de harten stal van iedereen die geen Nintendo-console had, maar wel Mario Kart wilde spelen. Toen stond Naughty Dog nog aan de knoppen; deze remake komt voor de rekening van vertrouwde portboer Beenox. Die Canadese studio doet meer dan alleen oppoetsen. De klassieke game wordt uitgebreid met nieuwe circuits, kart-customization en – onmisbaar tegenwoordig – online multiplayer.

Gaat Crash Team Racing Nitro-Fueled zijn grote concurrent naar de kroon steken? Dat zou zomaar eens kunnen. Er waren gamers die indertijd Crash Team Racing prefereerden boven Mario Kart… Wij zien het liever anders. De wereld verdient meer dan één goede party-racegame, en Crash Team Racing gaat daarin voorzien.

crash team racing

27. Warcraft 3: Reforged
Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
Platforms: pc
Releasedatum: 2019

Als Blizzard zijn jaarlijkse rondje aankondigingen op BlizzCon had afgesloten met deze Warcraft 3-remake in plaats van een mobiele Diablo-game, had de wereld er heel anders uitgezien. In de zaal barstte oorverdovend gejuich los bij de aankondiging van Reforged; Warcraft 3 is nu eenmaal de populairste real-time strategygame die het bedrijf ooit heeft uitgebracht.

Dus zijn de verwachtingen hooggespannen. Wat je krijgt: van de grond af opnieuw opgebouwde graphics, een 4k-resolutie, nieuwe oude cutscenes, een update voor de interface – maar verder in alles het oude vertrouwde Warcraft 3. Met een prijskaartje van 30 euro is dit een release waar zowel Blizzard als gamers zich op geen enkele manier een buil aan kunnen gaan vallen.

Warcraft 3 Reforged

26. Days Gone
Ontwikkelaar: SIE Bend Studio
Platform: PlayStation 4
Releasedatum: 26 april 2019

Ergens zit een grap over hoeveel dagen er zijn verstreken sinds de aankondiging van Days Gone en de datum waarop de game eindelijk gaat verschijnen. De openwereldzombiesurvivalgame (mooi Scrabble-woord) is meerdere malen uitgesteld, maar moet in april 2019 eindelijk het licht zien.

Wat Days Gone uniek maakt: de ontiegelijke hoeveelheid zombies die het in één scherm weet te proppen. De indrukwekkendste gameplaydemo’s van deze PlayStation-exclusive zijn de momenten waarop complete gebieden en gebouwen overlopen worden door bloeddorstige ondoden. Hoe (en of) je die te lijf gaat, moet je zelf maar zien. Days Gone geeft je alle vrijheid om de treurige spelwereld te doorkruisen hoe je maar wilt.

Gaat dat tof worden? Met Sony Bend achter de knoppen is het moeilijk te zeggen. Sinds de Syphon Filter-reeks twaalf jaar geleden de nek om werd gedraaid, heeft de studio alleen maar ports van andere populaire series gemaakt. Laten we hopen dat de ontwikkelaar de extra tijd goed gebruikt om van Days Gone de game te maken die het kán worden.

Days Gone

Morgen gaan we verder met de Top 100 van 2019 en bespreken we nummers 25 tot en met 11. De meest veelbelovende games van 2019 komen nu wel heel dichtbij! De Top 100 van 2019 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Michel Musters, Erik Nusselder en Arthur van Vliet.

Bekijk ook: Deel 1: 100 t/m 71 en Deel 2: 70 t/m 41 van de Top 100 van 2019 en ons overzicht met de beste 25 games van 2018.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 32 t/m 26

Dit artikel delen:

Lees meer

Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds Puur plezier in Assassin's Creed Odyssey
7

Reacties op: De Top 100 van 2019: Deel 3: 40 t/m 26

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • StarWolfer

  • 29 december 2018 10:55
  Zo zo het spel Creaks van Amanita Design dus in de top25 :) ? De maker van het prachtige Samarost, Machinarium en Chuchel.
  Of gaan jullie hem niet noemen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaapGoose

  • 29 december 2018 13:07
  @StarWolfer De wie van de wat??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Agent 4125

  • 29 december 2018 10:58
  Alvast bedankt weer voor deze lijst! Zit een hoop werk, aandacht en liefde in en brengt me altijd weer op nieuwe ideeën.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fifa

  • 29 december 2018 12:31
  Gamer.nl
  Waar is het artikel met De beste gamedeals van de week?
  Elke week plaatsen we in samenwerking met Budgetgaming.nl de scherpste gamedeals van de week.
  Die van deze week zie ik nergens staan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 29 december 2018 13:55
  Gsmer.nl komt er van de top 100 ook in videoform????

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rkantjo

  • 29 december 2018 14:48
  enthousiast voor biomutant

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • denver

  • 30 december 2018 04:41
  “óf de diplomatie zoekt met vijf dierenstammen.”

  Je kunt in deze game overleggen met dierenstammen? Of is dit weer een verkeerde vertaling van ‘diplomacy’?

  Oh, en wat is sidecrolling? Misschien het volgende lijstje nuchter tikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.