Overzicht

Update: De tien beste virtual reality-games

Het medium groeit op

Geschreven door Harry Hol op
Net zoals ontwikkelaars even tijd nodig hebben om een nieuwe generatie spelcomputers te leren kennen, heeft het ook even geduurd voordat vr-ontwikkelaars het medium ten volle leerden benutten. Inmiddels is er een indrukwekkende collectie aan vr-games te vinden. Hier vind je de tien beste vr-titels op een rij.

Echo Arena (Oculus Rift)

Echo Arena is zo’n game waar woorden op een scherm geen recht aan kunnen doen. Lees maar: Echo Arena is een competitieve game waarin twee games van drie spelers in een arena zonder zwaartekracht proberen een discus in het doel van de tegenstander te gooien. Zie je wel? Dat klinkt niet enorm indrukwekkend. Maar Echo Arena is werkelijk op geen enkele andere manier te spelen is dan in vr. Je bent in de arena. Jouw vermogen om goed te mikken en goed samen te spelen bepaalt of je team de winst binnensleept. En de technische magie die Ready at Dawn gebruikt om je volledig vloeiend en zonder misselijkheid vrij te laten rondzweven, lost de belofte van vr meer dan in. Reken ook op heel wat zweet, want Echo Arena is een ontzettend fysieke game. Het is de eerste e-sport titel waarbij ‘sport’ correct is in elke betekenis van het woord.

Lees ook onze review van Echo Arena

Echo Arena

Elite Dangerous (Oculus Rift, Vive, Windows MR)

Het idee van een ruimtesim is natuurlijk niet nieuw. De Elite-reeks startte in de jaren ’80, en in de loop der jaren hebben gamers al heel wat ruimtejagers ‘gevlogen’ in een eeuwige strijd tussen de sterren. Maar dankzij Elite Dangerous kun je voor het eerst ervaren hoe het voelt om echt in een cockpit te zitten. Het spel is van begin af aan ontwikkeld met vr in gedachten. Dat betekent dat alle menu’s ook helemaal zijn afgestemd op het gebruik van een Vive of Rift. Om het optimale ‘Han Solo-gevoel’ te krijgen, is het wel aan te raden om een HOTAS (Joystick met gashendel) aan te schaffen. Die investering maakt de ervaring helemaal compleet en al snel vergeet je de ‘echte wereld’. Vliegen, vechten, landen op planeten, landen in immense ruimtestations: het is waar iedere science fiction-fan van droomt.

Lees ook onze review van Elite Dangerous

Beat Saber (Oculus Rift, Oculus Quest, PS VR en HTC Vive)

Na de gloriedagen van Guitar Hero en Rock Band zakte het succes van muziekgames een beetje weg, maar Beat Saber bewijst dat virtual reality mogelijk een renaissance voor het genre betekent. Het concept is namelijk simpel, maar oh zo fijn. Met twee lightsabers hakken spelers op het ritme van de muziek de juiste noten door, wat door de verschillende kleuren en het tempo op hogere moeilijkheidsgraden een behoorlijke uitdaging wordt. Je hoeft echt niet altijd high scores van vrienden te verbeteren, want Beat Saber kan ook gewoon lekker een potje bewegen op pompende muziek zijn – in feite dus een opmerkelijke manier van dansen.

Lees hier de Early Access-review van Beat Saber.

Beat Saber

Rec Room (PS VR, Vive, Oculus Rift, Windows MR)

Wie beelden van Rec Room ziet, vraagt zich waarschijnlijk af of hij naar één of andere vage minigamecollectie voor Wii kijkt. Eigenlijk zou je er dan niet zo ver naast zitten, ware het niet dat dit één van de beste vr-spellen van het moment is. Rec Room is een ‘sociale ervaring’ waarin je allerlei games met andere mensen speelt: disc golf, dogdeball shield soccer en vooral paintball. Paintball in Rec Room is een nagenoeg perfecte ervaring. Je beweegt door de arena’s met een teleportstraal en er zijn diverse wapens zoals snipers en shotguns te vinden om tegenstanders mee te raken. Al snel merk je niet eens meer dat je een teleport gebruikt en ‘ben’ je echt in de spelwereld, waar je tactisch jaagt op je menselijke tegenstanders. Het is onmogelijk om te beschrijven hoe goed de ervaring is zonder het zelf mee te maken. En onlangs werd een heuse co-op rpg toegevoegd, waarbij spelers in teams op jacht gaan naar een verborgen schat, onderwijl monsters verslaand met zwaard en/of pijl en boog. Bizar genoeg is het nog gratis ook.

Lees ook Vr Vrijdag over sociale virtual reality-omgevingen en Rec Room

Rec Room

Lone Echo (Oculus Rift)

Jij bent ‘Jack’, een kunstmatig intelligente robot en de assistent van Liv, de enige menselijke bewoner van een ruimtestation in een baan rondom Saturnus. Deze game gebruikt hetzelfde unieke en intuïtieve besturingssysteem als Echo Arena (niet vreemd, want beiden komen van dezelfde makers) en geeft je de kans om een boeiend sciencefiction avontuur te beleven. Dit is scifi van het ‘harde’ soort, dus geen ruimtetovenaars of laserzwaarden. Dit is eerder een verhaal dat uit de pen van Stephen Baxter of Arthur C. Clarke zou kunnen komen. De solide en realistische omgevingen bieden veel mogelijkheden om te experimenteren en de interacties met Liv zijn memorabel. Dit is een van de eerste ‘triple-A’ vr-titels die een flinke lengte heeft en er ook nog eens beeldschoon uitziet.

Lees ook onze review van Lone Echo

Onward (Vive, Oculus Rift)

First person shooters in vr zijn een problematische opgave voor ontwikkelaars. Het belangrijkste probleem is die van simziekte: vrij rondbewegen leidt al snel tot misselijkheid. Onward lost dit probleem niet op. In plaats van te zoeken naar de meest comfortabele manier van verplaatsen, is dit een spel waar je een sterke maag voor moet hebben. Heb je dat, dan is dit een unieke ervaring. Stel je Counter Strike in vr voor en je hebt ongeveer een beeld van wat dit is. Teams strijden tegen elkaar met een zelf gekozen wapen load-out en er is ook een singleplayer trainingmodus waarin je tegen bots vecht. Onward is zeker niet gemakkelijk om in te komen, maar dat valt ook niet te verwachten van een van de meest realistische militaire sims op de markt.

Lees ook ons interview met Oculus en ESL over de toekomst van virtual reality en Onward als e-sport

Wilson’s Heart (Oculus Rift)

Een vr-game in zwartwit: het is een bijzondere keuze, die gelukkig goed uitpakt. Jij wordt wakker in een ogenschijnlijk verlaten ziekenhuis. Je hart is verwijderd en vervangen door een vreemd apparaat. Het is aan jou om aan dit krankzinnige nachtmerriegebouw te ontsnappen. Wilson’s Heart put zijn inspiratie uit klassieke horrorfilms en dankzij de fantastische sfeer en getalenteerde stemacteurs is dit een enerverende ervaring. Reken ook op flink wat schrikeffecten, waardoor niet alleen het hart van Wilson, maar ook dat van jou wel eens een slag over kan slaan. Naast het griezelen zitten er ook enkele milde puzzels en een aantal actiescènes in de game. Dit alles blijft bijzonder comfortabel dankzij een teleportsysteem, waarbij je naar door de makers bepaalde punten in de ruimte kunt flitsen.

Lees ook onze review van Wilson's Heart

Wilsons Heart

Moss (PS VR)

Niet alle vr-spellen hoeven vanuit de eerste persoon gespeeld te worden. Moss laat op briljante wijze zien hoe het van buitenaf besturen van een hoofdpersonage (een schattig muisje) een heel goede manier is om de wereld te verkennen. Dit sprookje komt hierdoor perfect tot leven en het zeer effectief gebruik van 3D-audio zorgt er voor dat je helemaal opgaat in dit avontuur. Dat Moss vooral een ervaring is en wat minder een ‘spel’, maakt niet uit. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe ontwikkelaars het beste uit zowel vrals uit de Playstation VR-hardware halen.

Lees ook onze review van Moss

Moss

Astro Bot: Rescue Mission (PSVR)

Astro Bot: Rescue Mission een platformer zoals je ze zelden tegenkomt. Ontwikkelaar Japan Studios heeft duidelijk gekeken naar de groten van het genre en past deze inspiratie met een briljante twist toe in virtual reality. Terwijl de robot namelijk op zoek gaat naar andere, gestrande robots, wordt de speler óók betrokken bij de actie. Denk aan het ontwijken van aanvallen, door een raam kijken of er geen piepende robot in de buurt is of een muur doorbreken om de weg vrij te maken. De manier waarop dit gebeurt is natuurlijk en eigenlijk nog nooit eerder vertoond in een videogame. Deze PSVR-exclusive moet je ervaren als je de kans krijgt.

Lees hier de review van Astro Bot: Rescue Mission

Astro Bot

Asgard's Wrath (Oculus Rift)

Wat vr nodig had was een op maat gemaakte, grootschalige rpg. Asgard's Wrath is exact die game, en meer. In een zorgvuldig ontworpen Noords-mythologsiche wereld kruipen spelers in de huid van verschillende personages. Ieder personage heeft kent een eigen verhaallijn, wapens en vaardigheden, die je zoals in de meeste rpg's uitbreidt. Asgard's Wrath onderscheidt zich echter door het uitmuntende vechtsysteem, waarbij spelers zwaaien met zwaarden, bijlen of magische staffen, en de eigen smoel die de wereld kent.

Mythologische personages keren terug op een originele manier en wie de vier uiteenlopende regio's verkent, vindt geheimen over de wereld. Ook zijn er verschillende kerkers en verborgen gebieden te ontdekken, wat de game enkel interessanter maakt. Overweeg je dus om Skyrim VR op te pakken, geef dan eerst Asgard's Wrath een kans.

Lees de review van Asgard's Wrath

asgards wrath

Eervolle vermeldingen

Het is inmiddels heel lastig om je tot tien games te beperken. Daarom bij deze nog enkele eervolle vermeldingen die het spelen ook meer dan waard zijn: From Other Suns, I Expect You To Die, SprintVector, The Lab, SuperHot, Sairento, The Climb en RIGS Mechanized Combat League, Project Cars.

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Cyberpunk 2077 komt dit jaar nog uit Speedrunner speelt God of War binnen acht uur uit
18

Reacties op: Update: De tien beste virtual reality-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 13 februari 2017 17:27
  Hoe kun je REZ/areaX vergeten? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 13 februari 2017 18:01
  Persoonlijk is voor mij de favoriet vooralsnog Batman VR. Heel toffe game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 april 2018 13:53
  @bigds9fan Idd erg cool, maar veel te kort. Je wandelt er in een uurtje doorheen. Trouwens, van wandelen was geen sprake ik vond dat statische teleporteren maar tenenkrommend, wat een betutteling ik wil vrij kunnen bewegen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 13 februari 2017 20:12
  Battlezone is een enorm vette game die vaak (en nu ook weer) wordt overgeslagen in dit soort lijstjes. Robinson vond ik ook heel tof. En wat bigds9fan hierboven zegt: arkham vr! Te prijzig, maar afgezien daarvan heel dik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 13 februari 2017 20:58
  Superhot VR en The Gallery Episode 1: Call of Starseed mogen er ook zeker wezen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 14 februari 2017 17:16
  Jammer dat ik alleen een PSVR heb ;-). Gelukkig komt dit jaar ergens (als het goed is) Elite ook naar de PSVR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 april 2018 13:43
  @TripleDad Gaaf, Elite is echt zo'n game die echt meerwaarde krijgt in VR. Zodra 'ie PSVR ondersteuning krijgt koop ik 'm!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 24 april 2018 21:55
  @TripleDad ED op PSVR zou voor mij reden zijn om een PSVR te kopen maar ik verwacht hem eerlijk gezegd niet hoor. Eind februari was Frontier er nog vrij duidelijk over: https://forums.frontier.co.uk/showthread.php/408645-Sony-UK-has-Elite-Dangerous-as-a-PSVR-title/page3

  Hoezo denk jij van wel? Ik hoop dat je gelijk hebt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipfo

  • 14 februari 2017 19:03
  Ik mis Chronos wel in dit rijtje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 april 2018 13:32
  Geen Wipeout Omega Collection bij de eervolle vermeldingen? Vermaak me al weken op en top met die game op PSVR, echt een geweldige racegame. En Farpoint icm de Aim Controller is ook meer dan geslaagd, RE7:Biohazard mis ik ook trouwens..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Killionaire

  • 24 april 2018 14:00
  @clandestine666 geen Wipeout en RE7? Harry je bent lame no ka
  Geen Killing Floor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Killionaire

  • 24 april 2018 17:00
  @clandestine666 geen Wipeout geen RE7. Lame
  Geen Killing Floor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 24 april 2018 16:06
  Ik snap niet dat RE7 niet in de lijst staat, of op z'n minst in de eervolle vermeldingen. Dit is toch een game die al veel mensen overgehaald heeft om VR te gaan spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 24 april 2018 22:17
  Van Project Cars zou ik Project Cars 2 maken. Werkt nog beter in VR dan deel één en is in zijn geheel een betere game. En A mages Tale hoort mijn inziens ook wel thuis in dit rijtje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 25 april 2018 15:26
  Hi Harry! Ik lees/luister altijd met veel plezier naar je VR enthousiasme (longtime Gamebites fan hier) maar het is wel erg duidelijk dat je een OR/Vive focus hebt. Logisch uiteraard als je kunt kiezen maar ik vraag me af of Skyrim er tussen had gestaan als je enkel de PSVR versie kende. En geen RE7 en Wipeout zijn ook opvallend. Verder… keep it up!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bayek79

  • 25 april 2018 21:14
  Drunk'n barfight?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 26 april 2018 09:39
  Together VR.
  Jij en je japanse vriendin. Samen o.a. darten. Je kan ook met haar borsten spelen etc. Geweldige game:
  https://www.youtube.com/watch?v=EOXGP-IIlvw

  VR Kanojo
  Chillen met Sakura Yuuhi, de girl next door.
  https://www.youtube.com/watch?v=uciXW84TJrE

  Steam, Vive/Rift/WMR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 5 februari 2019 15:02
  Ik vraag me af hoe serieus ik deze lijst moet nemen zonder Resident Evil 7 en Astro Bot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.