Overzicht

De gamereleases van oktober 2021

Blockbustertijd

Geschreven door Jacco Peek op
Oktober zit bomvol grote gamereleases. Zo verschijnt de nieuwe editie van Fifa, brengt Ubisoft Far Cry 6 én Riders Republic uit en komt Nintendo met Metroid Dread en Mario Party. Daarnaast verschijnt Guardians of the Galaxy en is het na een aantal maanden uitstel eindelijk tijd voor Back 4 Blood. Dit zijn de gamereleases van oktober.

De gamereleases van de maand worden mede mogelijk gemaakt door Game Mania XP, hiermee spaar je coins, unlock je badges, ontvang je kortingen, krijg je persoonlijke vouchers en nog veel meer!

Lees hier meer over partnercontent op Gamer.nl

FIFA 22

1 oktober – PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Nintendo Switch en pc

Eens in de zoveel tijd maakt de FIFA-franchise een duidelijke sprong voorwaarts. Dit jaar maakt de game op de nieuwe generatie consoles gebruik van Hypermotion, een nieuwe manier van animaties opnemen en vertonen, dat het spel een stuk overtuigender moet laten overkomen. Onze eerste indrukken daarvan waren goed, en andere toevoegingen zoals het kunnen maken van een nieuwe club maken het wellicht weer de moeite waard om terug te keren naar EA’s oneindige voetbalfranchise. Behalve misschien de PlayStation 4-, Xbox One-, Nintendo Switch- en pc-versies, want die worden niet voorzien van Hypermotion.

Super Monkey Ball: Banana Mania

5 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Nintendo Switch en pc

Het is alweer even geleden sinds de vorige Super Monkey Ball-game verscheen. Voor het aanstaande Banana Mania grijpt Sega terug naar de vroegere delen; de game bestaat namelijk uit ruim driehonderd levels uit de eerste twee Monkey Ball-games. Daarin rol je nog altijd als een aap in een bal langs pittige obstakels, ditmaal speelbaar met maximaal vier vrienden in de lokale co-op-modus. Gelukkig keren ook de populaire minigames terug, waaronder Monkey Racing, Monkey Soccer en Monkey Baseball.

 • Bekijk Super Monkey Ball: Banana Mania voor PlayStation 5 op Game Mania
 • Bekijk Super Monkey Ball: Banana Mania voor PlayStation 4 op Game Mania
 • Bekijk Super Monkey Ball: Banana Mania voor Xbox Series X en S op Game Mania
 • Bekijk Super Monkey Ball: Banana Mania voor Nintendo Switch (legacy edition) op Game Mania


Super Monkey Ball: Banana Mania

Far Cry 6

7 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc

Dat acteur Giancarlo Esposito de grote slechterik speelt in Far Cry 6 weten we nu wel. Boeiender is de door Cuba geïnspireerde setting van Yara, die de franchise terugbrengt naar een tropisch eiland waar je als een guerrillastrijder vecht tegen een streng regime. Ubisoft neemt het ondanks de politiek beladen inspiratie echter allemaal niet zo serieus, afgaande op de jetpacks, macarenageweren en andere provisorische wapens en gadgets waar spelers over beschikken. Vooralsnog lijkt Far Cry 6 gewoon weer een nieuwe speeltuin te bieden, iets waar Ubisoft met elk deel steeds beter in is geworden.

Far Cry 6 Artwork

Metroid Dread

8 oktober – Nintendo Switch

Er werden meerdere pogingen gedaan om Metroid Dread van de grond te krijgen, maar het Spaanse MercurySteam slaagt er als eerste in om de game daadwerkelijk uit de brengen. Dit vijfde deel sluit Samus’ huidige verhaal van de 2D-games af en brengt de premiejager naar de mysterieuze planeet ZDR. De losgeslagen EMMI-robots die daar jagen op alles wat beweegt moeten zorgen voor een fris horrorelement: in plaats van knokken moet Samus vluchten en rondsluipen om niet gegrepen te worden. Verder innoveert de ontwikkelaar Metroid op meerdere manieren, waaronder een vloeiende slide, de Free Aim en de pareerbeweging uit Metroid: Samus Returns. Dat moet van Dread de snelste Metroid-game ooit maken.

Metroid Dread artwork

Back 4 Blood

12 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc

Dichterbij een derde Left 4 Dead-game gaan we niet komen. Met Back 4 Blood grijpt Turtle Rock Studios niet alleen terug naar wat de zombiereeks zo aantrekkelijk maakte, maar probeert het ook de formule te vernieuwen met een kaartsysteem. Die kaarten bepalen namelijk wat voor vijanden en obstakels spelers kunnen verwachten, waardoor elke ronde uniek moet aanvoelen. Ook is er de keuze uit een achttal kleurrijke Cleaners: personages die een specifieke rol binnen het team bekleden. De eerste indrukken van Back 4 Blood zijn goed, dus wellicht heeft Turtle Rock twaalf jaar na het laatste Left 4 Dead-deel wederom goud in handen.

The Dark Pictures: House of Ashes

22 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc

Supermassive Games brengt de The Dark Pictures-games in gestaag tempo uit. Het aankomende House of Ashes voert spelers naar een Soemerische tempel ten tijde van de Irakoorlog. Dat gaat door een aardverschuiving gruwelijk mis, waardoor een groep soldaten en CIA-agent Rachel King ten prooi vallen aan onbekende wezens. Hoewel de vorige delen aardig werden ontvangen, kampen de games nog regelmatig met technische problemen, enkele oninteressante personages en knullige quick-time events. Hopelijk weet House of Ashes dergelijke problemen te verhelpen.

House of Ashes

Marvel’s Guardians of the Galaxy

26 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Nintendo Switch (cloud) en pc

Eidos Montreal gaat met haar versie van Guardians of the Galaxy voor een lineair singleplayerverhaal. Daarbij besturen spelers Star-Lord, de held op sokken die zijn team van Guardians binnen en buiten gevechten kan aansturen. Dat moet spectaculaire combinaties opleveren, alsmede komische oneindigheden binnen de groep. Duidelijke valkuilen voor de game zijn de variantie binnen het verder soepele vechtsysteem en soms wel érg lineair leveldesign. Anderzijds lijkt ook deze nieuwe Marvel-game simpelweg leuk om te spelen.

 • Bekijk Marvel's Guardians of the Galaxy voor PlayStation 5 op Game Mania
 • Bekijk Marvel's Guardians of the Galaxy voor PlayStation 4 op Game Mania
 • Bekijk Marvel's Guardians of the Galaxy voor Xbox Series X en S op Game Mania
 • Bekijk Marvel's Guardians of the Galaxy voor PC op Game Mania

guardians of the galaxy

Solar Ash

26 oktober – PlayStation 5, PlayStation 4 en pc

Het is alweer vijf jaar geleden sinds ontwikkelaar Heart Machine het geprezen Hyper Light Drifter uitbracht. Het spirituele vervolg Solar Ash heeft qua gameplay vrij weinig te maken met de Zelda-achtige titel. In Solar Ash ‘glijden’ spelers als het ware door de Ultravoid, een wormgat dat planeten en objecten compleet uit hun baan trekt. Verwacht dus een driedimensionale actieplatformer die vooral draait om flow en gevechten met angstaanjagend grote monsters. Verder is Solar Ash nog in mysterie gehuld, dus het is afwachten of Heart Machine wederom een fantastische game weet af te leveren.

Solar Ash Kingdom

Riders Republic

28 oktober - PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc

Ubisoft Annecy stond eerder aan het roer van Steep, in de basis een zeer solide snowboardgame. Met Riders Republic doet de studio een dappere poging om een handvol extreme sports in één game te proppen, waaronder snowboarden, skiën, wingsuiten en downhillen. Vooralsnog lijken de verschillende disciplines goed uit te pakken, met leuke toepassingen als chaotische Mass Races en Trick Battles in arena’s. Ook staat vrijheid nog steeds hoog in het vaandel, met verschillende nagebouwde natuurparken en de ruimte voor spelers om te doen wat ze willen.

Riders Republic

Age of Empires 4

28 oktober – pc

Na het ietwat tegenvallende Age of Empires 3 verschenen er de afgelopen zestien jaar enkel heruitgaves van de eerste drie delen en uitbreidingen. In oktober durft het Canadese Relic Entertainment eindelijk een volwaardig vierde deel uit te brengen, wat volgens de ontwikkelaar kan worden gezien als een ‘spiritueel vervolg op het tweede deel’. Daarbij is het de bedoeling dat Age of Empires 4 vooral de diepte in gaat, met vier historische campagnes, in-game documentaires en acht volken die unieker en gedetailleerder moeten aanvoelen dan voorheen. Grafisch oogt de game niet overrompelend: iedereen moet op deze manier z’n liefde voor real-time strategy kunnen herontdekken.

age of empires 4

Mario Party: Superstars

29 oktober – Nintendo Switch

Na Super Mario Party vond Nintendo het tijd om weer terug te gaan naar de basis. Geen persoonlijke dobbelstenen of andere poespas, gewoon een vijftal klassieke borden uit het Nintendo 64-tijdperk en ouderwetse lol. Naast remakes van favorieten als Birthday Cake en Spaceland bevat de game ruim honderd minigames uit de gehele reeks, allemaal speelbaar met zowel de knoppen als de Joy-Cons. Een laatste fijne toevoeging is dat de game nu ook online speelbaar is met vrienden, tot voor kort een groot gemis aan Super Mario Party.

Mario Party Superstars

Overige Releases

· Phoenix Point (1 oktober, PS4, Xbox One)

· Alan Wake Remastered (5 oktober – PS5, PS5, Series X, Xbox One, Switch, pc)

· Lego Marvel Superheroes (5 oktober, Switch)

· Bubble Bobble 3D: Vacation Odyssey (5 oktober, PS5, PS4)

· BPM: Bullets Per Minute (5 oktober, PS4, Xbox One)

· Hell Let Loose (5 oktober, PS5, Series X)

· Jett: The Far Shore (5 oktober, PS5, PS4, pc)

· Tetris Effect: Connected (8 oktober, Switch)

· The Good Life (15 oktober, PS4, Xbox One, Switch, pc)

· Crysis Remastered Trilogy (15 oktober, PS4, Xbox One, Switch, pc)

· Darkest Dungeon 2 (26 oktober, pc)

· Voice of Cards: The Isle Dragon Roars (PS4, Switch, pc)

Dit artikel delen:

Lees meer

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin komt op 18 maart 2022 uit Nieuwe Marvel's Guardians of the Galaxy-trailer licht pc-versie uit
3

Reacties op: De gamereleases van oktober 2021

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TiRamySu

  • 1 oktober 2021 13:56
  Nieuwe switch met metroid besteld en misschien dat ik farcry nog koop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 1 oktober 2021 14:28
  Hele goede maand! Lekker veel games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 2 oktober 2021 11:45
  Far Cry 6, House of Ashes, Alan Wake en Mario Party voor mij. Lekker maandje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.