Overzicht
releases

De gamereleases van oktober 2019

Keuzes maken

Geschreven door Jacco Peek op
Oktober wordt een maand met lastige keuzes, want er komt een overweldigende hoeveelheid games uit. Denk aan waardevolle Switch-toevoegingen als The Witcher 3: Wild Hunt en Luigi’s Mansion 3, AAA-actiegames als Call of Duty: Modern Warfare en Ghost Recon Breakpoint en een tijdrovende rpg in de vorm van The Outer Worlds. Dit zijn de gamereleases van oktober 2019!

Ghost Recon Breakpoint

4 oktober – PlayStation 4, Xbox One en pc

In oktober verschijnt Ubisofts tweede Tom Clancy-game van dit jaar. Ghost Recon Breakpoint is een voortzetting van het succesvolle Wildlands uit 2017, dat een openwereldformule toepaste op de franchise. Ook in Breakpoint voltooi je missies met drie, bij voorkeur échte, teamgenoten met verschillende opties om vijanden te benaderen. In combinatie met het fictieve eiland Auroa zijn de nieuwe overlevingselementen een boeiende toevoeging die spelers iets meer dwingen om na te denken over hun positie, voordat ze uitglijden en semipermanente schade oplopen. Verder ligt de nadruk op een The Division 2-achtig progressiesysteem, dat spelers met verschillende uitrustingen, wapens en een arsenaal aan wapenonderdelen urenlang bezig moet houden.

Ghost Recon Breakpoint

Yooka-Laylee and the Impossible Lair

8 oktober – PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc

Na in de geest van Banjo-Kazooie het 3D-platformgenre aan te hebben gedaan, keren Yooka en Laylee terug met een gloednieuw tweedimensionaal platformavontuur. Het is altijd lastig in te schatten hoe een tweedimensionale platformer voelt zonder zelf aan de knoppen te zitten, maar de game lijkt behoorlijk veel weg te hebben van de recente Donkey Kong-platformers. Het duo rolt door dynamische levels en bij het verliezen van een leven vliegt Laylee naar veiligheid. Ook keren tonics terug, die allerlei gameplaymodificaties en visuele aanpassingen opleveren, zoals een cartoonesk uiterlijk of sterkere vijanden. Houd Yooka-Laylee and the Impossible Lair zeker in de gaten als je van platformers houdt, want wellicht wordt het de verrassing van oktober.

yooka

Concrete Genie

9 okober – PlayStation 4

Niemand heeft het over Concrete Genie. Wellicht omdat oktober overvol zit, of wellicht omdat velen nog niet weten wat de game nou exact inhoudt. In feite is het een creatieve puzzel-platformer, waarin je als de jongen Ash het havenstadje Denska voorziet van licht met een magische verfkwast. Met zestig verschillende kwasten creëren spelers allerlei objecten om bijvoorbeeld op te klimmen en Genies, wezens die een persoonlijkheid aannemen en soms dingen van je vragen. In hoeverre dit concept boeiend blijft is nog de vraag, maar de prachtige lichten in combinatie met de stop-motion-bewegingen van Ash zijn in ieder geval een lust voor het oog en reden genoeg om de game in de gaten te houden.

Grid

11 oktober – PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc

In een jaar zonder Forza is Grid een welkome toevoeging aan de line-up van oktober. De game betreft een reboot van Codemasters’ sterke raceserie en zit qua gevoel tussen een arcaderacer en een simulator in. De ontwikkelaar heeft de physics en AI voorzien van een upgrade, er is een grote verscheidenheid aan wagens toegevoegd en weereffecten hebben een grote invloed op je zicht en grip. In hoeverre de carrière- en multiplayermodi uit de verf komen is altijd de hamvraag, zeker omdat beide aspecten in Grid nogal simplistisch ogen. Ook waren er voor release veel meldingen van bugs, die hopelijk zijn opgelost bij lancering.

GRID

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition

15 oktober – Switch

Het is een klein wonder dat The Witcher 3: Wild Hunt, onder de naam Complete Edition, op de Nintendo Switch verschijnt. Er zijn wat compromissen gemaakt, met name op het gebied van resolutie, maar afgaande op onze Gamescom-speelsessie is de port verbazingwekkend compleet. Ook qua content, want de volledige game mét beide uitbreidingen en zestien kleinere dlc’s staat op de cartridge. Mocht The Witcher 3 geen ernstige framerateproblemen hebben, dan wordt de Switch-versie van deze actie-rpg een pareltje.

witcher 3

Medievil

25 oktober – PlayStation 4

Fans van de originele PlayStation-game Medievil wachten al tijden op een remake, en die komt deze maand eindelijk uit. De semihorror-actiegame is helemaal opnieuw opgebouwd voor PlayStation 4 en vertelt wederom het verhaal van Sir Daniel Fortesque. Deze tot leven gebrachte, gefaalde soldaat krijgt een tweede kans om het koninkrijk Gallowmere te redden van een magiër, waarbij hij vijanden op komische wijze in stukjes hakt in een spelwereld waar Tim Burton van in zijn nopjes zou raken. Vermoedelijk wordt de remake voor oudgedienden een feest van herkenning.

medievil

The Outer Worlds

25 oktober – PlayStation 4, Xbox One en pc

Fallout is terug! Althans: in de vorm van The Outer Worlds. Originele Fallout-bedenkers Tim Cain en Leonard Boyarsky staan namelijk aan het roer van deze diepgaande en lollige ruimte-rpg. Op de kolonie Halcyon krijgen spelers alle vrijheid om een rol aan te nemen, zich aan te sluiten bij facties en missies op verschillende manieren te benaderen. Afhankelijk van skills die spelers kiezen wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om te liegen tegen personages, pc’s te hacken of extra goed de lokale monsters aan stukken te schieten. Hoe bevredigend deze vrijheid en het twijfelachtige vechtsysteem zijn, ervaren we op 25 oktober.

Call of Duty: Modern Warfare

25 oktober – PlayStation 4, Xbox One en pc

Na Infinite Warfare vond Infinity Ward het tijd voor de terugkeer naar moderne oorlogsvoering. Modern Warfare is niet zozeer een vierde deel, maar een soort reboot met kenmerkende wapens, locaties en personages uit de serie. Nieuw is de zeer grimmige en soms schokkende insteek van de game, die beide kanten van oorlog moet tonen. Ook de engine is nieuw, wat voor een behoorlijk realistisch gevoel van schieten én grootschaligere maps in de multiplayermodus zorgt. Op veel vlakken lijkt Modern Warfare de stap vooruit te zijn waar we op hadden gehoopt, dus 25 oktober kan niet snel genoeg arriveren.

Modern Warfare

Luigi’s Mansion 3

31 oktober – Switch

We begrijpen niet waarom Luigi’s Mansion 3 geen Luigi’s Spooky Hotel heet, want dit derde deel in de vrolijke griezelreeks verruilt spookhuizen voor een angstaanjagend hotel. Interessant aan deze setting is het feit dat elke etage die Luigi betreedt een ander thema kent en de variatie in potentie dus groter is dan ooit. Verder introduceert de game nieuwe elementen om puzzels op te lossen en spoken te vangen, zoals een sprong en dubbelganger Gooigi. Deze nog groenere versie van Luigi kan namelijk moeilijk begaanbare plekken bereiken in de singleplayercampagne én hij is een van de twee speelbare personages in de coöperatieve Scarescraper-modus. We hebben dus een mooie Halloween in het vooruitzicht.

Ook verschijnen in oktober: Destiny 2 Shadowkeep (PS4, Xbox One en pc), Ghost Busters: The Video Game Remake (4 oktober, PS4, Xbox One, Switch, pc), Trine 4 (8 oktober, PS4, Xbox One, Switch, pc), Deliver Us the Moon (8 oktober, pc), Frostpunk (11 oktober, PS4, Xbox One), Killer Queen Black (11 oktober, Xbox One, Switch, pc), Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville (11, PS4, Xbox One, pc), Overwatch (15 oktober, Switch) en Super Monkey Ball Banana Blitz HD (29 oktober, PS4, Xbox One, Switch, pc)

Dit artikel delen:

Lees meer

PS4-exclusieve CoD-content: 'Dit kun je niet maken' - Podcast 246 Nieuws van de week: Last of Us 2 en xCloud
3

Reacties op: De gamereleases van oktober 2019

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 29 september 2019 09:21
  En mogelijk de beste RPG van het jaar: Disco Elysium, 15 oktober

  https://www.youtube.com/watch?v=hqVzFjna00Y

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StarWolfer

  • 29 september 2019 21:21
  @Baukereg Bedankt voor de tip!. Ziet er goed uit, en ik had nog niet van deze game gehoord.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 29 september 2019 10:57
  Ook in Breakpoint voltooi je missies met drie, bij voorkeur échte, teamgenoten met verschillende opties om vijanden te benaderen..
  -> Je speelt het spel Singleplayer of Coop. Na de nodige ophef hierover komt in een latere update je AI team terug…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.