Overzicht
Doom Eternal

De gamereleases van maart 2020

Doom Eternal, Animal Crossing, Ori en nog veel meer

Geschreven door Jacco Peek op
Na twee karige maanden komt de game-industrie weer op gang met een hoop grote releases. Deze maand verschijnen onder andere Doom Eternal, Animal Crossing: New Horizons, Ori and the Will of the Wisps, Nioh 2 en Half-Life: Alyx. Dit zijn de gamereleases van maart 2020!

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

6 maart – Switch

De eerste grote game van maart is een remake van de eerste Pokémon Mystery Dungeon-delen. Rescue Team DX volgt dan ook de verhaallijn van Red en Blue Rescue Team, waarin spelers in een pokémon veranderen en in willekeurige kerkers andere pokémon in nood redden. Naast een prachtig uiterlijk dat met waterverf lijkt te zijn getekend, voert de remake een aantal verbeteringen door. Denk aan een automodus, de mogelijkheid tot grotere teams en een Rare Quality-systeem voor speciale vaardigheden. De charme van de game lijkt zoals vanouds te zijn, maar hopelijk helpen de verbeteringen het repetitieve karakter van de oorspronkelijke games te verminderen.

Pokémon Mystery Dungeon

Ori and the Will of the Wisps

11 maart – Xbox One en pc

Drie jaar na de eerste aankondiging komt eindelijk het vervolg op Ori and the Blind Forest uit. Will of the Wisps is in alle opzichten een uitbreiding van de schattige, maar pittige metroidvania waarin de flow van het platformen zeer belangrijk is. Ontwikkelaar Moon Studios zet hier hoger op in met allerlei nieuwe vaardigheden, zoals een boorvaardigheid waarmee het beestje zich een weg door de grond baant en zo hoger gelegen plekken bereikt.

Wellicht de grootste verandering is het vechtsysteem, met verschillende wapens en bewegingen die energie slurpen, waarmee ontmoetingen met vijanden boeiender moeten worden. Ori heeft bijvoorbeeld een energiezwaard en een boog waar spelers mee richten en schieten. Ook poogt de ontwikkelaar de wereld interessanter te maken met zijmissies voor npc’s, bevat het spel autosaves en kunnen spelers tegen elkaar racen in Spirit Trials-modus. Of Ori and the Will of the Wisps de torenhoge verwachtingen waarmaakt moet nog blijken, maar het is in ieder geval een goede tijd voor liefhebbers van het metroidvaniagenre.

Ori and the Will of the Wisps

Nioh 2

13 maart – PlayStation 4

Team Ninja’s Nioh was een onverwachte hit die de Dark Souls-formule succesvol toepast in een fantasieversie van het feodale Japan. Nu het tweede deel verschijnt in een post-Sekiro-wereld zijn de verwachten hooggespannen, want in hoeverre is Nioh 2 een significante verbetering? Op basis van de bèta die eind vorig jaar plaatsvond, lijkt de game ondanks een nieuw verhaal vooral voort de bouwen op het vorige deel met veel kleine aanpassingen.

Zo kunnen spelers op ieder moment het uiterlijk van hun personage aanpassen, keren de wapentypes uit de uitbreidingen terug en kunnen spelers tijdelijk de vorm van een Yokai-geest aannemen. Co-op keert ook terug – ditmaal voor teams van drie spelers – en spelers kunnen weer assistentie krijgen van npc-versies van anderen. Wel zo handig voor een ongetwijfeld zeer pittige game.

nioh 2

Animal Crossing: New Horizons

20 maart – Switch

Het is eindelijk tijd voor een nieuwe Animal Crossing, en wel op het grote scherm. New Horizons brengt spelers naar een tot dan toe onbewoond eiland, waar ze na een korte introductie zelf een bestaan opbouwen. Dat biedt de mogelijkheid om het eiland zelf vorm te geven, door bijvoorbeeld meubilair te craften en buiten te plaatsen. Crafting is dan ook een nieuwe mechaniek die centraal staat om spullen als gereedschap mee te maken, waarmee bijvoorbeeld ook kan worden geoogst. Uiteraard is Animal Crossing: New Horizons een hele sociale ervaring, met naast allerlei vrolijke dieren maximaal zeven andere spelers op een eiland. We kunnen niet wachten om aan het eilandleven te beginnen.

animal crossing new horizons

Doom Eternal

20 maart – PlayStation 4, Xbox One, Stadia en pc

Doom Eternal is al een tijdje aangekondigd, maar weet met elke nieuwe trailer meer indruk te maken. De opvolger van de reboot uit 2016 is bruter, gevarieerder en vindt plaats op een grotere schaal. Zo is er zelfs een nieuwe platformmechaniek geïntroduceerd om door de grotere, met demonen krioelende omgevingen te doorkruisen en kiezen spelers hun weg vanuit het Doom Fortress dat onheilspellend boven de aarde zweeft. In de basis draait Eternal gelukkig nog steeds om ultrasoepel en meedogenloos demonische wezens afmaken, terwijl je ditmaal extra goed let op hun zwakke plekken en hoeveel kogels er nog in je magazijn zitten. Doom Eternal heeft potentie om een van de beste games van het jaar te worden, dus 20 maart kan niet snel genoeg komen.

Half-Life: Alyx

23 maart - HTC Vive, Windows Mixed Reality, Oculus Rift en Oculus Quest

Helaas, Half-Life 3 komt er vooralsnog niet aan, maar wel een veelbelovend alternatief: Half-Life: Alyx. De vr-game is ontwikkeld door een aantal Half-Life-veteranen. Alyx speelt zich af tussen het eerste en tweede deel en moet een volwaardige Half-Life-game worden met verkenning, puzzels en gevechten. De game ziet er tot nu toe zeer goed uit en een trailer geeft ons al een eerste blik op de actie, waarbij protagonist Alex Vance vanuit het eerstepersoonsperspectief graait naar kogels om vijanden kapot te schieten. Wellicht wordt Half-Life: Alyx wel dé verrassing van het jaar.

half life alyx

Bleeding Edge

24 maart – Xbox One en pc

Sinds Dota en Overwatch hebben talloze games het moba- en hero shooter-genre aangedaan, maar hoewel in eerste instantie vergelijkbaar is Bleeding Edge toch iets totaal anders. Aan het roer van de game staat namelijk Ninja Theory, waardoor de game meer draait om mêleegevechten dan schieten. Het spel kent twaalf stijlvolle heroes, die allen voorzien zijn van een moeilijkheidsgraad en een rol: Tank, Support of Assassin.

Bijkomende vaardigheden en mods bepalen de strategie van een team. Zo kan Daemon tijdelijk onzichtbaar worden en vijanden stilletjes uitschakelen, terwijl anderen gericht zijn op zoveel mogelijk schade aanrichten. Een potje Bleeding Edge kan onder andere door de camera en acht rondrennende personages wat chaotisch worden, maar het concept biedt genoeg potentie om er Ninja Theory’s eerste e-sportgame van te maken.

Bleeding Edge

Persona 5: Royal

31 maart – PlayStation 4

Het in 2017 verschenen Persona 5 wordt gezien als een van de beste rpg’s ooit gemaakt en eind maart verschijnt er een uitgebreide versie. Dat is lang niet de eerste keer voor de franchise, maar de veranderingen in Persona 5: Royal lijken stukken ingrijpender te zijn dan in Persona 3: FES en Persona 4: Golden. Nieuwe mechanieken als de grijphaak maken eerder onbegaanbare plekken toegankelijk, er zijn nieuwe persona’s om op te roepen en verschillende eindbaasgevechten krijgen een twist.

Ook wordt Tokio uitgebreid met een nieuw gebied en nieuwe naschoolse activiteiten en is er en nieuw lid van The Phantom Thieves – overdag reguliere studenten, ’s nachts superhelden die kwaadwillenden op andere gedachten zetten in de Metaverse – met een geheel nieuw verhaal. Persona 5 Royal lijkt dus ook voor degenen die al ruim honderd uur hebben gestopt in de leefsimulator-rpg een frisse ervaring te worden.

Persona 5 Royal

Ook verschijnen in maart: Borderlands 3 ( 13 maart, Steam), My Hero: One's Justice 2 - (13 maart, PS4, Xbox One, Switch en pc), MLB The Show 20 (17 maart, PS4), La Mulana 1 & 2: Hidden Treasures Edition (17 maart, PS4, Xbox One en Switch), Fairy Tail (19 maart, PS4 en pc), Doom 64 (Switch en pc), Moons of Madness (24 maart, PS4 en Xbox One), Borderlands 3 – Guns, Love & Tentacles: The Marriage of Wainwright & Hammerlock, One Piece: Pirate Warriors 4 (27 maart, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc) Mount & Blade 2: Bannerlord (31 maart, pc).

Dit artikel delen:

Lees meer

Riot Games kondigt first person shooter Valorant aan The Wonderful 101: Remastered in actie
12

Reacties op: De gamereleases van maart 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 2 maart 2020 10:18
  Dit soort overzichtsartikelen vind ik altijd erg relaxed. Nu vroeg ik me af: is het mogelijk om dit artikel elke zondagavond te bumpen, zodat we kunnen zien wat er aankomt die week? Of een ‘add to calendar’ knopje?

  Geen idee of hier meer behoefte aan is, maar dat zien we wel aan de reacties hierop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 2 maart 2020 11:26
  @denver hm, ik zal er even over nadenken. Sowieso lijkt het me handig om de releases van heel het jaar een vaste plek op de fp te geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 2 maart 2020 14:45
  @JaccoPeek
  Je favoriete spel kunnen toevoegen aan je wenslijstje….
  Een soort Sinterklaas he ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 2 maart 2020 10:24
  Hier ontbreekt de collectie van La-mulana 1 & 2 (20 Maart) voor de consoles.

  Dit zijn allebij zwaar ondergewaardeerde puzzel-platformers die zeker het vermelden waard zijn. Voor wie een echte puzzel platform uitdaging zoekt, pak je notitieblokje erbij want die zal je nodig hebben.

  Misschien zelfs interessant voor gamer.nl om hun mening over dit spel te gooien in een pre-/ review, want het is echt een unieke ervaring die wat meer aandacht mag krijgen wat mij betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 2 maart 2020 11:26
  @warcryptic die schijnen inderdaad heel goed te zijn. Ik gooi ze er in ieder geval even bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 2 maart 2020 14:35
  @warcryptic thanks voor de comment deze kende ik niet, maar deze ga ik zeker proberen bij release

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 2 maart 2020 11:34
  Misschien niet geheel on topic maar toch n release van deze maand. Final Fantasy 7 demo is zojuist live gegaan 😁😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 2 maart 2020 12:55
  31 maart Mount and Blade: Bannerlord.
  Miste ik nog in het lijstje :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 2 maart 2020 14:37
  Ik wil Doom Eternal gaan halen, maar heb besloten om 'm voor de Switch te kopen en die laat nog even op zich wachten. Voor PSVR komt deze maand een Doom kloon die er ook vet uitziet, A-Tech Cybernetic. Die dus eerst maar..:)

  Btw, Moons of Madness komt óók naar de Switch..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 2 maart 2020 14:43
  He he eindelijk is het maart (na zo veel klote weer) en komt er eindelijk weer een partij nieuwe games!. En laat ik nou de speciale editie van Doom al te hebben besteld die met die helm… ik vond hem echt wat te duur maar ja alleen die helm met verlichting kon ik toch niet laten gaan. Maar ook Animal Crossing: New Horizons Lijkt me leuk hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 3 maart 2020 08:37
  Ori!!!! Kan niet wachten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 3 maart 2020 13:50
  Persona 5: Royal maakt deze matige maand toch maar weer goed. Wel balen dat Empire of Sin een halfjaar is uitgesteld. Waarschijnlijk wordt 2e helft van 2020 een stuk beter kwa nieuwe titels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.