Overzicht
party games

De acht beste Nintendo Switch-games voor gezinnen

Een gezonde dosis multiplayerplezier

Geschreven door Wesley Akkerman op
Gamen is een toffe hobby die eigenlijk voor iedereen die een controller vast kan houden geschikt is. De consoles van Nintendo staan al jaren bekend om hun familievriendelijk plezier. En de Switch is dé uitgelezen console voor gezinnen, waar kinderen en ouders samen kunnen spelen. Dat kan natuurlijk met elkaar, maar ook tegen elkaar, zoals onderstaande acht games bewijzen.

Super Mario Maker 2

Met Super Mario Maker 2 kun je zelf de Mario-levels bouwen waar je vroeger misschien wel van gedroomd heb. Dat is leuk om in je eentje te doen, maar met z’n tweeën heb je toegang tot veel meer creativiteit. Samen voor de televisie een level bouwen zorgt voor een ondeugende verzameling vallen die andere spelers moeten doorstaan, terwijl jullie ondertussen al heel wat voorpret hebben over het idee dat iemand straks geen idee heeft wat er aan de hand is. En dat terwijl je zelf moeiteloos door het level springt. Daarnaast is het mogelijk om levels die gedeeld zijn online samen te spelen, waardoor je met z’n tweeën ook langs de creaties van andere mensen loopt en springt.

Lees hier onze review van Super Mario Maker 2

Mario Maker 2

Rocket League

Rocket League is een game waarin je voetbalt met auto’s. Dat zou eigenlijk al genoeg moeten zijn om menig gamer over te halen. De auto’s kunnen springen, over muren en het plafond rijden en andere auto’s laten ontploffen wanneer ze hard tegen een ander aanrijden. Het is in feite een typische Nintendo-game, die overigens niet door Nintendo ontwikkeld is: de basis is gemakkelijk te leren, maar om echt goed te worden zul je tijd moeten investeren. Want je kunt namelijk vette tricks maken met de bal én de auto, wanneer je hem eenmaal onder controle hebt. Het belangrijkste van Rocket League is de ‘pick up and play’-mentaliteit. Je start zo een potje op, alleen of met iemand naast je. Binnen no-time speel je potjes tegen de computer of tegen andere mensen. Als je echt je vaardigheden op de proef wil stellen, dan begin je een wedstrijd van 1 vs. 1. Er kan er maar één de beste zijn.

Lees hier onze review van Rocket League

Luigi’s Mansion 3

Een game waarin je op spoken jaagt, is niet meteen een uitnodiging om samen met je kinderen te spelen. Maar we kunnen je verzekeren dat Luigi’s Mansion 3 alles behalve eng is. De spoken zijn eerder schattig dan angstaanjagend, maar kunnen het je soms wel lastig maken. Daarom is het fijn om te weten dat je er in dit avontuur niet alleen voor staat. Je kunt heel het spel namelijk met een broer, zus, vader of moeder spelen. Samen kunnen jullie de spoken een lesje leren of één van de vele puzzels oplossen die het spel rijk is. Mocht je daarna in de feeststemming zijn, dan kun je je ook nog met z’n allen wagen aan één van de drie partyspelletjes voor meerdere personen.

Lees hier onze review van Luigi’s Mansion 3

luigis mansion

Super Mario Party

Als je denkt dat Monopoly het ergst uit je familie naar boven haalt, dan heb je nog nooit een Mario Party-game met ze gespeeld. In dit spel speel je met maximaal drie gezinsleden op een virtueel speelbord. Je gooit een virtuele dobbelsteen om verder te komen, met als doel de felbegeerde sterren te verzamelen. Dit doe je door muntjes te verzamelen. Dat kan op het bord, maar ook door minigames te winnen. Ondertussen kun je het leven van je zusje extra zuur maken door constant haar muntjes en sterren af te pakken of juist samen met haar de strijd aangaan tegen je ouders. Nu maar hopen dat ze vervolgens niet besluit je in het echt een draai om de oren te geven.

Lees hier onze review van Super Mario Party

Super Mario Party

Overcooked! 2

Je hebt stress en dan heb je Overcooked! 2. Ondanks het feit dat je snel moet reageren en het constant veranderende landschap van de keuken in de gaten moet houden, is het wel ontzettend leuk om met twee tot vier personen de verschillende gerechten in elkaar te flansen. Wanneer je goed communiceert over de benodigde ingrediënten en iedereen op zijn eigen station blijft staan (David, blijf nou gewoon afwassen en Mirra, jij zou het vlees en de broodjes pakken!), dan behaal je binnen no-time voor elk level de drie sterren. Dat is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan – maar aan het einde van de dag komen jullie er allemaal sterker uit. Zeker op het gebied van communiceren, omdat je later aan een half woord genoeg hebt. Maar de flashbacks, die blijven hangen.

Lees hier onze review van Overcooked! 2

Snipperclips

Een andere game waarin communicatie centraal staat, is Snipperclips. Deze game geeft je de controle over twee vrij verknipbare personages die het doel hebben om een bal op een bepaalde plek te krijgen. In het begin kom je er nog mee weg om jezelf tot een soort kom te verknippen, maar later krijg je ook met knoppen en andere mechanieken te maken die het je behoorlijk lastig kunnen maken. Probeer hier goed te communiceren met je medespeler: wat is je idee; hoe wil je het aanpakken? Wacht even, ik weet ook iets! Zolang je duidelijk bent over je doel komen jullie er wel uit. Geef elkaar vooral de ruimte en stop niet met experimenteren, want anders kom je niet verder.

Lees hier onze review van Snipperclips

Kirby Star Allies

Als het allemaal ook even wat rustiger kan, dan kun je tot drie andere gezinsleden optrommelen voor wat platformavonturen in Kirby Star Allies. Dit is een redelijk gemakkelijk en ietwat kort spel waarin je in de huid kruip van Kirby en zijn vrienden, die allemaal zo hun eigen vaardigheden hebben. Alleen Kirby kan eigenschappen overnemen door vijanden op te zuigen, terwijl de andere spelers van personage kunnen wisselen wanneer ze een toffe, nieuwe vijand tegenkomen. Uitspelen is waarschijnlijk geen probleem, zeker niet als iedereen even goed z’n best doet. Maar alle schatten verzamelen vergt toch wat meer moeite, omdat de ontwikkelaar goed is in het gebruiken van de omgeving om dingen in het zicht te verbergen. Communicatie is hier de sleutel, maar onderaan de streep gaat het meer om ouderwets plezier en kunnen ontspannend tijdens het gamen.

Lees hier onze review van Kirby Star Allies

Kirby Star Allies

Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020

Dan hebben we nog een laatste collectie minigames met misschien wel de meest bekende personages uit heel de game-industrie. Mario en zijn vrienden nemen het op tegen Sonic the Hedgehog en zijn maten tijdens de Olympische Spelen, die deze zomer in Tokio plaatsvinden. Op de Switch kun je nu alvast een voorproefje krijgen van de sporten die in de belangstelling staan. Je kunt een aantal minigames verwachten die terugkeren uit oudere games, maar voor Mario & Sonic-veteranen is er gelukkig ook genoeg veel nieuws te ontdekken. Denk aan sporten als karate, skateboarden, klimmen en surfen. Alles ziet er mooi in 3D uit, wat voornamelijk voor de jongere spelers belangrijk zal zijn. De moderne minigames kun je met de knoppen spelen, maar komen vaak beter tot hun recht met de bewegingsgevoelige besturing. Als je als ouder wil laten zien hoe het vroeger ging en waar die onderarmspieren vandaan komen, dan start je een 2D-sport op. Dan ram je zo snel als mogelijk op de knoppen en gaat het om puur doorzettingsvermogen.

Lees hier onze review van Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020

mario sonic

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis Google Stadia-games voor februari bekend Derde dlc The Division 2 speelt zich af op Coney Island, New York
7

Reacties op: De acht beste Nintendo Switch-games voor gezinnen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • KingKamekTheGreat

  • 29 januari 2020 11:00
  Wat is dit voor willekeurig lijstje? Het lijkt erop dat de auteur even snel naar wat multiplayergames voor de Switch heeft gezocht en er een artikeltje over heeft geschreven om maar clicks te krijgen (waar ik er dus één van ben, ja). Waar is Smash Ultimate? En Mario Kart 8 Deluxe? Of behoren die niet tot de "acht BESTE Switch-games voor gezinnen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 29 januari 2020 12:15
  @KingKamekTheGreat Ik ben het wel met je eens het lijkt wel een beetje een reclame artikel ofzo de multiplayer van luigis mansion even geprobeerd maar echt fantastisch was het niet. Met zo een lijst kan je Diablo 3 er ook wel tussen zetten trouwens veel gespeeld met me vrouw in coop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 januari 2020 12:47
  @Fpsbig Of Friday The 13th The Game.

  Ook een toffe titel voor met meer mensen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 29 januari 2020 13:12
  Hoe durf je mario kart er uit te laten?

  Daarbovenop Rocket League is veelste pittig voor een gezin als je het mij vraagt. Het idee is simpel maar het is alles behalve pick up en play.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • EdwinVP

  • 29 januari 2020 15:49
  MarioKart is toch wel DE game voor t gele gezin, zelfs voor de jonkies. Zet alle assists aan en de kids hebben net zo veel lol als de oudere. De nr1 die in 1 potje 4x een blauw schildje te verwerken krijgt. Irritant voor de nr 1 maar dnr1 dat wordt ie toch wel maar de jonkies vinden t dan helemaal niet erg om laatste te eindigen ofzo want ze hebben de nr1 een paar keer te grazen genomen… Fantastisch gewoon. Mario kart toch echt wel beter als gezingsgame dan Rocket league of menig ander… Tjah ff snel scorende freelancer, kwantiteit over kwaliteit…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 29 januari 2020 17:33
  Geen Mario Kart 8… Hoe verzin je het idd.. Rocket League d'r uit, Mario Kart erin en er is niks mis met het lijstje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 31 januari 2020 09:09
  Mario Kart (8) hoort wat mij betreft toch echt wel in dit lijstje thuis en is wat mij betreft zelfs de ultieme game voor party/gezinnen, zeker tegenwoordig nu je verschillende Assists kunt aanzetten, waardoor je bijvoorbeeld zelfs niet meer (zomaar) van de baan kunt vliegen. Hierdoor kunnen zelfs de kleinste mee doen, het verbaasd mij daarom echt dat MK8 er niet tussen staat.

  Ik zou Rocket League zonder twijfel wisselen met Mario Kart. Rocket League is veel te moeilijk, zeker als game voor het hele gezin. Sure iedereen kan gas geven en achteruit rijden, maar om een beetje leuk mee te kunnen doen, moet je toch echt wel flink wat oefenen voordat je het een beetje onder de knie krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.