Overzicht
Top 25 van 2018

De 25 beste games van 2018

Hoe anders wil je je kerst beginnen?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

15. Forza Horizon 4
Ontwikkelaar: Turn 10 Studios en Playground Studios | Platform(s): Xbox One, pc

Forza Horizon 4 is de enige racegame in deze lijst, maar misschien nog wel opvallender: het is de enige Xbox One-exclusieve titel in deze lijst. De console heeft een moeizaam jaar achter de rug als je kijkt naar uitbreiding van het bestaande game-assortiment. Maar wie goed luistert hoort de toekomstmuziek. Microsoft investeert in goede ideeën (Gamepass, Play Anywhere) en nieuwe studio’s, en niemand twijfelt aan de vruchten die dat gaat afwerpen. Bovendien hebben Xbox-bezitters aan Forza Horizon 4 een werkelijk uitmuntende game, die ook nog eens fantastisch is geoptimaliseerd voor de pc.

Het Horizon-festival ziet er in deze vierde telg geweldig uit, en dan doelen we niet enkel op de polygonenbrei, maar ook op de indrukwekkende stijl van de game. De introductie van verschillende seizoenen is bovendien niet alleen een leuke toevoeging voor het oog, maar heeft het spectrum aan rijstijlen nog verder verruimd. Of je nu in je eentje of met vrienden bent, Forza Horizon 4 laat je met zijn vele vrij te spelen events, auto’s en attributen uren achter elkaar ronddolen in het Verenigd Koninkrijk. Binnen de redactie zette Forza Horizon 4 zelfs mensen die bij paardenkracht eerder aan Red Dead Redemption denken tot racen aan. De schoonheidsfoutjes die Forza Horizon 4 bevat zijn dan ook makkelijk te vergeven.

Top 25 van 2018

14. Dragon Ball FighterZ
Ontwikkelaar: Arc System Works | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

Dragon Ball-fans hebben de franchise heel wat klappen zien incasseren in videogameland, figuurlijk dan. Maar dit jaar nam Arc System Works, de bedenker van de geprezen Guilty Gear- en BlazBlue-vechtseries, wraak in de naam van de Heilige Draak Shenron. Fans van Goku en consorten werden voor het eerst in jaren beloond met een oprecht goede Dragon Ball-(fighting)game. De game bleek zelfs zo goed, dat de globale competitieve fighting-gemeenschap FighterZ moeiteloos omarmde. Dat is redelijk uniek voor een nieuw ip.

De feilloze vertaalslag van de animeserie, de spectaculaire stijl, de diepgaande gameplay met simpele én ingewikkelde combo’s, de wisselwerking tussen de verschillende personages, de easy to learn, hard to master-invalshoek: Dragon Ball Z FighterZ is een genot om naar te kijken, maar ook een genot om te spelen. De singleplayerverhaallijn heeft z’n mankementen en gaat wat lang door, maar als competitieve game is FighterZ echt uitmuntend. Dat de geweldige gameplay teert op de geliefde Dragon Ball-licentie is nog altijd bijna te mooi om waar te zijn.

Top 25 van 2018

13. Shadow of the Colussus
Ontwikkelaar: Bluepoint Games | Platform(s): PS4

Shadow of the Colussus komt uit de stal van de befaamde Japanse ontwikkelaar Fumito Ueda. De remake van ontwikkelaar Bluepoint Games behoudt de feel van het origineel, maar oogt als een moderne game. En dat is een understatement. Het water, het gras, de bergen, de vergezichten, de regenval: dit is een van de mooiste games die je op de PlayStation 4 kunt spelen. Shadow of the Colussus kent bovendien een van de beste orkestrale soundtracks ooit gemaakt. De remake is in dat opzicht net zo bijzonder als het origineel.

Maar bovenal benadrukt de remake dat het twaalf jaar oude concept nog steeds verfrissend is. Shadow of the Colussus begint zonder echte inleiding in een gigantische tempel. Een jongeman springt van zijn paard en legt het levenloze lichaam van zijn vriendin op een altaar neer. Hij kijkt naar boven, richt zich tot de goden en verzoekt hen haar tot leven te wekken. Geen probleem, zo galmt plots door het bedehuis, maar dan moeten er wel zestien gigantische reuzen verslagen worden. Gewapend met enkel een pijl en boog en een zwaard haalt de jongeman de meest waanzinnige, imponerende kolossen neer.

Als dat lukt, begint steeds dezelfde cyclus opnieuw: hij zwicht, wordt wakker in de tempel, krijgt een nieuwe reus aangewezen en springt op zijn paard om een nieuw stukje wereld te verkennen. Uitleg volgt eigenlijk nooit. Als de game later verklaart waar Wander nou echt mee bezig is geweest, voel je de bui al een beetje hangen. Shadow of the Colussus is geen vrolijke game, maar we worden heel vrolijk van het feit dat een nieuwe generatie gamers dat nu zelf mag ervaren.

Shadow of the colossus

12. Assassin’s Creed Odyssey
Ontwikkelaar: Ubisoft | Platform(s): PS4, Xbox One, pc

Zo uitgebreid als Assassin’s Creed Odyssey zijn zelfs Ubisofts eigen openwereldgames in het verleden niet geweest. Het had het spel zelfs ”goed gedaan om de wat minder interessante content weg te snijden, zoals een aantal locaties die te veel op elkaar lijken en de meest basale optionele missies en icoontjes”, aldus recensent Michel Musters. Hij heeft daarom een tip voor iedereen die de game speelt: doe gewoon wat je zelf wilt. Laat je niet afleiden door pilaren met quests en icoontjes op de map (althans, niet alle icoontjes op de map). Kies voor je eigen vermakelijke avontuur. Want avontuur en vermaak, daar barst Odyssey van.

De hoofdmissies, de bijbehorende oorlog en de jacht op de sekte, maar ook de sterke melee- en stealth-gameplay bieden volgens Michel talloze uren aan gameplay. Neem daarbij enkele sterke (hoofd)personages, een handjevol onverwachte verhalende twists én de mogelijkheid om de koffer in te duiken met wie je maar wilt, en Odyssey is het type game dat je niet een paar dagen, maar een paar maanden in zijn ban houdt. Assassin’s Creed is volgens Ubisoft toe aan een jaartje rust, maar gezien de bizarre hoeveelheid content in Odyssey hebben we genoeg om op te teren.

Top 25 van 2018

11. Gris
Ontwikkelaar: Nomada Studio | Platform(s): Switch, pc

Gris moet je zien om te geloven. Pas dan begrijp je waarom het debuut van het Catalaanse Nomada Studio op 11 staat. Als een game zo betoverend oogt en klinkt als het waterverfachtige Gris, is het moeilijk niet voor de pracht en praal te zwichten. Tijdens het spelen val je dan ook stil en kun je enkel glimlachen naar het scherm, ondanks het zware overkoepelende thema. De game draait om het verwerken van persoonlijk verlies, iets waar het spel vooral heel subtiel naar refereert.

Gris is zo’n game die niet los te koppelen is van zijn stijl en thema. De gameplay van deze tweedimensionale platformer an sich is niet baanbrekend, maar je tijd met Gris zul je niet snel vergeten. Kort, maar krachtig. Bovendien - en overigens niet geheel toevallig - roept de game bij vlagen herinneringen op aan het legendarische Journey. Een groter compliment lijkt moeilijk denkbaar.

Gris

10. Into The Breach
Ontwikkelaar: Subset Games | Platform(s): Switch, pc

Gamer.nl heeft Into the Breach door omstandigheden nooit gerecenseerd, en ja, we zijn onszelf heel bewust van de schandvlek die dat achterlaat. Een korte recensie: koop Into the Breach. Het is een van de meest bevredigende games van het jaar. Op een rooster van acht bij acht vakjes stuur je drie verschillende eenheden beurtelings aan, met als hoofddoel om enkele doelwitten te beschermen tegen hordes aan allerlei vijanden. Je managet je drie troepen tijdens de turn based-gevechten, ontgrendeld vervolgens nieuwe eenheden en aanvallen én bouwt het level van de personages op die je troepen besturen.

Into the Breach is als een cross-over tussen Advance Wars en een roguelite. Ga je dood of sloopt de vijanden te veel objectives in de map, dan begint alles opnieuw, maar je neemt dan wel één personage mee naar je volgende speelsessie (ergo, het roguelite-gedeelte). Maar goed, de game wordt daar niet echt makkelijker door. Into the Breach is tactisch knopen doorhakken voor gevorderden, ook als je niet op Hard speelt. Dat laat zich raden, gezien de game is ontwikkeld door de makers van FTL. En mocht je nu denken: maar ik ken FTL niet, is die moeilijk dan? Nou, koop die er gelijk ook maar bij. Dan zit je goed deze feestdagen.

9. Super Smash Bros. Ultimate
Ontwikkelaar: Nintendo | Platform(s): Nintendo Switch

Het was geen geweldig jaar voor first party Nintendo-titels op de Switch, maar niemand die op dit moment Super Smash Bros. Ultimate speelt staat daar ook maar een seconde bij stil. Niet alleen bevat de titel het grootste aantal fighters tot nu toe - om precies te zijn zitten alle personages uit alle Smash-titels erin - Nintendo heeft ze ook nog eens onwaarschijnlijk aandachtig uitgewerkt. Ultimate is bovendien een opeenstapeling van herkenbare franchises uit gaming, ook als je de voorgaande delen niet gespeeld hebt.

Dat laatste komt met name goed tot uiting in de nieuwe singleplayermodus World of Light, waarin honderden figuranten in de vorm van Spirits hun opkomst maken. Smash Bros. Ultimate is prima in je uppie te spelen, maar natuurlijk nog altijd een uitstekende party-game. Het is niet alleen het type game dat iedereen wil spelen, het is ook het type game dat iedereen kan spelen. Die toegankelijkheid gaat gelukkig nooit ten koste van de diepgang.

Goed nieuws dus, mocht je een van die mysterieuze die hard-liefhebbers zijn die iedere week het laboratorium induikt om de frames van Solid Snake’s aanvallen te tellen.

Super Smash Bros Ultimate

8. Marvel’s Spider-Man
Ontwikkelaar: Insomniac Games | Platform(s): PS4

Dat Marvel’s Spider-Man op plekje acht staat, zegt genoeg over hoeveel goede games er in 2018 zijn uitgekomen. Marvel’s Spider-Man speelt zich af op het schiereiland Manhattan, dat in de game geheel naar eigen tempo te verkennen is. En misschien ligt daar wel de grootste kracht van deze game: het navigeren als Spiderman. Wat hebben wij wat afgeslingerd in Manhattan. Ja, de combat is vermakelijk, en ja, we hebben met groot plezier de vele activiteiten in die grote map gedaan, maar niets voelt zo goed als het zwieren langs Manhattans grootste flatgebouwen.

Maar tegelijkertijd is het benadrukken van het slingeren te makkelijk, want daarmee doen we de verhalende kwaliteiten van Marvel’s Spider-Man enorm te kort. De game barst van interessant geschreven personages en interessante invalshoeken, zoals het feit dat de relatie tussen Mary-Jane en Peter Parker al uit is gegaan voordat de game van start gaat. De manier hoe personages met elkaar communiceren, maar ook hoe de omgeving op Spider-Man reageert, levert talloze memorabele momenten op. Marvel’s Spider-Man is op alle vlakken een AAA-game, en stelt op geen van die vlakken ook maar enigszins teleur.

Spider-Man

7. Return of the Obra Dinn
Ontwikkelaar: Lucas Pope | Platform(s): pc

Wat is het puzzelen toch genieten in Return of the Obra Dinn. Na Papers, Please is dit de tweede unieke game uit de stal van ontwikkelaar Lucas Pope, en het is er opnieuw eentje die je moet spelen om te geloven, zeker omdat de stijl onmogelijk in woorden te vatten is. Maar ook de setting is er een om van te smullen. Het is het begin van de 19e eeuw en een handelsschip dat verloren leek, de Obra Dinn, duikt na drie jaar plotseling weer op. Als werknemer van een verzekeringsbedrijf mag je gaan achterhalen wat er is gebeurd met de verdwenen opvarenden.

Hoe is bijvoorbeeld de bemanning doodgegaan? Door wie of wat? En waarom? Het zijn vragen waarop je de antwoorden gaandeweg steeds beter bij elkaar weet te sprokkelen. Al gauw wordt duidelijk dat er op de Obra Dinn meer is gebeurd dan alleen moord en doodslag. Het duurt even om daar volledig achter te komen. Je kunt in principe zelf bepalen wanneer je ‘klaar’ bent met je werk op de Obra Dinn. Reken ergens tussen de 7 en de 20 uur. “Maar”, zo schrijft onze recensent Erik, “schaam je vooral niet als je er ietsje langer over doet. Hoe langer deze game duurt, hoe beter.”

Return of the Obra Dinn

6. Dead Cells
Ontwikkelaar: Motion Twin | Platform(s): PS4, Xbox One, Switch, pc

Dead Cells is een zogeheten roguelite; tijdens een run leg je zeer waarschijnlijk het loodje, maar een deel van je voortgang neem je mee naar volgende speelsessies. Er waren meer tweedimensionale actiegames (of roguelites) zoals Dead Cells in 2018. Maar laat je niet misleiden door screenshots. Dead Cells is echt heel bijzonder. Deze game dwingt je continu het maximale uit beperkte, offensieve middelen te halen, maar steekt dusdanig goed in elkaar dat je keer op keer vol goede moed aan een nieuwe speelsessie wilt beginnen. Je kunt met wat geluk zelfs strategieën ontwikkelen waarbij je turrets al het werk laat doen, waarbij jij alleen een beetje van een afstand kijkt naar de ontstane chaos op het scherm.

Zelden voelen actiegames zó verfijnd. De diversiteit in de wapens en gadgets is subliem (de ijsboog nomineren we tot het beste wapen van 2018), de dodge-rol die je tijdelijk onsterfelijk maakt wordt een tweede natuur en de snelheid waarmee je de vloeiende besturing leert is redelijk uniek. Het voelt zo enorm lekker om als een bezetene door de levels te vliegen en langzaamaan een steeds completere Dead Cells-speler te worden. Er gaan heel veel uren in het perfectioneren van je speelstijl zitten, maar voordat je het weet sta je tegenover de eindbaas – om vervolgens dood te gaan, waarschijnlijk. Dead Cells is moeilijk, maar nooit oneerlijk, en als geheel een van de best spelende tweedimensionale actiegames van deze generatie.

Dead Cells

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 15 t/m 6
 3. Nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Persona 5 R wordt mogelijk binnenkort onthuld Celeste is maar een computerspelletje
30

Reacties op: De 25 beste games van 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 25 december 2018 10:41
  Het was weer een prachtig gamejaar! Een jaar waarin je denkt dat het niet beter kan qua gaming (gow, astrobot) of niet slechter :) (EA, lootboxen, psxclassic)

  Maar in zijn geheel heb ik weer genoten van al het moois wat er uit is gekomen!

  Iedereen een fijne kerst! <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:59
  @casualkiller psxclassic nu al 48 piek op Nedgame en met die hacktips van jou laatst is ie ineens een stuk minder slecht (voor die prijs) hahaha fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 december 2018 13:46
  @Undefused i know.. :) retroarch is vandaag er voor uitgekomen! modmyclassic dot com!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 26 december 2018 20:22
  @casualkiller thanks for the heads up👍🏻

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  burhan42

  • 25 december 2018 14:44
  @casualkiller astro bot is een geweldig leuke spel. Meer vr games als deze please

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 25 december 2018 10:58
  Wow. 3 VR games. Goed om te zien dat VR de waardering krijgt die het verdient.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 27 december 2018 01:51
  @TripleDad toch maar eens 1 scoren, kan alleen nergens meer aan de move controllers komen. Heb ik die in het begin echt nodig?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Impulzer

  • 28 december 2018 08:37
  @Joooooop nee, heb je niet nodig. Je kunt een heel hoop games spelen met alleen een DS4 controller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  powerball

  • 29 december 2018 12:26
  @TripleDad 4 psvr games zelfs.. tetris effect , moss, beat sabre en astrobot

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 december 2018 11:48
  VR en Indietitels zijn erg goed vertegenwoordigd in de lijst, goed om te zien dat kwaliteit niet perse gekoppeld is aan een miljoenenbudget.
  Leuke lijst zo, fijne dagen iedereen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 december 2018 12:36
  Mooi lijstje. Mijn persoonlijke lijstje ziet er net iets anders uit

  Top 3 games

  03 Red Dead Redemption 2
  02 Assassin's Creed: Odyssey
  01 Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 25 december 2018 13:10
  Meeste games in de lijst nooit gespeeld of van gehoord. Ik vind het juist een leuke afwisseling om te zien dat niet de tripple A games alleen in de top staan maar ook de indie titles het goed doen.

  Ik zou niet zo snel weten wat mijn top 5 zou zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 25 december 2018 13:17
  Ken meer dan de helft nie, maar prima toch. Voor mij duidelijk op de eerste plek God of War

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 december 2018 13:42
  Mooie lijst, leuk dat Astro Bot zoveel waardering krijgt!

  Fijne dagen allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 25 december 2018 13:51
  God of War en Red Dead 2 zijn natuurlijk de uitblinkers dit jaar, maar persoonlijk staat Destiny 2 Forsaken op 1. Had deel 1 kapot gespeeld (3000 uur), deel 2 was ik na een uur klaar mee op release…jaar niet aangeraakt TOT Forsaken uitkwam. Bungie heeft met Forsaken het ouderwetse Destiny 1 gevoel weer terug gegeven kwa loot drops, de Tower etc. dus ben weer hooked ;) Maar dit is persoonlijk natuurlijk.
  Grootste tegenvaller was Battle for Azeroth.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 25 december 2018 14:36
  “Met Gamer.nl bedoelen we het collectief van ongeveer veertig redacteuren dat aan deze website meewerken.”

  Meewerken = meewerkt. Er zitten er dus veertig te slapen op de redactie. Nice.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 25 december 2018 14:53
  @denver Nah, alleen ik (heb het artikel nagekeken). Mijn welgemeende excuses, we hebben het meteen aangepast. Fijne dagen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 26 december 2018 10:35
  @MichelMusters 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 25 december 2018 16:43
  Iedereen fijne feestdagen allemaal. Niet teveel eten en drinken he :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 25 december 2018 20:00
  God of War en Red dead 2 waren voor mij persoonlijk de toppers van dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.