Overzicht

De 10 beste PS5-games

Een redelijke start

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De PlayStation 5 is uit, dus is het hoog tijd om een lijst met de beste PS5-games van het moment op te stellen. Hieronder houden we een lijst bij met titels die Gamer.nl aanraadt, op willekeurige volgorde.

Een PlayStation 5-game definiëren is wellicht lastiger dan het klinkt; de grenzen tussen consolegeneraties vervagen immers steeds verder. Om het toch duidelijk af te bakenen, moeten games in de lijst officieel zijn verschenen voor PlayStation 5 óf een next-gen update hebben gehad. Titels met backward compatibility-voordelen tellen dus niet mee.

Onderstaande games zijn volgens de redactie de beste games die je momenteel op het platform kunt spelen. Het is een aardig begin, maar er is nog veel verbetering mogelijk. Hopelijk staat de lijst er over een jaar dan ook anders bij.

God of War

De impact van God of War is onmiskenbaar. Het tragische verhaal van vader en zoon, de ingenieus verweven Noors-mythologische landschappen en de gewichtige gevechten met Kratos’ inmiddels iconische bijl maken het terecht een van de meest geprezen games van de afgelopen generatie. Toegegeven, de next-gen update van de game is bescheiden: 4K checkerboarding op 60 frames per seconde. Dat maakt dat de game – en het brute vechtsysteem – vooral beter voélt, al is het eigenlijk gewoon een goed excuus om een van de beste PS4-games opnieuw te beleven. En dat is oké.

God of War

Demon’s Souls

Demon’s Souls behoort tot het illustere rijtje van exclusieve PlayStation 5-titels en maakt daar met een indrukwekkende balans tussen graphics en soepelheid gretig gebruik van. Bovendien verricht het de nobele daad de daadwerkelijke grondlegger van het soulslike genre nieuw leven in te blazen. Bluepoint behoudt het origineel in grote lijnen, met dezelfde kunstmatige intelligentie van vijanden en angstaanjagende eindbazen, maar dan met verbeterde animaties en een stijl die de wereld van Boletaria beter tot z’n recht laten komen dan in het origineel. Demon’s Souls is een beeldige remake en een valide reden om een PS5 in huis te halen.

Demon's Souls

Spider-Man: Miles Morales

De verwarring rondom de schaal van Miles Morales maakte snel plaats voor bewondering voor ontwikkelaar Insomniac Games. Het vervolg op Marvel’s Spider-Man is compacter, maar bevat alle eigenschappen die deze filmische Marvel-games zo goed maken. Het fundament stond al, maar toch is de jonge spinnenmans dankzij unieke Venom-krachten en een eigen culturele achtergrond een totaal andere superheld. Spider-Man: Miles Morales voelt als het volgende deel in een samenhangend, opwindend en uniek Marvel-universum. Dat er nog vele mogen volgen.

Miles Morales

Astro’s Playroom

Wat Astro’s Playroom betreft zijn er op de redactie van Gamer.nl twee kampen: Kamp Meesterwerk en Kamp Techdemo. Eerstgenoemde kwam overduidelijk als winnaar uit de bus, want vandaag bestempelen we de game als een van de beste titels die je op de PlayStation 5 kunt spelen. Dat komt omdat de platformer vooral een viering van Sony’s geschiedenis betreft. Vrij letterlijk, want naast dat elk level een ander onderdeel van de binnenkant van PlayStation 5 betreft, zijn er ook talloze verwijzingen naar Sony’s oude consoles en games te vinden. Als een op voorhand geïnstalleerde titel is het daarnaast de perfecte manier om je te laten overtuigen van de DualSense-controller: van kleine robotjes die erin rond lijken te lopen tot het gras onder je voeten voelen kriebelen.

Astro's Playroom

Final Fantasy 14

Final Fantasy 14 kent een lange geschiedenis op pc, maar is na de next-gen update definitief een PlayStation 5-game. Het biedt verschillende grafische opties, reikend van 4k tot 1080p met bijbehorende framerates, plus een algemene visuele upgrade. Verder is het exact dezelfde mmorpg: voor veteranen een feest van herkenning en voor nieuwkomers een overweldigende ervaring. De game blinkt vooral uit in de spectaculaire gevechten en bijbehorende klassen en jobs, waardoor spelers bij aanvang een lastige keuze moeten maken. Ook wordt het verhaal met elke uitbreiding beter: Shadowbringers wordt gezien als een van de beste Final Fantasy-games ooit. Dat is toch wel een plekje waard.

Final Fantasy 14

Disco Elysium: The Final Cut

Disco Elysium was dé indieparel uit 2019. Dat terwijl het rpg-systeem van dit isometrische detectiveavontuur uiterst vreemd is. Spelers verdelen hun vaardigheidspunten namelijk over 24 verschillende eigenschappen van het brein, wat bepaalt welke er het vaakst aan het woord komen. Dat heeft invloed op hoe je situaties benadert, welke dialoogopties je hebt tijdens gesprekken en hoe je persoonlijkheid zich ontwikkelt. Het levert grappige, diepgaande en in alle gevallen sterk geschreven verhalen op. Zo sterk dat we de huidige technische problemen op PlayStation 5 door de vingers zien.

Disco Elysium

It Takes Two

Joseph Fares was heel lang de brutale fuck the Oscars-persona uit de industrie, met slechts aardige games om zijn gepassioneerde betogen mee te ondersteunen. Dat veranderde met It Takes Two, een platformer die in alle facetten zo rijk en gevarieerd is, dat een glimlach tijdens het spelen lastig te onderdrukken valt. De samenwerking tussen de twee spelers – de een als Cody, de ander als May – wordt dankzij het komische gekibbel en slim bedachte puzzels vaak vergeleken met relatietherapie. Dat is min of meer het doel van deze speelbare romcom: werk samen, leer wat over jezelf en kom er samen sterker uit.

it takes two

Immortals Fenyx Rising

Niet Watch Dogs Legion of Assassin’s Creed Valhalla, maar Immortals Fenyx Rising is Ubisofts beste openwereldgame van de afgelopen tijd. Dat was een verrassing, want Fenyx Rising leent eigenlijk teveel van Nintendo’s Zelda: Breath of the Wild. Dat doet het echter op zo’n kundige wijze, met een Grieks-mythologische setting en heerlijke puzzels, dat je er enkel van kunt genieten. Bovendien werkt Ubisofts vrije opzet voor openwereldgames in dit geval bijzonder goed. Immortals verplicht je niets, maar heeft altijd wel iets interessants om te doen of te ontdekken.

immortals fenyx rising

Hitman 3

Hitman 3 is een typisch cumulatief vervolg. Dat wil zeggen dat het met name de elementen uit de vorige delen stroomlijnt en uitbreidt om de definitieve moordsimulator te worden. Enerzijds is dat wat spijtig voor een innovatieve rebootreeks als deze, anderzijds levert het de meest grootschalige en creatieve Hitman-ervaring tot nu op. Inmiddels iconische levels als Dartmoor zijn een wirwar van verhaallijnen en mogelijkheden, en daarom veelvuldig herspeelbaar. ‘Spelen’ in de puurste zin van het woord – met explosieve golfballen, grote vissen en andere absurde gadgets – is iets wat je in Hitman 3 als in geen ander spel kunt doen.

hitman 3

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

Jarenlang waren goede Tony Hawk-games vanzelfsprekend, maar zo’n vijftien jaar geleden ging de kwaliteit plots bergafwaarts met Pro Skater 5 als nagel aan de doodskist. Gelukkig is daar Vicarious Visions, dat de eerste twee delen heeft voorzien van een geweldige remake. De games zijn modern, spelen soepel als altijd en bevatten een keiharde soundtrack om je virtuele board op te slijten. De next-gen-versies van deze titels zijn een extra compliment waard, want Pro Skater 1 + 2 levert een vrijwel vlekkeloze 120 frames per seconde dat de ervaring totaal verandert. Helaas is de upgrade niet gratis, maar is het meer dan de moeite waard.

Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Dat zijn de tien beste PlayStation 5-games van het moment. Games die de lijst net niet haalden zijn: Sackboy: A Big Adventure, Fortnite, Destiny 2, NBA 2K21, Assassin’s Creed Valhalla, Call of Duty: Black Ops Cold War, Dirt 5, Devil May Cry 5: Special Edition, Control Ultimate Edition, Cyber Shadow en Bugsnax.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mass Effect: Legendary Edition bevat een fotomodus Nieuwe Super Monkey Ball-game lijkt in aantocht
4

Reacties op: De 10 beste PS5-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 16 april 2021 12:11
  god of war op ps5 lijkt wel of het een nieuwe game is.
  Vond de game al mooit op ps4 pro destijds maar op de ps5 leek het wel of je een nieuwe game speelde die gemaakt was voor ps5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 april 2021 13:32
  hmm eigenlijk zou je geen ports moeten vermelden maar exclusives. alleen kan jedan geen top 10 lijstje maken ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 16 april 2021 14:17
  @HunterSeeker Ik wou net zeggen, zijn er al 10 games dan :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 16 april 2021 17:37
  Haha, ja, dit is meer een top 10 voor de PS4… Beetje jammer dit…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.