Overzicht
ces2018

CES: De eerste 8K-tv van Samsung en Sennheiser-koptelefoon van 2399 euro

Het belangrijkste nieuws van de eerste dag CES

Geschreven door Floris de Bijl op
Sennheiser gaat een nieuwe flagship-koptelefoon uitbrengen, Intel claimt de allerkleinste vr-pc te hebben en Samsung lanceert zijn eerste 8K-tv. De jaarlijkse CES, de grootste technologiebeurs ter wereld, is afgelopen weekend weer van start gegaan in Las Vegas, met al het grote nieuws van dien.

Het grootste nieuws van vandaag was waarschijnlijk de verschillende aankondigingen van Nvidia, die onder andere een gaming monitor van 65” aankondigde en extra functionaliteit voor hun eigen software, GeForce Experience. Nvidia was echter niet het enige bedrijf dat iets heeft onthuld op de beurs. Hieronder vind je een overzicht van het grootste nieuws van de eerste dag CES.

Sennheiser onthult nieuwe flagship-koptelefoon
De komst van een nieuwe premium koptelefoon van Sennheiser was al een tijdje geleden gelekt, maar is nu door het bedrijf zelf bevestigd: de HD 820 komt eraan. Het opvallende aan de HD 820, die voor 2399 euro in de winkels komt te liggen, is dat hij een zogenaamde closed back-ontwerp heeft. Bij dit type koptelefoons is de oorschelp volledig afgesloten van de buitenwereld, zodat het geluid niet ontsnapt en mensen in de buurt niet kan storen. Het alternatief zijn open back-koptelefoons, die doorgaans beter geluid geven, maar wel geluid lekken dat hinderlijk kan zijn voor andere mensen.

De open back-flagship van Sennheiser, de HD 800 S, wordt al sinds jaar en dag beschouwd als een van de beste (zo niet dé beste) koptelefoons op de markt. De HD 820 is dan ook feitelijk een closed-back versie van de HD 800 S.

Om de flinke drivers van de HD 820 adequaat af te kunnen sluiten is de binnenkant van de oorschelp bekleed met een mix van kunstleer en microvezelstof, een combinatie die volgens Sennheiser de best mogelijke isolatie biedt. De buitenkant is opgebouwd uit hard plastic, met als opvallend accent een glazen plaat die de drivers afdekt, maar ze wel zichtbaar laat.

Nieuwe generatie Intel NUC’s zijn allerkleinste vr-pc’s tot nu toe
Intel brengt al een aantal jaren de zogenaamde NUC's (Next Unit of Computing) uit: zeer compacte pc’s die beschikken over een speciale processor met laag stroomverbruik, maar die toch geschikt is voor het draaien van games. Nu blijkt daar een nieuwe generatie NUC's bij te komen.

De achtste én nieuwste generatie NUC’s beschikken allemaal over een Kaby Lage-G CPU, met een buitengewoon opvallende GPU: een AMD RX Vega-videochip. De samenwerking tussen AMD en Intel bij het maken van de chip is opvallend, omdat de bedrijven een hevige concurrentiestrijd aan het voeren zijn om marktaandeel in de CPU-markt.

Vooralsnog komen er twee NUC’s met de Kaby Lake/Vega combinatie: de NUC8i7HVK en de NUC8i7HNK; beide dragen de naam ‘Hades Canyon’. De HVK beschikt over een chip met een TDP van 100w, die zelfs de mogelijkheid biedt om overclocked te worden.

Dankzij de RX Vega M GH GPU is deze kleine machine krachtig genoeg om een vr-headset aan te sturen, aldus Intel. Met een totaal volume van 1,2 liter is het hiermee de kleinste vr-pc tot nu toe, die waarschijnlijk erg in trek zal zijn bij gamers die een vr-opstelling in hun woonkamer willen, maar geen ruimte hebben voor een grote kast (of dat gewoon niet zien zitten).

Samsung laat 8K QLED-tv zien
4K is inmiddels al enkele jaren de feitelijke standaardresolutie voor alle tv’s in het midden en topsegment – al lijkt Samsung daar nu verandering in te willen brengen. Zij hebben namelijk de Q9S onthuld, een 8K-televisie met een diagonaal van 85”. Het is de eerste 8K-tv van Samsung ooit, en is uitgerust met een QLED-paneel (niet te verwarren OLED; QLED is ‘gewoon’ LCD) die met behulp van een ingebouwde processor automatisch videobronnen kan opschalen van 1080p of 4K naar 8K.

Over de prijs is nog niks bekend, die wordt ongetwijfeld onthuld wanneer de lancering van de tv nadert, die overigens gepland staat voor de tweede helft van dit jaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Yakuza 0 – De misdadig komische misdaadgame die ik nodig had Street Fighter 5: Arcade Edition verschijnt op 19 januari
2

Reacties op: CES: De eerste 8K-tv van Samsung en Sennheiser-koptelefoon van 2399 euro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 9 januari 2018 19:26
  en die sennheiser heeft dan geen virtual sound of zo? Zijn er eigenlijk al Atmos koptelefoons?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gipetto

  • 10 januari 2018 08:12
  @Fordon_Greeman
  Plantronics heeft er een paar uitgebracht afgelopen maanden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.