Overzicht
xbox ps5

Alles wat je moet weten over next-gen upgrades voor PS5 en Xbox Series X

Een handig overzicht

Geschreven door Ruan Moleman op
Er zijn nog altijd veel vragen rondom zogenaamde next-gen upgrades die sommige games ontvangen. De een krijgt een gratis upgrade inclusief gedeelde saves, de ander krijgt wel een upgrade, maar laat je opnieuw beginnen, en sommige uitgevers vragen weer een bedrag voor de upgrade. Hoe zit het nu precies? Welke game krijgt een gratis upgrade en wat voegen de upgrades toe?

Een tijdje terug schreef Erik in zijn column al over hoe ingewikkeld de volgende generatie is. Dit zie je ook terug in de next-gen versies van aankomende games. Zo wordt er wel vaak verteld of een game een gratis upgrade krijgt, maar wat de upgrade precies inhoudt, is soms onduidelijk. We hebben in ieder geval alle games bij elkaar verzameld die een gratis next-gen upgrade krijgen. Een ding is zeker: ze zullen allemaal snellere laadtijden krijgen.

Hoe werkt het?

Veel PS4- en Xbox One-games die dit jaar uitkomen, krijgen een gratis upgrade naar de volgende consoles. Als je de game in kwestie digitaal hebt gekocht, dan zul je op de next-gen consoles vanzelf een bijgewerkte versie van de game in je bibliotheek ontvangen. Zorg er wel voor dat je het account gebruikt waarop je de game hebt aangeschaft.

Bij disks werkt het vergelijkbaar. Voor zowel de last-gen- als next-gen-versie moet de disk in de console zitten. Ook hier krijg je vanzelf een update die de next-gen verbeteringen doorvoert. Het is niet mogelijk om disk-versies te upgraden naar next-gen digitale versies. Houd daar dus rekening mee als je een digital only-console neemt.

spider-man

Gratis, zonder gedoe

Assassin’s Creed Valhalla – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps, 3D Audio op PS5, cross-save.

Borderlands 3 – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps, split-screen voor vier spelers, cross-save.

Cyberpunk 2077 - Backwards compatible bij lancering consoles, volledige next-gen upgrade volgt volgend jaar. Details onbekend.

Dead by Daylight – ‘Grafische verbeteringen’, cross-save.

Destiny 2 - Backwards compatible bij lancering consoles, volledige next-gen upgrade op 8 December. 4K en 60 fps, FOV-slider, cross-play tussen PS4 en PS5, en Xbox One en Series X/S, cross-save.

Dirt 5 – Nu beschikbaar. Optie voor 120 fps, 4K, haptic feedback, adaptive triggers en 3D Audio op PS5.

Doom - Details en datum niet bekend.

The Elder Scrolls Online - Details en datum niet bekend.

Far Cry 6 - 4K en 60 fps

FIFA 21 - Cross-save met FUT en Volta. Geen cross-save met de andere modi. Vanaf 6 december beschikbaar tot Fifa 22 uit komt.

Assassin's Creed Valhalla

Fortnite - Nu beschikbaar. 4K en 60 fps, Betere visuals en physics, haptic feedback en adaptive triggers op PS5, Activities-ondersteuning op PS5. Tweede update volgt in 2021 met upgrade naar Unreal Engine 5.

Forza Horizon 4 – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps.

Gears 5 – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps in campagne, 120 fps in multiplayermodus, betere verlichting en textures, new game +, nieuwe campagnecontent, nieuwe moeilijkheidsgraden, optie om met Dave Bautista als Marcus Phoenix te spelen.

Gears Tactics – Nu beschikbaar. 4K 60 fps, verdere details niet bekend.

Halo Infinite – Beschikbaar bij lancering. 4K,120 fps in campagne en multiplayer, 4K split-screen.

Halo: The Master Chief Collection - 4K en 120 fps, verbeterde draw distance, verbeterde split-screen-ervaring, cross-gen play.

Horizon Forbidden West – Beschikbaar bij lancering. Details onbekend.

Immortals Fenyx Rising – Beschikbaar bij lancering. 4K en 60 fps, hdr, Dolby Atmos op Series X/S, 3D Audio en haptic feedback op PS5.

Kena: Bridge of Spirits - Gratis upgrade naar de PS5-versie.

Little Nightmares 2 - Beschikbaar bij lancering. Details onbekend.

Gears 5

Little Nightmares 2 - Beschikbaar bij lancering. Details onbekend.

Madden 21 – Beschikbaar bij lancering. Gratis next-gen upgrade tot de release van Madden 22.

Man Eater – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps, ray tracing.

Marvel’s Avengers – Volgend jaar beschikbaar, 4K en 60 fps in performance mode, ray tracing, betere textures, adaptive triggers en 3D audio op PS5, cross-save, cross-gen co-op.

Monster Boy and the Cursed Kingdom - 4K 120 fps.

Mortal Kombat 11 – Nu beschikbaar. 4K, verbeterde visuals, cross-gen multiplayer.

No Man’s Sky – Nu beschikbaar. Dynamisch 4K en 60 fps, native 4K 30fps-optie op Series X, cross-play, cross-gen multiplayer, 32 spelers in 1 sessie, vollere werelden, minder bouwlimitieten, haptic feedback, 3D Audio en PSVR voor PS5.

Ori and the Will of the Wisps – Nu beschikbaar. 4K en 120 fps en 6K en 60 fps (supersampeled) op Series X.

Planet Coaster – Nu beschikbaar. 4K, cross-gen save (creaties kunnen worden overgezet naar PS5 via in-game store).

no mans sky

Rainbow Six: Siege – Nu beschikbaar. 4K en 120 fps, cross-gen multiplayer, .

Ride 4 – Vanaf 21 januari beschikbaar, voor PS4-bezitters tot maart en Xbox One-bezitters oneindig. 4K en 60 fps, haptic feedback-ondersteuning op PS5.

Riders Republic – Volgend jaar beschikbaar. 4K en 60 fps.

Rocket League – Beschikbaar bij lancering consoles. 4K en 120 fps op Series X, 4K 60 fps op PS5.

Sackboy: A Big Adventure – Nu beschikbaar. Details onbekend.

Sea of Thieves – Nu beschikbaar. 4K en 60 fps.

Spider-Man: Miles Morales – Beschikbaar op 19 november. 4K en 30 fps in quality mode, 4K en 60 fps in performance mode.

Watch Dogs Legion – Beschikbaar bij lancering consoles, 4K en 30 fps, ray tracing, 3D Audio en Adaptive Triggers op PS5.

The Witcher 3 – Volgend jaar beschikbaar. 4K 60 fps en ray tracing.

WRC 9 – Beschikbaar bij lancering consoles. 4K en 60 fps, adaptive triggers en haptic feedback op PS5.

Yakuza: Like A Dragon – Nu beschikbaar op Series X, PS5-upgrade op 2 maart 2021. Verbeterde visuals, cross-gen save op Xbox, niet op PS5.

The Witcher 3: Wild Hunt

Ingewikkeld

Call of Duty Black Ops: Cold War

We trappen meteen af met de meest ingewikkelde. Laten we een ding vooropstellen: de Xbox One- en PS5-versies van de Cold War zijn backwards compatible en werken dus op de nieuwe consoles. Om gebruik te maken van een upgrade is op de PS5 een bedrag van ongeveer 10 euro in de PlayStation Store benodigd. Dit is op Xbox niet mogelijk.

Op Xbox ben je verplicht de bundel aan te schaffen die beide gen-versies biedt. Deze bundel kost ook slechts 10 euro meer dan de current-gen versie. De next-gen upgrades draaien 4Kin 4K op 120 fps, al is niet bekend of de hele game op 120 fps draait of alleen de multiplayermodus. Ook zal de game ray tracing krijgen en ondersteunt het haptic feedback en 3D Audio op PS5. De upgrade is op 13 november beschikbaar.

Control

Alleen de Ultimate Edition van Control krijgt een next-gen upgrade, dus niet de standaardeditie van de game. Wie in de tussentijd dus Control inclusief alle uitbreidingen heeft aangeschaft, komt dus niet in aanmerking voor een upgrade. Specifieke details zijn niet bekend maar, maar vermoedelijk ondersteunt de game 4K en 60 fps, en ray tracing.

Call of Duty Black Ops Cold War

Devil May Cry 5 Special Edition

Met de Special Edition van Devil May Cry 5 is Capcom rechtdoorzee: geen gratis upgrade, gewoon een next-gen versie in de vorm van een speciale editie. De next-gen versie krijgt vier grafische opties: 4K en 30 fps met ray tracing, 1080p en 60 fps met ray tracing, 4K 60 fps zonder ray tracing of 120 fps zonder ray tracing, de resolutie van deze mode is niet bekend. Ook zal de game nieuwe content, gamemodi en moeilijkheidsgraden krijgen.

GTA 5

Rockstar heeft nog niet duidelijk omschreven wat de next-gen-versie – die vooralsnog alleen voor PlayStation 5 is aangekondigd - van Grand Theft Auto 5 inhoudt. Wél heeft het alvast bekendgemaakt dat GTA Online als een losstaande game uitgebracht wordt op PS5 en dat deze gratis beschikbaar wordt gesteld tot drie maanden na lancering. Daarna kan GTA Online los worden aangeschaft . De PS5-versie wordt door Rockstar ‘Expanded & Enhanced’ genoemd. De next-gen versie moet in de eerste helft van 2021 uitkomen.

Hitman 3

Hitman 3 krijgt alleen een gratis next-gen upgrade voor spelers die de digitale versie hebben aangeschaft op de huidige generatie consoles. Mensen met een fysieke versie van de game hebben geen mogelijkheid tot een gratis upgrade naar next-gen.

Hitman 3

Marvel’s Spider-Man

Spider-Man krijgt een remaster, die vergelijkbaar is met een gangbare een next-gen upgrade. De game is echter niet gratis voor bezitters van de PS4-versie. De enige manier om de remaster in handen te krijgen is via de Ultimate Edition van Spider-Man: Miles Morales. Wie de standaardeditie van Miles Morales heeft, kan wel upgraden naar de Ultimate Edition. Savefiles kunnen in de toekomst overgezet worden.

NBA 2K21

Het korte antwoord: nee, er is geen next-gen upgrade mogelijk. NBA 2K21 voor next-gen is ‘vanaf de grond opnieuw opgebouwd om gebruik te maken’ van de nieuwe hardware. De versies verschillen volgens de ontwikkelaar daarmee dusdanig veel dat een simpele upgrade niet mogelijk is. Wel biedt EA de mogelijkheid om de Mamba Forever Edition te halen, met zowel de current- en next-gen versies in. Los van visuele verbeteringen ziet NBA 2K21 ook een hele lijst aan verbeteringen onder de motorkap. Safefiles kunnen ook overgezet worden.

NBA 2K21

Meer mogelijkheden, meer ingewikkeldheden

De nieuwe generatie consoles zijn een stuk vergeeflijker met overstappen dan bij de vorige generatie. Backwards compatibility is aanwezig, mensen krijgen gratis upgrades naar next-gen versies, en dat is erg fijn. Toch komt het met de nodige kanttekeningen. Het lijkt erop dat de ontwikkelaar het zichzelf in sommige gevallen moeilijk heeft gemaakt, ten koste van de consument. Een ding is zeker, we hebben het als gamers beter dan bij de vorige generatielancering.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 14:30 uur: De grote PS5-stream Razer Blade-laptops eindelijk in Nederland beschikbaar
3

Reacties op: Alles wat je moet weten over next-gen upgrades voor PS5 en Xbox Series X

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 19 november 2020 18:53
  Laat maar komen die upgrades. Jammer dat een hoop pas volgend jaar beschikbaar worden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 19 november 2020 22:32
  @melody
  Niet zo erg. Voor de meeste mensen pas ook XsX en PS5 beschikbaar volgend jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • AlexAdrianR

  • 24 november 2020 12:01
  Weet iemand hoe dit zit met The Last of Us 2?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.