Overzicht
Nintendo Labo

Update: Alles wat je moet weten over Nintendo Labo

Wat het is, wat het kost en meer

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Lees hier alles wat je moet weten over Nintendo Labo: wat het is, hoe het werkt, wat het kost en meer. Dit overzicht wordt bijgewerkt naarmate er meer informatie beschikbaar wordt gesteld.

Nintendo heeft in januari de Nintendo Labo aangekondigd. Dit wordt een nieuwe productlijn die in combinatie met de Nintendo Switch gebruikt kan worden en lanceert op 27 april in Europa. Bij aankoop krijg je een cartridge met de te gebruiken software en kartonnen bouwpakketten om lekker mee aan de slag te gaan. De Joy-Con-controllers en Nintendo Switch worden in de bouwsels verwerkt om zogeheten Toy-Cons tot leven te brengen. Ook zijn er digitale instructies die op het scherm van de Switch worden afgebeeld.

De Labo levert uitdagende bouwsels met verschillende lagen aan complexiteit waar gebruikers mee aan de slag kunnen. Bovendien heeft elk bouwwerk zijn eigen kenmerken waarmee gespeeld kan worden. Ontdek spelenderwijs wat allemaal mogelijk is.

Er zijn vooralsnog twee pakketten te zien op de Labo-website: het mixpakket en het robotpakket. Beide pakketten zijn 80 Euro. Met het eerste pakket kan onder andere een vishengel, op afstand bestuurbare wagentjes en een piano worden gemaakt. Met het tweede pakket kan een robotpak worden gemaakt. Er is ook een decoratieset voor 9,99 dollar te koop met stickers en tape om de kartonnen creaties mee te versieren. Bovendien zijn de ontwerpen van de kartonnen bouwpakketten gratis te downloaden voor als ze kapot gaan of als je meer wil bouwen met een ander ontwerp.

“Ons doel is om een glimlach te toveren op de gezichten van iedereen die met Nintendo in aanraking komt”, aldus Satoru Shibata, CEO van Nintendo of Europe. “Nintendo Labo nodigt iedere speelse creatieveling van elke leeftijd uit om te bouwen, spelen en nieuwe manieren te ontdekken om met de Nintendo Switch te spelen. Persoonlijk hoop ik ook veel mensen te zien die samen met hun familieleden, met een grote glimlach, veel plezier beleven aan het bouwen van de pakketten.”

Nintendo Labo auto

In het mixpakket vind je de volgende sets:

• Een modelauto, waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Deze auto is op afstand bestuurbaar met het touchscreen van de Switch. De auto gebruikt trillingen van de Joy-Cons om te rijden.

• Een hengel waar één Joy-Con in verwerkt wordt. Een lijn wordt via een houder bevestigd aan de Switch waarna je aan een dynamische spoel kunt draaien om vissen te vangen. Via trillingen in de Joy-Con laat de Switch weten dat er iets aan de haak hangt.

• Een huis waar het scherm en de rechter Joy-Con in verwerkt worden. Met behulp van verschillende blokjes aan de zijkant van het huis verschijnt een schattig wezentje op het scherm van de Switch, waarmee spelers kunnen praten, hem voeren en spellen met hem spelen. De blokjes worden gedetecteerd door de infrarood-bewegingssensor van de rechter Joy-Con.

• Een stuur waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Op het scherm zal een motor afgebeeld worden die bestuurd kan worden door het stuur te draaien of naar links en rechts te bewegen. Draai aan de rechter Joy-Con om gas te geven.

• Een piano waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Met de infrarood-bewegingssensor detecteert de rechter Joy-Con wanneer een toets in wordt gedrukt en welke dat is, waarna de speakers van de Switch geluid af zal spelen. Het is zelfs mogelijk verschillende knoppen te bouwen om andere geluiden te maken.

Nintendo Labo piano

In het robotpakket zit een draagbaar robotpak waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Op het scherm van de Switch wordt een robot afgebeeld die je vanaf het pak bestuurt. Er zijn verschillende spellen op te spelen. Meer informatie over het robotpak is vooralsnog niet bekend.

De kartonnen constructie bestaat uit een grote rugzak, die moet worden bevestigd aan beide voeten van spelers op een exacte touwlengte. Daarnaast bevindt de Joy-Con om de game te besturen zich op een vizier dat spelers op hun hoofd dragen om de game in first-person-modus te zetten.

Bovendien is er een garage-modus waarin gebruikers verschillende Toy-Cons aan elkaar kunnen koppelen of geheel nieuwe Toy-Cons kunnen ontwerpen. Hier kan men naartoe vanaf het menu van de software. Gebruikers maken gebruik van verschillende input- en output-opties die 'knopen' worden genoemd. Voorbeelden van input-opties zijn het indrukken van knoppen of bewegingen maken met de Joy-Con. Tevens kunnen geluidseffecten en trillingen worden ingesteld om de spelervaring te verrijken. Met 'tussenknopen' kunnen eisen worden gesteld zoals vertragers of tellers. Zo kan een voorwaarde zijn dat de speler meerdere keren met de Joy-Con moet schudden om het doel te halen.

Nintendo heeft drie video's uitgebracht die de Werkplaats-modus van Nintendo Labo toelichten. De eerste toont onder andere hoe geluidseffecten en trillingen geïmplementeerd worden, de tweede hoe de infraroodcamera in de Joy-Con werkt en de derde video toont hoe spelers met elastiekjes gitaar kunnen spelen op hun Nintendo Switch

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe gameplaybeelden van demo Code Vein uitgebracht Rebellion-game Strange Brigade verschijnt in augustus
12

Reacties op: Update: Alles wat je moet weten over Nintendo Labo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Millman7

  • 18 januari 2018 12:08
  Ik hoor een behoorlijk storend geluid in hey filmpje van jullie. Ik weet niet of dit aan mijn telefoon ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 18 januari 2018 12:55
  @Millman7 Hmm.. Wij hebben hier nergens last van. Kan je ons even een mailtje sturen via redactie@gamer.nl met wat meer info en je type smartphone? Thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 18 januari 2018 13:38
  @MonsterCrab
  HA! Alsof jullie ooit op mail reageren :”-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 18 januari 2018 19:21
  60-70 euro voor een paar stukjes karton ? of zie ik dat verkeerd.
  No Thanks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 18 januari 2018 19:38
  @Iluyan
  Dat zie je verkeerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 18 januari 2018 21:13
  @Iluyan

  Heb je enig idee hoeveel bewerking er in een stukje karton zit.

  Ik schat dat alleen die piano al een 4 a 5 kartonnen plaatjes nodig hebben voor alle vormen. Dus per product 4 a 5 dat is in een set dus een 20 plaatjes.
  Elke plaat heeft zijn eigen vormen die eruit geduwd kunnen worden dus elke plaat moet apart door een productie lijn. Dat maakt dus voor 1 pakket al 20 productie lijnen of 1 lijn 20 verschillende afstellingen.
  Een normale machine van dit soort haalt een plaat snelheid van een 10.000 per uur, misschien een high end machine meer maar een budget machine maar 1/ 3e. Vandaar dat ik 10.000 zeg. Pak hem beet dat nintendo schat op verkoop van een miljoen sets, maakt dat dus 100 productie uren, wat minstens een goede werkweek is als er 3 ploegen worden gedraaid, daar komt nog bij dat de plaatjes eerst door een druk lijn moeten voor de juiste tekening erop, dat kan in 1 keer op goede machines maar kan ook apart op andere machines.
  Nu komt er nog slijtage van de snijmessen bij en de eerste aanschaf.
  Een mes met een plank van hout en messen van metaal kost al gauw 200 tot 500 euro per stuk en ik zie in het filmpje dat ze volledig metalen gebruiken dus mogelijk een x aantal keer die prijs. Daar komt nog bij dat de bedrukking mogelijk door een stempel systeem gemaakt word want dat is in de kartonnage de goedkoopste en snelste methode maar een druk vorm kost ook al gauw die prijs afhankelijk welke druk kwaliteit en materiaal. Die slijten en moeten na zoveel keer gebruik misschien ook weer vervangen worden.
  Oftewel enkel die plaatjes bedrukken en snijden kost al een vermogen.
  Laat staan dat de prijs ook inclusief transport, tussenhandel, import, winkeliers, wisselkoers tussen productie land en verkoop land en nintendo zelf is.
  Ik denk dat je dit zelf niet voor 20 euro hebt.
  Of je moet ook in grote aantallen werken en dan moet je dus wel een goede marge zetten want er moet ook winst gedraaid worden.

  En waarom ik kennis heb van dit product is omdat ik al 20 jaar met deze grondstof werk. Dit soort bewerking is stansen, en dat is verre van een goedkope karton bewerking. Ook omdat er vaak veel uitval is( wat automatisch inkomsten verlies is) vanwege de enorme secuur afstelling die op mm nauwkeurig moet, zeker met deze labo plaatjes. En karton is een natuurproduct wat mm werk lastiger maakt ook omdat er allerlei afwijkingmarges zijn bij de productie van het karton zelf terwijl het eindproduct dus geen afwijking mag hebben.

  Oh ik vergat nog te zeggen dat er nog +/-100 verschillende soorten karton zijn met allemaal een andere sterkte en prijs.

  Ik denk dat je je erin vergist dat karton een goedkope grondstof is.

  Lang verhaal maar zo kan ik misschien wel duidelijk maken hoe bewerkelijk karton is. Het is niet gewoon een plaatje en mooi vormpje.
  Dat merk ik nogal eens als het over labo gaat. Men denkt dat het maar een stukje papier is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RPGer

  • 20 januari 2018 11:52
  @watashi wa maurice desu. Hoe dan ook, ik heb twee kids van 5 en 8, binnen 2 uur kapot bij mij thuis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 25 april 2018 13:58
  @watashi wa maurice desu.

  Dat was best interessant eigenlijk :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 18 januari 2018 21:37
  @Iluyan D'r zit óók nog een game bij hoor..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 18 januari 2018 21:42
  Vind het weer typische Nintendo genialiteit. Ik ben zelf uiteraard niet de doelgroep, maar dit zou onder kinderen met meerdere paketten in de toekomst zomaar een regelrechte hit kunnen worden.

  In ieder geval toffer dan Amiibo's.☺

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 25 april 2018 09:43
  Het zou vet zijn om Mario Kart 8 Deluxe te kunnen spelen met dat stuur, misschien dat er nog een update voor komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 25 april 2018 10:05
  Het is een heel leuk en innovatief idee maar na een week of 2 is de lol er van af en belandt het gewoon weer in de kast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.