Bret The Hitman Hart vindt zich de beste showworstelaar ooit. “De beste die er is, de beste die er was en de beste die er ooit zal zijn”, zei hij over zichzelf. De reden voor deze uitspraak is dat hij naar eigen zeggen nooit iemand ernstig verwond heeft en slechts twee keer een show miste, beide keren door externe factoren. Misschien dat hij een tikkeltje overdrijft, maar deze Canadees is weldegelijk legendarisch in de wereld van het showworstelen.

Hij werd in 1957 geboren in schaatsstad Calgary en net als The Rock komt hij uit een echte showworstelaarsfamilie. Zijn vader was zelf showworstelaar en runde daarnaast een eigen worstelaarschool. Het lijkt er op dat dit van grote invloed is geweest op de familie Hart, want niet alleen Bret werd worstelaar, maar ook al zijn broers. De zussen van Bret hadden andere beroepen, maar trouwden wel allemaal met een worstelaar.

Toch leerde Bret het vak in eerste instantie niet van zijn vader. Hij wilde liever filmregisseur worden en deed alleen aan gewoon worstelen op amateurniveau. Langzaam kwam daar echter verandering in toen hij ging werken als scheidsrechter bij Stampede Wrestling. Daar legde hij contact met twee Japanse worstelaars, Mr. Hito en Mr. Sakurada, en deze leerden hem stunts en werden zijn leermeesters. Uiteindelijk kwam Bret toch bij zijn vader terecht en vanaf 1978 ging hij fulltime als worstelaar voor hem werken.

Bret brak door met de zogenaamde Hartfoundation. Dit was een Tag Team samen met zijn zwager Jim The Anvil Neidhart. Samen werden ze twee keer Tag Team-kampioen, maar in 1991 besloot Bret zijn eigen weg te gaan. Als solo-artiest en –sportman veroverde hij verschillende grote titels, zowel bij de WCW als de WWE. In 1999 werd hij bijvoorbeeld zwaargewichtkampioen van de WCW en hij was King of the Ring in 1991 en 1993. In 1994 won hij de Royal Rubmle, samen met worstelaar Lex Luger. In zijn carrière vocht Bret voornamelijk als slechterik, oftewel een 'heel'. Hij heeft wel een tijd aan de goede kant gestaan, de zijde van de 'faces', maar dat was slechts van korte duur.

Zijn worstelcarrière eindigde abrupt in 2002. Door een ongeluk buiten de ring raakte hij ernstig gewond. Tijdens een tochtje op zijn fiets reed de worstelaar door een kuil, viel en lande op zijn achterhoofd. Na dit onfortuinlijke ongeluk kon hij de rechterkant van zijn lichaam niet meer gebruiken en was zijn carrière als showworstelaar voorbij.

Maar Bret bleef niet bij de pakken neer zitten, hij revalideerde zo goed als mogelijk en bracht na het ongeluk nog een autobiografie en een DVD uit. Ook had hij nog een aantal kleine rollen in TV-series als MADtv en The Adventures of Sinbad. Tegenwoordig is hij bezig met een nieuwe boek, dat in tegenstelling tot zijn eerdere werk niet over worstelen gaat. We zullen in de toekomst dus nog meer van deze 'heel' horen en daarmee bevestigd hij het gezegd, onkruid vergaat niet.