Tot nu toe bespraken Erwin, Stefan en Iris drie non-fictie boeken. Gamer.nl's bookreport commander in chief Erwin V. gaf mij de opdracht tot het maken van een tactische verschuiving richting de fictie boeken alwaar ik door middel van de obscure Limburgse Martial Arts techniek “zoepe tot v'r speie” een heel leger aan Tango's wist uit te schakelen en een exemplaar van Tom Clancy's Rainbow Six kon securen.

Tom Clancy is een naam die veel mensen bekend in de oren klinkt. Gamers kennen hem als de man die zijn naam verbindt aan allerlei, vooral tactisch gerichte, spellen zoals Splinter Cell en Ghost Recon. Filmliefhebbers kennen hem natuurlijk van de talloze boekverfilmingen waaronder The Hunt for Red October met Sean Connery, of Clear and Present Danger met Harrison Ford. Maar aan de basis van zijn bekendheid staan natuurlijk zijn boeken waarvan het eerder genoemde The Hunt for Red October de eerste was.

Rainbow Six echter, is een naam die zowel gamers als ook liefhebbers van militaire/politieke thrillers doet opkijken. Het boek en het spel kwamen gelijktijdig uit in 1998 en volgen het verhaal van de elite anti-terreur eenheid “Rainbow” genaamd. Rainbow word opgericht als antwoord op de groeiende dreiging van het internationale terrorisme en is een geheime organisatie binnen de NAVO. Het boek volgt John Clark en Ding Chavez terwijl zij Rainbow opbouwen en te maken krijgen met een serie, op het eerste gezicht ongerelateerde, terroristische activiteiten. Langzaam maar zeker ontdekken Clark en zijn team van zwaargetrainde “Close Quarters Combat” specialisten net zoals in de spellenreeks steeds meer over het duistere plot dat de drijfveer is achter de verschillende terreurdaden. Langzaam bouwt het boek op naar een climax die resulteert in een spectaculaire showdown tussen de elite operators van het Rainbow team en de onbekende meesterbreinen achter een complot dat de hele mensheid treft.

De gelezen versie van Rainbow Six was de eerste Engelse druk en is een feest van herkenning voor gamers die net zoals ik geen genoeg konden krijgen van de Rainbow Six serie. Zonder teveel weg te geven krijgt de lezer meer te weten over de relatie tussen Ding Chavez en zijn schoonvader John Clark, de verschillende teamleden alsook de persoonlijke drijfveren van de “slechteriken” die in bepaalde opzichten misschien niet altijd even slecht zijn.

Clancy heeft veel kennis van de werking van het leger in het algemeen en de diverse specialistische eenheden die het leger rijk is en dit is ook terug te zien in Rainbow Six. Op een realistische manier beschrijft hij de confrontaties tussen Rainbow en de zogenaamde “Tango's,” de gebruikte wapens, de fijnere kneepjes van roomclearing en de kunst van double tapping. Daarnaast zul je al snel in geuren en kleuren te weten komen wat het effect is van een goed geplaatste kogel in iemands schedel (er worden vergelijkingen gemaakt met een rijpe meloen) en waar een sluipschutter op mikt als hij wil dat zijn slachtoffer niet al te snel overlijdt. Al deze punten maken van Rainbow Six een boek dat echt gericht is op liefhebbers van zaken zoals het leger en militaire operaties in het algemeen dan een boek voor de grote markt of voor iemand die even tussendoor een “leuk” boek wil lezen. Daarnaast is het natuurlijk wel een ideale kans voor fans van de Rainbow Six spellenreeks om meer te weten te komen over hun favoriete karakters en het fictionele functioneren van de blackops organisatie die Rainbow heet.

Titel: Rainbow Six Geschreven door: Tom Clancy ISBN: 0425170055