Normaal gesproken let ik niet zo op games die via Kickstarter worden gefinancierd. Natuurlijk is het leuk dat fans op een soort democratische wijze hun favoriete producten steunen, maar met de overweldigende hoeveelheid games die je al gewoon kunt kopen en spelen, hanteer ik meer de insteek “ik zie het wel als die game echt een keer uitkomt”. Dus dan is het een extra aangename verrassing als zulke initiatieven uiteindelijk leiden tot Solforge, een gratis kaartspel voor de iPad dat je gewoon vandaag kunt spelen. Het lijkt op een begin van iets moois.

Snel een potje gewonnen

Solforge is gemaakt door Stoneblade Entertainment, dat is opgericht door oud professioneel Magic: The Gathering-speler Justin Gary. Hoewel hij eerder het vrij pittige Ascension: Chronicle of the Godslayer maakte, zowel in digitale als papieren kaartspelvorm, is Solforge een veel makkelijker spel om mee te beginnen als nieuwkomer in de ruilkaartenspelhoek. De gratis versie die nu in de App Store te vinden is heeft een duidelijke tutorial en kun je in de makkelijke stand tegen de computer spelen. En geloof me, na een paar potjes win je je eerste duel.

 

Simpel te leren

De basisregels van Solforge zijn vrij simpel. Elke ronde legt een speler twee kaarten neer op een van de vijf plekken. Een kaart valt de kaart aan die precies aan de overkant ligt, waarbij rekening wordt gehouden met de aanvalskracht en de levenskracht. Zoals gebruikelijk in dit soort kaartspellen zijn er ook speciale teksten op de kaart die gevolgd moeten worden, zoals een klap uit mogen delen als je zelf het loodje legt of een personage dat zichzelf healt.

De belangrijkste twist in Solforge is dat elke kaart die je neerlegt, na een paar rondes in sterkere vorm terugkomt. Elke kaart heeft drie versies met telkens sterkere vaardigheden of speciale eigenschappen. Speel je een kaart, dan gaat de kaart van het volgende level op de stapel. Elke vier rondes wordt het niveau verhoogd en worden de kaarten geschud, waardoor de kans op een kaart met level 2 of 3 toeneemt. Het uiteindelijke speldoel is de beesten van de tegenstander uitschakelen en de speler direct aanvallen en zijn levensmeter van 100 naar 0 te brengen.

Uitzicht op volledige versie

In deze vorm is Solforge nog een bèta, als voorloper op de volledige versie met verschillende decks en een campagne. Het gratis basisspel biedt wel genoeg om je uren bezig te houden. En ook zonder echte aanleg voor kaartspellen heb je binnen tien minuten de regels door. Qua spelopzet en mogelijkheden bij meerdere decks en een volledig online multiplayeronderdeel zoals Magic: The Gathering kan dit uitgroeien tot een serieuze game voor de echte fanaten. Tot die tijd spelen wij het op ons gemak zonder ons verder zorgen te maken over punten, extra kaarten en echte tegenstanders.

Wie zich nog verder wil verdiepen in de game, de achtergronden en de mogelijkheden die in de uiteindelijke versie belanden, doet er goed aan de officiële website van de game te bezoeken op http://solforgegame.com/. Er staan ook versies voor iPhone, Android en PC gepland. Op de Kickstarter-pagina komt ook nog Magic: The Gathering-bedenker Richard Garfield aan het woorden, die zijn medewerking aan deze game verleende.