De problemen bij de Amerikaanse lancering zaten ‘m vooral in de wachtrijen, die Droomvlucht-achtige proporties aannamen, zowel voor het mogen downloaden als voor het spelen van de game. Screenshots met wachttijden van ettelijke uren vormden geen uitzondering. Dát soort leed lijkt ons bespaard; bij het downloaden van de game geen rare wachttijden, al leek de downloadsnelheid wel te variëren bij sommige mensen. Zo liet Janine Kepel via Twitter weten dat de game met een procent per minuut binnenkwam – geen spectaculair gemiddelde. Anderen meldden op Gamer.nl dat de download in een kwartiertje gepiept was. Wat kinderziektes dus wellicht, maar voor de rest een vrij soepel proces.

De Europese lancering kampte meer met servercapaciteit. Europa heeft er vier (West 1 en 2, Oost 1 en 2), maar deze waren vrij rap gevuld, terwijl Electronic Arts op de achtergrond patches aan het doorvoeren was voor problemen die gerapporteerd waren door spelers. Daardoor waren servers tijdelijk niet beschikbaar. Boymauli liet weten hierover het volgende weten: “de server heeft al drie meldingen gegeven dat die eruit ligt. Wanneer je wilt meespelen in een regio komt de melding dat je nogmaals de regio moet claimen. Samengevat: je komt met geen mogelijkheid in the game!” Verschillende mensen, zoals p0wer en olivetomato, bevestigden dat het claimen van regio’s niet lukte door de server downtime.

Wie toevallig schakelde tussen servers kon de mazzel hebben dat hij zonder meldingen verder kon spelen, of liep juist tegen problemen aan. RageKWT leek het allebei te hebben. Om 0:48 meldde hij: “Ik wilde van server wisselen om een paar anderen te joinen (bad choice). Nu zit de launcher vast bij het proberen verbinding te maken met update-servers.” Janine Kepel liet via Twitter weten om 1:30: “iets van 10 minuten kunnen spelen werd er daarna uitgetrapt. Er staat nu dat de server over belast is...knap om 01.30”.

Anderhalf uur later meldde RageKWT dat hij zonder problemen op de Europese Oost-server zat te spelen. Kolky besloot vanaf het begin al in het Oosten zijn heil te zoeken en had geen moment ergens last van. Nachtbraker VANtheSven liet om 4:26 ook nog even weten dat hij geen noemenswaardige problemen was tegengekomen. “Tot dusverre geen grote problemen gehad naast de downtime vanwege de updates aan de server (hoewel ik toen, omdat ik al online was, wel door heb kunnen spelen en er niets van mijn stad verloren is gegaan). Af en toe kleine server hiccup, maar dat is verder niet noemenswaardig. Momenteel in het bezit van een stad met 150.000 inwoners. Server waarop ik speel is West 1.”

 

Was het dan alleen maar grote drukte aan het begin van de nacht en is alles opgelost in de paar uur na de lancering? Het leek er even op. Tot Piet_Piraat zich vanochtend om 8:12 even goed liet horen. “00u01 Download gestart. 00u25 Download klaar. 01u15 Na talloze mislukte pogingen het spel te spelen maar gaan slapen. 07u45. Servers beschikbaar, soms nog haperingen met opstarten. 08u12 Zelfs op beschikbare servers werkt de verplichte tutorial niet; geen van de stappen laden en ik kan niks doen. Krijg de ******************.” De positieve reacties ten spijt in het holst van de nacht, bleek ook plots een probleem terug te komen dat eerst nog vrij tijdelijk van aard leek. Locutus meldde om 7:49: “Zojuist opnieuw geprobeerd. Ik kom wel in het spel, alleen wanneer ik een regio en stad aanmaak, geeft hij een error dat ik de stad niet kan claimen. Dit is al bekend bij EA. Het ziet er naar uit dat ze absoluut niks, Noppes, NADA hebben geleerd van de demo...eh bèta.”

De conclusie de we voorlopig trekken, is dat het spelen van SimCity de eerste dag na lancering een beetje een loterij is. Sommigen hebben al metropolen uit de grond gestampt en na speelsessies van vier uur even tijd gemaakt om dat te melden op Gamer.nl. Anderen lopen, zo’n 12 uur later, nog tegen fikse problemen aan. Of tegen rarigheidjes, zoals kevinvl12 die de game in het Russisch downloadde, maar nu met geen mogelijkheid het Engelse talenpakket geïnstalleerd krijgt. Govno!

Verwacht in de loop van volgende week onze recensie van SimCity.