Het boek begint echter niet met Master Chief, maar met de Spartans die zich op Reach bevinden. Master Chief had een groot deel van zijn Spartans naar hun thuisplaneet gestuurd, terwijl hij samen met Linda een gevaarlijke missie in de ruimte onderging. Linda stierf tijdens die missie en Master Chief werd gedwongen te ontsnappen in de Pillar of Autumn. Door 'toevalligheid' kwamen ze echter terecht bij Halo en de rest is geschiedenis.

Het team op Reach bleek het ondertussen ook niet al te makkelijk gehad te hebben, want The Covenant zouden de planeet kosten wat kost vernietigen. Toch blijft de volledige vernietiging uit, want de aanvallers lijken naar iets op zoek te zijn. De planeet heeft een geheim, en die ogenschijnlijke rust is net de kans voor de Spartans om op onderzoek te gaan en, niet al te onbelangrijk, te overleven.

Ondertussen zijn Master Chief en Cortana herenigd met een aantal andere overlevenden van Halo, Een groepje mariniers, waaronder Sergeat Johnson die nog leeft terwijl hij op Halo overvallen werd door de smerige Flood. Hoe is dat mogelijk? Samen met de mariniers neemt Master Chief een schip van The Covenant over en gaan ze direct richting Reach om te kijken wat er met de planeet is gebeurd, en of zijn teamleden nog leven.

Halo: First Strike is een verademing vergeleken met Halo: The Flood. Het is een spannend en snel verhaal, waarin we Master Chief eindelijk weer zien samenwerken met zijn teamleden, zijn vrienden. De wisselwerking tussen de verschillende Spartans is prachtig, omdat elke Spartan zijn eigen voordelen heeft. In het boek leert de Master Chief tevens dat niet altijd zijn missie het belangrijkste is.

Een klein kritiekpuntje is de manier waarop Eric Nyland vaak zijn hoofdstukken eindigt. Het lijkt wel een serie waarmee hij verplicht moet eindigen met een cliffhanger. Meerdere malen wordt je geacht te denken dat alle hoofdpersonen het loodje leggen, maar in het volgende hoofdstuk wordt het net wat anders uitgelegd zodat ze toch allemaal overleven. Desalniettemin is First Strike na Fall of Reach een ontzettend leuk boek.

Titel: Halo: First Strike Auteur: Eric Nylund ISBN: 9780345467812Halo: Ghosts of Onyx is het eerste Halo-boek dat eens niet om Master Chief met Cortana gaat. We gaan zelfs een eind terug in de tijd, naar een moment dat de Spartans tijdens een missie Kurt, een van hun teamleden, verliest. Wat de Spartans echter niet weten is dat Kurt helemaal niet dood is, maar is opgepikt door de UNSC voor een geheim project.

De UNSC ziet de toekomst van de oorlog namelijk niet positief in, dus moet er een oplossing komen om het tij te keren. Die oplossing is een nieuwe lading Spartans. De UNSC wil het Spartan-III programma starten zonder dat het project aan de buitenwereld bekend wordt gemaakt, en ze hebben Kurt uitgekozen om die Spartans te trainen samen met oude bekende Chief Mendez. Het addertje onder het gras is dat de Spartans voor de UNSC niet meer zijn dan krachtige soldaten die willen sterven voor de missie. Als het aan de UNSC ligt worden er duizenden Spartans opgeleid en op allerlei dodenmars missies gestuurd. Maar als het aan Kurt ligt, zouden zijn Spartans overleven.

Spartan-III wordt getraind op een afgelegen planeet, Onyx. De nieuwe Spartans hebben geen MJOLNIR-armor zoals Spartan-II, maar SPI-armor dat de omgeving imiteert. Dit heeft als resultaat dat de Spartan-III's praktisch onzichtbaar zijn. Het verhaal vordert zich al snel richting toekomst en de tijd waarop de Master Chief op Halo aan de slag is. Op dat moment worden ook de Spartans op Onyx aangevallen door mysterieuze wezens, machines die wij al snel herkennen als de Sentinels waartegen de Master Chief het op Halo ook al tegen opgenomen heeft.

Onyx bevat namelijk net als Reach een aantal bijzondere geheimen in de vorm van Forerunner-technologie. Wie die technologie in handen heeft zou de oorlog wel eens kunnen winnen. Zowel de UNSC als The Covenant storten zich op de planeet om die technologie te pakken te krijgen, maar het zijn de Spartans die met behulp van een aantal oude vrienden er het eerst terecht komen. Daar barst de strijd los om het onbekende.

Halo: Ghosts op Onyx is wederom een boeiend boek, maar is toch wat warriger geschreven dan Fall of Reach en Last Stand. Het is niet altijd even duidelijk wanneer het zich nou afspeelt en vanuit welk oogpunt we nu weer lezen. Naast de Spartans volgen we namelijk ook nog een Covanant-vloot en een UNSC-vloot. Hoewel dat later allemaal goed samenvalt en de bedoeling duidelijk is, is dat eerder in het boek niet altijd het geval.

Titel: Halo: Ghosts of Onyx Auteur: Eric Nylund ISBN: 9780330445115