Oeh, ze is zo schattig. Een jong mangameisje met grote stralende ogen, een halve meter aan bruin haar en een roze jurkje. Ze is je geschonken door de goden die hopen dat jij als liefhebbende vader goed voor haar zult zorgen. Totdat ze 18 jaar is ben je verantwoordelijk voor haar opvoeding en daarmee voor haar toekomst.

Sprookjeshuwelijk met de prins

Je bepaalt elke week wat ze doet met haar tijd: wat voor soort lessen ze volgt, wat voor soort bijbaantjes ze doet (je verdient als gepensioneerd soldaat echt niet genoeg om in je eentje in haar onderhoud te voorzien), hoe ze haar vrije tijd besteedt, met wie ze praat en waar ze zwaarbewapend op avontuur gaat. En zorg ondertussen ervoor dat ze niet verhongert, wordt vermoord of wordt verkracht.

Zo vorm je haar karakter en talenten en bepaal je haar levenskeuze als volwassen vrouw. Wordt ze een eenvoudige kok of een beroemde ballerina, minister-president of een lompe uitsmijter in de plaatselijke kroeg? Hoogst haalbare: een sprookjeshuwelijk met de kroonprins. Het spel heet niet voor niks Princess Maker.

Ironisch genoeg zijn dit soort Japanse 'raising sims' veelal gericht op mannen. Princess Maker 2 is geen hentai en bevat geen seks - hoewel creatievelingen met cheats dochterlief wel altijd in haar blootje kunnen aanschouwen - maar suggestief is de game wel. Bovendien zijn de mogelijkheden tot pedagogisch onverantwoorde beslissingen eindeloos. Daarmee begint de echte pret.

 

Magische borstvergroting

Je kleine meid kan braaf naar de kerk gaan, ze kan non worden of, als ze heel intelligent is, aartsbisschop. Maar je kunt haar ook op jonge leeftijd - minderjarig in Nederland - aan het werk zetten in de touchy-feely bar, of in het variété verkleedt als konijntje. Je kan haar opvoeden tot verlepte prostituee, of een sm-meesteres. Of als ze heel charmant en lieftallig is, tot concubine van de koning - de oude pa van die kroonprins, ja. Daar komen een complexe strategie en basale logica bij kijken. Haar veel aan het werk zetten als gezelschapsdame is niet voldoende.

Mannen - in deze game althans - zijn namelijk gesteld op vrouwen met een grote voorgevel. Die moet je al jong cultiveren. Je mest haar vet tot ze een gezellig en heel gelukkig propje is (dikke vrouwen, dikke...). Je geeft haar voor de zekerheid een paar magische borstvergrotingen. Zet haar bij cup dubbel E op een extreem ongezond dieet waarbij ze al dat buikvet kwijtraakt en trek haar daarna dat strakke leren pakje aan dat ze kreeg van een hitsige, bejaarde draak. Oh, wat zijn we trots als ze blozend vraagt of papa haar bos hout niet veel te groot vindt. Welnee kind, hoe sla je anders een man aan de haak?

Technisch zijn ze geen familie

Die ongekende macht over iemands leven is heerlijk. En heel grappig en ergens een beetje dubieus, maar daar denken we niet te lang over na. Zie het als een morele oefening: een test of je de verleiding kunt weerstaan om je digitale kind volledig te corrumperen. Of een meer of minder onschuldige les in oorzaak en gevolg.

Het is ook behoorlijk uitdagend. De gameplay draait puur om de combinatie en subtiele aanpassing van tientallen statistieken, om veel denkwerk, vooruit plannen en rekenen. Verbeter je een stat, dan daalt een andere. Vooral de eerste speelsessies zal je dochter het na jaren zwoegen waarschijnlijk niet verder schoppen dan gescheiden huisvrouw. Misschien wordt ze een keer tweede bij de nationale kookwedstrijd, maar echt gelukkig wordt ze niet en de goden zijn zwaar teleurgesteld.

74 mogelijke eindes

Dan begin je opnieuw. Dit keer wint ze wel het jaarlijkse vechttoernooi, schildert ze meesterwerken, raakt ze bevriend met het hele hof van de koning, verslaat ze demonen, helpt ze mensen in nood, wordt ze een briljant wetenschapper en vindt ze geluk in de liefde. Er zijn 74 mogelijke eindes en elke vereist een andere strategie.

Slechts één van de Princess Maker-games, deel twee, is vertaald in het Engels. Nooit officieel overigens, de Westerse uitgever ging bankroet voor de release en het spel heeft hier een twijfelachtige reputatie. We hebben overwogen Japans te leren voor de andere, onschuldigere delen, maar deze is eigenlijk het leukst. Juist omdat hij de grenzen opzoekt en er overheen gaat. Dat geeft je een ongekende vrijheid die, samen met de hoge moeilijkheidsgraad, je het gevoel geven dat al je keuzes er ook echt toe doen.

We hebben al een paar mensen aan het opvoeden gekregen. Vrouwen en mannen, die tijdens beschonken bijeenkomsten licht beschaamd toegeven dat ze hun prinsesje in spe alles geven wat haar hartje begeert. Of haar juist de meest gruwelijke dingen laten doorstaan, dag na dag na dag. Aanstootgevend? Seksistisch? Ziek? Alleen als je dat er zelf van maakt.