Dat ontwikkelaars nog steeds moeite hebben om cheaters te weren, blijkt al uit het nieuws van vorige week. Niet alleen kreeg Mario Kart 7 een update om online valsspelers een halt toe te roepen, ook Sony moest opnieuw een game verwijderen uit de PlayStation Store om een lek te dichten. Cheaten is echter van alle tijden, de eerste aimbots zijn net zo oud als de eerste schietspellen en hacks waarmee je door muren vliegt zijn voor bijna elk spel wel te vinden.

Valsspelers worden wel steeds inventiever en hacks zijn moeilijker te detecteren. Het probleem is zelfs zo groot dat de ontwikkelaar van Battlefield in januari dit jaar op zoek is gegaan naar een speciale anti-cheat medewerker. Erg moeilijk wordt cheaten ook niet gemaakt. Met een simpele zoekterm kom je al op sites die verschillende bots, exploits en cheat aanbieden voor een waslijst aan games. Hoog tijd om de huidige staat van hacken verder te onderzoeken en kijken wat er mogelijk is. Omdat we zelf maar een beperkt aantal ogen hebben vragen we jullie om een steentje bij te dragen.

Waar zijn we naar op zoek?

We zijn specifiek op zoek naar frequente ervaringen met valsspelen en hacken in bepaalde games. Denk hierbij aan simpele zaken als aimbots, wallhack en het vrijspelen van voorwerpen die je nog helemaal niet mag hebben. Maar we zijn ook op zoek naar meer ingewikkelde hacks waarbij bots een hele economie in online games onderuit halen. Belangrijk is dat we de cheats kunnen achterhalen en de grootte van het probleem kunnen vaststellen. Het gaat dus om games waar je herhaaldelijk last hebt van valsspelers.

Daarnaast zijn we op zoek naar hackers en cheaters zelf. Ben je iemand die cheatsoftware schrijft of diep in de hackcultuur zit, dan komen we graag met je in contact. Anonimiteit wordt uiteraard gegarandeerd.

Omdat een groot deel van de nieuwsberichten over hacks tegenwoordig betrekking heeft op datalekken en systemen die offline worden gegooid, moet duidelijk zijn dat we daar niet naar op zoek zijn. Het gaat echt om vals spel dat invloed heeft op een spel of zijn spelers.

Stuur je suggestie, verhaal of ervaring naar thom@gamer.nl onder vermelding van ‘Cheaten’. Vergeet daarbij niet de game en, indien mogelijk, de naam van de hack te noemen.