25 april, 12:53 - Oh shit, oh shit, oh shit, oh shit, oh shit. Volgens mij is m'n PS3 zojuist doodgegaan tijdens nieuwe update. Knipperend rood lampje. #help

Die ochtend zit ik klaar om Far Cry Blood Dragon te spelen. Ik lieg, ‘eerst nog even een potje FIFA’, is wat er eigenlijk door mee heen gaat. Ik zet de PlayStation 3 aan. An update is required for this game. Prima. Ik druk op het kruisje. Op het moment dat de PlayStation naar het downloadscherm van de update gaat valt ‘ie uit. Piep, piep, piep. Uit. Het standby-lampje knippert rood. Fuck. Opnieuw opstarten maar, niets aan de hand. Piep, piep, piep. Het standby-lampje knippert geel. En terug naar rood. Fuck. Skyrim!

25 april, 12:55 - Het enige wat ik nu kan denken: wanneer heb ik Skyrim savefile voor het laatst gebackupped?! #hel #stervendePS3 #ohgodwhy

Ze zeggen wel eens: als je geen besluit kan nemen, gooi een muntje op, voordat het muntje valt heeft je onderbewustzijn al laten weten of het stiekem hoopt op kop of munt. En zo schiet mijn gedachte als eerste naar mijn Skyrim-savefile. Een uurtje of 70 staat inmiddels op de teller. Van de letterlijk honderden saves op mijn console, het feit dat ik een nieuwe moet regelen en het feit dat ik alles kwijt ben, is Skyrim wat ik echt ga missen. Ik heb hulp nodig. En snel.

25 april, 1:20 - @SimonZijlemans A little despair now. Dit gaat raar klinken, maar dit is volgens mij je laatste hoop: http://youtu.be/O4QJmUni2zA @SimonZijlemans

Twitterheld @SamBeesems schiet te hulp. Met een fucking video van een fucking schoenendoos en een fucking föhn. Zelden zo’n gestoord idee gezien. Maar ik hou van mijn PlayStation 3. En van mijn Skyrim-savefile. Dus ik trek een Adidas-schoenendoos uit de kast, prop het lijk van mijn trouwe metgezel erin en trek de föhn van mijn vriendin uit de badkamer. Tegen beter weten in, natuurlijk. Want dit gaat nooit werken. Ik besluit dat ik ook een plan moet hebben voor na de beademing. Snel even een PlayStation Plus-abonnement regelen, mijn saves overzetten naar de cloud en klaar is Simon. Maar omdat ik niet geloof in die tante bep-magie van “De Föhn en de Schoenendoos” regel ik helemaal niets. Ik berust me in het feit dat het alleen maar een verwerkingsproces is. Twintig minuten warme lucht blazen, dat moet wel therapeutisch werken.

25 april, 2:10 - @sambeesems Ik heb 'm al een keer aangezet inmiddels. Met een grote ventilator outburst als gevolg. #evenwachtennog

Natuurlijk helpt het niet. Na het föhnen zet ik een inmiddels bloedhete PlayStation 3 aan. Ik ben trouwens ook vergeten de harde schijf eruit te halen, terwijl het filmpje zei dat ik dat moest doen. Niet alleen heb ik het apparaat niet gerepareerd, ik heb waarschijnlijk ook mijn eigen Dovakhin voorgoed gecremeerd. Kut.

25 april 2:24 - @sambeesems HOLY shitfuck!!!! pic.twitter.com/GgPJjUcQrZ

HOE DAN?! Denk ik bij mezelf, als de PlayStation 3 opstart met het geluid van 714 helikopters (of 23 Xbox 360’s, net wat je wilt). En die gedachte wordt al snel verdreven door iets wat ik online gelezen heb. Over een jongen die hetzelfde flikte, maar slechts een kwartiertje de tijd had voordat zijn metgezel voorgoed overleed. Tijdelijke oplossing dus. Ik bel direct naar Sony, in blinde paniek. “NO TIME TO EXPLAIN! IK HEB NU EEN PLAYSTATION PLUS-CODE NODIG. NUUUUU!!!” Sony voelt mijn pijn. “Binnen vijf minuten in je mailbox!” Mooi. Ik hoop dat ‘we’ nog zolang hebben. Om het zekere voor het onzekere te nemen, ram ik een USB-stick in het apparaat en trek ik het belangrijkste spul eraf.

25 april, 2:30 - Mooi de prioriteiten ook als je niet weet hoeveel minuten je trouwe beest nog leeft. Saves van Skyrim, Mercenaries 2 en Ridge Racer gered.

Ik vind het iets hebben. Een soort van: wat zou je tegen je geliefde zeggen als je wist dat je nog maar vijf minuten samen was? Ik zou dus blijkbaar zeggen: red mijn Skyrim, Mercenaries 2 en Ridge Racer savefile. Beter sta ik er maar niet bij stil wat dit over mij zeg. Ik red de savefile van een zes jaar oude racegame die ik heel zelden nog eens opstart, een savefile van de meest buggy en verguisde game uit de catalogus van de PlayStation 3 en mijn Skyrim-savefile, natuurlijk. Red Dead Redemption laat ik zitten, zelfs mijn Metal Gear Solid 4-savefile laat ik staan. Ik heb puur en alleen het noodzakelijke op een veilige USB-stick staan. Als een man die zijn brandende huis ontvlucht en het geld laat liggen, om de familiefoto’s mee te nemen. Noodzakelijkheid is een prima raadgever, besef ik. En ik ben blij dat ik er de gewoonte van maak om games gewoon uit te spelen, zodat ik nu niet in de blinde paniek met 1400 USB-sticks in de weer moet.

25 april, 4:23 - Zo, dat was het dan. En nu is ie echt dood. Gelukkig dus uurtje aan de beademing gehad om alle saves te redden. Vaarwel! #PS3

Sony komt zijn belofte na, binnen een half uurtje heb ik een PlayStation Plus-abonnement en heb ik alles overgezet.

Inmiddels heb ik ook al een nieuwe PlayStation in huis. Zo’n Slim-model, wat even wennen was. Maar diep in die ‘nieuwe indringer’ klopt het hart van mijn oude vriend. Een ziel overgezet in een nieuw lichaam, meer niet. De lege huls van wat ooit mijn beste vriend was, wordt onceremonieel in een vuilniszak geknikkerd. Overigens wel nadat ik ‘m extreem onhandig uit elkaar sloop. FIFA 13 zit er namelijk nog in. Ik was zo slim om na het redden van al die savefiles te denken: “Ach, zolang die het nog doet, kan ik vast nog wel een potje FIFA spelen.” Hij blaast zijn laatste adem uit tijdens de game die ongetwijfeld het meeste uren gedraaid heeft in zes jaar tijd. Die zes jaren waren fantastisch.

Een waardig einde van een trouwe vriend

Eind dit jaar zal ik toch afscheid moeten nemen. Dan komt de PlayStation 4. Dan verdwijnt ook dit Slim-model in de kast, misschien. Maar één ding neem ik zeker mee. Zelfs naar de PlayStation 4. En dat zijn de savefiles van Skyrim, Mercenaries 2 en Ridge Racer.