Column

Het is makkelijk om Nintendo voor lief te nemen

Geen nieuws is goed nieuws

Geschreven door Erik Nusselder op
2022 is nog geen twee maanden oud, maar nu al ongelooflijk memorabel. Niet alleen door de gigantische games die in deze korte tijd al zijn uitgekomen, zoals Horizon Forbidden West en Elden Ring. Ook de wereldschokkende nieuwsberichten over mega-overnames waar miljarden euro’s bij zijn gemoeid laten ons niet onberoerd.

Zelfs de mainstream media pikten deze maanden de nodige nieuwtjes mee. De overname van Activision Blizzard door Microsoft verscheen in menig krant en de meeste nieuwsprogramma’s op tv hadden ook wel door dat Horizon Forbidden West in Nederland werd gemaakt, met mooie reportages tot gevolg.

In de game-industrie wordt de strijd tussen Microsoft en Sony ondertussen druk geanalyseerd en afgewogen. Beide bedrijven hanteren deze generatie een andere strategie, waarbij PlayStation zoals altijd leunt op zijn exclusives en Xbox nu zijn heil zoekt in een abonnementsdienst. Het is interessante kost die van grote impact is op de industrie en de toekomst van games in het geheel.

En Nintendo?

Je zou bijna vergeten dat er nog een consoleboer op de markt actief is. Weleens van Nintendo gehoord? Ja, er is een nieuwe game uitgekomen in een van hun allergrootste series, Pokémon. Oja, er was ook een Nintendo Direct met allerlei leuke aankondigingen. Ach ja, ergens dit jaar komt de nieuwe Zelda uit, het vervolg op een game die wordt gezien als een van de beste ooit gemaakt. So what?

Vergeef me mijn sarcasme, maar het lijkt soms alsof onze industrie alleen in brand staat als er wat te knokken valt. Sony versus Microsoft, fight! Wie kan er de meeste miljarden uitgeven?

Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je je als gamer op het internet begeeft. Er zijn heus grote gamefora waar de Switch net zo veelbesproken is als de andere consoles. Maar ja, daar kom ik niet, en in de algemene nieuwscyclus lijkt het voor mij soms alsof Nintendo er een beetje naast staat. Totdat het tijd is voor de financiële rapporten en de verkoopcijfers uit de kluis worden gehaald. Een paar weken geleden was het weer zover, en ik sloeg steil achterover.

De bestverkochte game op de Nintendo Switch is Mario Kart 8 Deluxe, met maar liefst 43 miljoen verkochte exemplaren. Aangezien er ruim 100 miljoen Switches zijn verkocht, kun je concluderen dat bijna de helft van de eigenaren die game in huis heeft. Tenzij sommige mensen een miljoen exemplaren kopen, natuurlijk.

Tja, kun je zeggen, dat is Mario Kart. Dat is altijd zo. Zo gaat het bij Nintendo, nou en? Nee, zeg ik! Dit is niet normaal, hoor. Met 43 miljoen verkochte exemplaren staat Mario Kart 8 Deluxe boven series als bijvoorbeeld Splinter Cell of Fallout. Wat? Ja, deze ene game staat boven alle games in die series in zijn geheel bij elkaar opgeteld.

De Switch

En kijk nog eens naar die verkoopcijfers van de Switch zelf, meer dan 103 miljoen. Dat is meer dan de Wii heeft verkocht, en dat was een wereldwijde hype. Nieuwsrubrieken lieten op tv zien hoe oma's in bejaardentehuizen zelfs met de Wii aan de slag konden! De Wii was een beetje een gimmick, maar wel een enorm succesvolle waar de hele wereld niet over uitgepraat raakte. En de Switch is nog succesvoller!

Als volger van de industrie snap ik het heus wel. Er valt gewoon niet altijd zoveel interessants te melden over Nintendo. De Japanse reus houdt zich redelijk stil en volgt zijn eigen pad. Af en toe brengen ze een geweldige game uit, verder geen nieuws. Er zijn bijvoorbeeld weinig grote overnames te verslaan.

Deze week nam Nintendo ontwikkelingspartner SRD over, een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord, maar dat al veertig jaar aan Nintendo-games werkt. Begin vorig jaar kocht het Next Level Games, de Canadese studio achter Luigi's Mansion 3. De laatste overname daarvoor? Monolith Soft in 2007.

Geen spanning

Mijn punt is overigens niet dat Nintendo spannendere dingen moet gaan doen. Sterker nog: dat zou de welbekende Nintendo-magie misschien alleen maar aantasten. Nintendo moet vooral lekker blijven doen wat ze doen, kijk maar naar de astronomische verkoopcijfers. Daar hebben ze mijn advies ook helemaal niet bij nodig.

Maar het grote succes van Nintendo is niet vanzelfsprekend. Dat hebben we gezien bij bijvoorbeeld de GameCube en recenter bij de Wii U, die niet verder dan 13 miljoen stuks kwam.

De strategieën en plek van het bedrijf binnen onze industrie worden misschien niet elke dag geanalyseerd op de vele gamewebsites die onze wereld rijk is - vooral omdat hun strategie vaak zo hardnekkig rechtlijnig blijft. Dus bij deze toch een plek op deze website om er even bij stil te staan en te zeggen: recht zo die gaat, Nintendo. Recht zo die gaat.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis Portal-spin-off Aperture Desk Job onthuld Officiële dock van Steam Deck verschijnt pas in de lente
17

Reacties op: Het is makkelijk om Nintendo voor lief te nemen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Kuroi

  • 26 februari 2022 08:37
  Zelfs de mainstream media pikten deze maanden de nodige nieuwtjes mee.

  Wat is dit nou voor zin? Doen ze dit anders nooit dan? Of had er game-nieuwtjes moeten staan? Die vlieger gaat ook niet op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • frank

  • 26 februari 2022 09:02
  Ik kan mij nog een podcast herinneren waarbij de heren Simon en Ron de aangekondigde Switch tot de grond toe afbrandde. Eerlijk is eerlijk, daar ging jij niet in mee. Maar als zelfs het eigen journaille Nintendo niet op waarde kan schatten dan zegt dat wel iets over de positie als buitenbeentje van de industrie.

  Uiteindelijk heeft Nintendo een soort Disney magie weten te creeren, met een eigen wereld. Ze spreken de massa aan die vermaak zoekt zonder de wereld overhoop te schieten of uurtjes en geld in een voetbalgame te steken. Daar laten Microsoft en Sony wat liggen in hun propositie. Je zal geen uiting van deze bedrijven zien waarbij het gezin om de PlayStation of XBox zit. De games zijn er misschien wel, maar zijn niet het middelpunt.

  Tegelijkertijd zijn de Nintendo games altijd toegankelijk geweest en rol je vanzelf de game in die steeds moeilijker wordt. Je leert steeds meer mechanics en moet ze ook steeds meer gebruiken. Dit grijpt zowel de nieuwe gamers als de meer ervaren gamers aan.

  Ikzelf kruip liever achter m’n series X, maar merk dat ik er een beetje tussen val. Ik heb niet de tijd (of zin) om uren lang te verdiepen in multiplayer games, maar speel wel graag een single player Halo Infinite of een FIFA game. Tegelijkertijd stoor ik mij mateloos aan een game als FIFA die het zo onduidelijk mogelijk maakt om een single player toernooi te doen. Alle menu items proberen je zo snel mogelijk naar FUT te krijgen (en je geld). En dat geldt voor meer games. Ze geven je het gevoel alsof je de game niet goed speelt als je niet mee gaat in die online wereld. Daar liggen best kansen wat mij betreft. Veel leeftijdsgenoten (ik ben 38) zie ik switches kopen ipv een nieuwe PlayStation die ze vroeger hadden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 27 februari 2022 07:47
  @frank Haha, ja. Switch heb ik gigantisch onderschat. Sindsdien probeer ik die fout niet nog een keer te maken met Nintendo, die je wmb creatief nooit moet uitvlakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • frank

  • 28 februari 2022 15:12
  @Aldodilly We zijn nooit te oud om te leren :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 26 februari 2022 10:22
  Indrukwekkend allemaal die verkochte Switches en Nintendo games maar de Switch heb ik al meer dan een jaar niet aangeraakt. Intussen draaien mijn PS5 en Series X overuren met al die prachtgames. Voor mij is de Switch inmiddels een veredelde Indie machine met slechts een handjevol leuke games voor mij. MAAR de kinderen raken niet uitgespeeld met het apparaat. Elke avond steevast na het eten; pap, mogen we Mario doen?

  Daarmee bedoel ik niet dat de Switch enkel voor kinderen is maar wellicht wel dat mijn game-smaak gewoon verschoven is en ik blij ben dat het apparaat in ieder geval nog door iemand in huis gebruikt wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Saria282

  • 26 februari 2022 10:43
  Ik speel mij hele leven al Nintendo spellen en toen ik ietje ouder was ook op de ps 2,3,4 en 5. Beide hebben games dat me aantrekt. Bij Nintendo, zelda,mario,pokemon, kirby. Bij sony de tales serie,Lara croft,uncharchet en de rpg over magie. De xbox360 heb ik ook bespeeld maar daar zaten maar een paar games die ik leuk vond. Ik hou het toch bij Nintendo en Sony nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Reson.nl

  • 26 februari 2022 11:51
  Ik ben opgegroeid met de nes,SNES, N64 maar op het moment dat levensechte 3d graphics een ding werden kon ik niet meer terug naar de kiddy uitstraling van Nintendo. Misschien als ik eens kinderen krijg dat de Nintendo weer een ding wordt maar momenteel is er niks wat mij weer terug zal brengen naar Nintendo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • xRAGEBANE

  • 26 februari 2022 12:13
  N64 en met name dk64 Ocarina of time en de mario games zullen mij altijd blijven trekken daarnaast vind ik de aparte ideeen van Nintendo ook wel interessant zoals de wii u gamepad en de draagbare switch met controllers die los kunnen altijd weer benieuwd naar wat het volgende record brekende idee is.

  Switch mag dan wel zwaar achter liggen qua prestaties maar hij knalt de xbox en ps sales zo omver en dat is dik verdiend. De vele remasters kan ik alleen maar toejuichen graag zelfs !!
  alleen dat stukje dat hij pas halverwege is vind ik zorgwekkend dan moeten ze wel met een pro ofzo aankomen zetten

  stiekem altijd wel gehoopt op Mario Zelda etc op 1 console te kunnen spelen naast bijv cod bf destiny etc en ook netflix support dan zou ik nooit meer iets anders in huis halen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 26 februari 2022 12:29
  Nintendo vist gewoon voor een deel in een andere vijver als Sony en Microsoft en vangt daarnaast heel veel vissen die ook al door die twee andere bedrijven zijn gevangen. Dat komt omdat de Switch een bijzonder fijne console is en omdat de games van N gewoon super tof blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 26 februari 2022 12:30
  Als PS5-bezitter met PSVR wordt het grootste deel van de tijd die ik aan gamen besteed aan die systemen gewijd, maar m'n Switch stond de afgelopen weken ook weer regelmatig ff aan. Ik had namelijk de exclusive Cruis'n Blast gekocht, en die bleek ontzettend leuk! Het is een zekerheid dat wanneer de nieuwe Zelda verschijnt, de Switch opnieuw even m'n gamewereld volledig gaat beheersen. Ook die nieuwe banen voor MarioKart 8 zullen ervoor zorgen dat, terwijl ik de Wii U-versie nog in m'n bezit heb, die voor de Switch er ook nog zeker gaat komen. Nintendo blijft ook voor mij altijd een constante factor zolang ze gewoon leuke titels blijven uitbrengen, ik heb sinds de NES alle consoles altijd trouw gekocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavalera

  • 26 februari 2022 12:31
  Op zich ene prima idee die switch. Familie vriendelijk en makkelijk mee te slepen. Met name handig als je kinderen hebt. Het is alleen niets voor mij. Ook ik heb toen ik jong was wel de originele Mario gespeeld en donkey Kong en duck hunt etc. Maar het biedt mij geen plezier meer. Met Pokemon heb ik al nooit wat gehad en zelfs van Mario en Zelda word ik niet warm. Ik zwengel dan liever mijn xbox of playstation aan waar ik wel de spellen kan spelen die mij bekoren.
  Maar fijn dat er voor de mensen die van de meer familie vriendelijke spellen ook een markt is waar Nintendo slim op in springt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 26 februari 2022 16:20
  Nintendo voorziet in een behoefte waar de andere twee gamegiganten toch stelselmatig iets laten liggen. Nintendo is complementair aan Xbox/ps en dat is juist hun kracht. Je hebt hem naast je Xbox en/of je ps staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • WitteHerder

  • 26 februari 2022 19:23
  @Lord Ganon Eens. Volgens mij heb je zelfs alleen een Gaming pc nodig en een switch en dan kan je 99,9% van alle games spelen denk ik.

  Ik zelf heb het andersom (omdat ik heel veel reis) ik heb een series x naast mijn switch staan. De switch is mijn main console . Heb de Xbox alleen voor die rpgs die niet op de switch uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 26 februari 2022 22:17
  @WitteHerder hier ook hoor, nu op vakantie lekker Arceus spelen op mijn witte OLED :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 februari 2022 21:33
  Nintendo en hun apparaten is echt iets om er bij te hebben naast een pc, PlayStation of Xbox niets meer niets minder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 27 februari 2022 09:21
  @coola Dat is jouw mening, niets meer niets minder.

  Hier werkt het precies andersom, de Switch wordt veel meer gebruikt dan de PlayStation. De mobiliteit van de Switch zorgt hier met name voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Noble7

  • 28 februari 2022 06:28
  Ook als je ouder wordt is de switch gewoon een topapparaat.

  Ik kijk altijd uit naar de dikke games van Sony en MS hoor maar ik heb simpelweg niet meer de tijd en de zin om dit allemaal bij te benen. Dan is het opstarten van een spelletje op de switch toch toegankelijker.

  Er gaat nog veel moois uitkomen dit jaar. Het is jammer dat daar in vergelijking met de andere twee bedrijven weinig aandacht voor is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.