Opinie

De game-industrie heeft haar #MeToo-moment - GNL Podcast 242

Game-ontwikkelaars beschuldigd

Geschreven door Gijs Scheltens op
#MeToo heeft ook de game-industrie bereikt. Verscheidene ontwikkelaars worden beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. Hoe moeten we hier mee omgaan? Verder: Astral Chain, Control en Telling Lies.

Lees ook Eriks column over de #MeToo-beschuldigingen

Luister via Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, Soundcloud, of als mp3. Vragen of onderwerpen voor de podcast? Kom langs in de Discord of stuur Erik een mail.

Aflevering 7 van de Ron en Erik Podcast gaat dieper in op het #MeToo-nieuws. Je kunt ons vinden op Patreon, waar we maandelijks extra podcasts uitgeven.

Onderwerpen:

03:46 - Astral Chain
17:27 - Control
35:38 - Telling Lies
42:13 - #MeToo in de game-industrie
56:09 - Wat hebben we gespeeld?

Dit artikel delen:

Lees meer

Borderlands 2 VR komt naar pc Dragon Ball Z Kakarot bewijst dat het tijd wordt voor iets anders
4

Reacties op: De game-industrie heeft haar #MeToo-moment - GNL Podcast 242

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 september 2019 01:24
  Goede podcast mensen. Heb zelf van dichtbij iemand meegemaakt die op het eerste gezicht normaal lijkt te zijn, maar er schuilde een manipulator erachter. Dat was echt niet leuk om aan te zien en de meeste mensen hadden het niet door en dachten dat hij gewoon een lieve jongen was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 4 september 2019 11:48
  Even een reactie op het stukje "#MeToo in de game-industrie".

  Het is erg dat mensen die in de top zitten hun macht misbruiken, en daar moet men zeker tegen optreden.
  Wat mij echter wel stoort in jullie stukje is het gebruiken van "hokjes". Het is heel er SJW-achterig verwoord door enkel minderheden als slachtoffer neer te zetten en de witte-hetro-man als dader. Dit help echt niet in deze belangrijke discussie, en zet enkel mensen tegen elkaar op!
  Er zijn zat voorbeelden waarin vrouwen aan de top ook hun macht misbruiken, of vrouwen die mannen bedreigen vals te beschuldigen om hoger op te komen. Ook zijn er zat voorbeelden waarin blanke werknemers door donkere bedrijfsleiders gediscrimineerd worden.
  Wat ik wil zeggen is: IEDEREEN kan slachtoffer zijn van machtmisbruik door de mensen in de top!

  Dit is niet zo erg als seksueel misbruik, maar hier even een voorbeeld uit eigen levens ervaring. Ik werd ook in mijn vorige werk "gepest" door zo'n shit manager die zich maar al te goed voelde en het leuk vond mij altijd harder aan te pakken dan mijn andere collega's (die ook meer bevriend met haar waren). Toen heb ik gewoon nagedacht van "wil ik hier wel werken?", en heb zelf de keus genomen om een leukere baan te vinden. Bij het afscheid ook even goed mijn mond open getrokken waarom ik weg ging. Ik voelde me juist sterker en zelfvertrouwder dan daarvoor, omdat ik voor mezelf was opgekomen. Ik heb het nu ook veel leuker dan ik daar had.
  Mijn tip is dan ook naar mensen die soortgelijk meemaken: kaart het zeker aan(!), maar ga niet in het slachtoffer rol blijven en kom voor jezelf op. Slachtoffer BLIJVEN doe je zelf!

  Dan nog even een reactie op het colom van Erik over dit onderwerp:
  Jij gaf aan dat je ALTIJD het slachtoffer moet geloven. Daar ben ik het niet mee eens!
  Het is goed om naar ze te luisteren en te steunen in het vergaren van bewijs om de dader aan te kunnen pakken met BEWIJS.
  Ik zal je even één persoon als voorbeeld geven waarom je dus nooit zomaar iemand moet geloven: Jussie Smollett!!!

  Alle (vooral linkse) media, en vele SJW's geloofde het meteen en gingen ook meteen vingers wijzen naar mensen. De mensen die aangaven het een raar verhaal te vinden en wilde wachten op bewijs werden meteen uitgemaakt tot homo-haters en racisten.
  En nu blijkt dat het allemaal bullshit was…hoor je al die mensen die zijn verhaal toen geloofden en andere mensen aanvielen? NIETS! Gewoon hun mond houden en net doen alsof er niets gebeurt is en geen enkel excuus naar de mensen die ze aangevallen hebben, gebaseerd op valse beschuldigingen.

  Dus nogmaals: Ik vind het vreselijk wat er met slachtoffers gebeurt! Laten we geen hokjes gebruiken en laten we niet mensen blindelings geloven, maar steunen en helpen bewijs te leveren om de dader te kunnen pakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 4 september 2019 21:48
  @Exalian-1 ha, dankjewel voor het luisteren en je weloverwogen reactie.

  Je hebt gelijk dat het groeperen in man/vrouw en dader/slachtoffer niet helemaal zuiver is, maar wel duidelijk voor de discussie. Het is al ontzettend moeilijk om hierover te discussiëren, laat staan om de juiste woorden te gebruiken.

  Ik wil natuurlijk niet zeggen dat vrouwen geen daders kunnen zijn, of dat het minder erg is als een witte man ergens slachtoffer van word, dan een vrouw/minderheid, en ik vind het erg vervelend voor je dat je er zelf mee te maken hebt.

  Echter, als een grote groep vrouwen/minderheden in een grote beweging aangeven tegen wat voor problemen zij regelmatig aanlopen, ga je van een individueel geval naar iets dat systematisch fout zit. Bovendien heb je dan een actuele aanleiding om erover te praten, vandaar dat we dat doen in deze (meestal) actuele podcast en ik in mijn actuele column.

  Over die column gesproken: ik denk dat je er iets in leest dat ik niet bedoelde. Ik zeg nergens dat je overal en altijd iedereen moet geloven die zegt slachtoffer te zijn. Ik schreef een actuele column over de beweging zoals die vorige week ontstond. Mijn bedoelde oproep was om de verhalen van de slachtoffers te geloven en te geloven dat er iets fout zit in deze industrie met de manier waarop met deze groep wordt omgegaan door mensen in bepaalde posities.

  Daarin zit voor mij ook het verschil met Smollett: ik doe deze oproep, omdat het hier gaat om een kwetsbare groep, die zich nog kwetsbaarder opstelt door hun verhaal te delen. Ze beschuldigen grote namen, mensen met een positie van macht, wiens werk door velen gerespecteerd wordt en die aanzien genieten binnen de industrie. Dat is een groot risico, niet alleen omdat ze hun carrière kunnen verliezen, maar ook omdat ze online allerlei troep over zich heen krijgen van fans van deze helden. En zelfs als hier 1 leugenaar tussen zou zitten, blijft er alsnog een hele beweging over van slachtoffers die aangeven dat ze niet meer naar meetings durven gaan, of whisper networks nodig hebben om elkaar te waarschuwen.

  Ik vind het overigens knap dat je zo voor jezelf op bent gekomen, maar ik zou graag nog even aangeven dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Iedereen is anders!

  Oja, tot slot: iedereen die denkt als wij wegzetten als 'SJW', is ook een hokje! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 4 september 2019 22:55
  "Oja, tot slot: iedereen die denkt als wij wegzetten als 'SJW', is ook een hokje! ;)"

  Touché. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.