Nieuwsanalyse
ubisoft

Ubisoft speelt op safe, maar brengt het E3-gevoel terug

Een analyse van de Ubisoft Forward-livestream

Geschreven door Michel Musters op
De Ubisoft Forward-livestream vanavond gaf het officiële startschot van E3. Hoewel de show erg veilig voelde – en weinig verrassend door diverse eerder gelekte aankondigingen – bracht het toch een beetje dat ouderwetse E3-gevoel terug.

Het is logisch dat een bedrijf op safe speelt in deze bizarre tijden – ook al lonkt er hoop aan de horizon. Het coronavirus zorgt er voor dat game-ontwikkeling niet zo soepel verloopt als gebruikelijk en het is gevaarlijk voor uitgevers om ver van te voren releasedata en compleet nieuwe spellen aan te kondigen. Hoewel andere E3-conferenties nog moeten volgen, ligt het in de lijn der verwachting dat meer uitgevers voorzichtig zullen zijn met het maken van spectaculaire aankondigingen.

Lang leven

Daarbij zijn we inmiddels van Ubisoft gewend dat ze hun meeste games een lang leven mee willen geven. In eerdere Ubi-persconferenties en Forward-uitzendingen kwamen ook al games langs die toen al lang en breed verkrijgbar waren, en dat was ditmaal niet anders. Eind dit jaar hoeven we bijvoorbeeld niet op een nieuwe Assassin’s Creed te rekenen, en daarom krijgt Valhalla ook in het tweede jaar sinds release dlc. De gratis Discovery Tour is in ieder geval mooi meegenomen.

Dit soort aankondigingen voor bestaande games, zoals Rainbow Six Siege (cross-play!), zijn natuurlijk niet de hoofdreden dat mensen inschakelen voor E3-conferenties, maar fans van dergelijke franchises worden hier wel tevreden mee gestemd. Hoewel het dus niet erg spannend is, zijn dergelijke updates prijzenswaardig.

Nieuw

Gelukkig waren er ook nieuwe games te zien. Zo was er de eerste gameplayonthulling van Rainbow Six Extraction, zoals de shooter inmiddels heet. De game komt al in september uit en qua gameplay kan het een frisse wind voor fans van Rainbow Six betekenen. Ondergetekende heeft persoonlijk erg zin in het op 2 september te verschijnen Riders Republic. De extreme sports-game oogt kleurrijk en leuk om te spelen en zou wel eens een verrassend sterke toevoeging aan de line-up van de uitgever kunnen zijn.

Far Cry 6 was voor E3 natuurlijk al lang en breed uitgemeten, al maakte de nieuwe trailer met slechterik Antón Castillo wederom indruk dankzij het sterke acteerwerk van Giancarlo Esposito. De seizoenspas van de game, waarin spelers diverse slechteriken uit eerdere Far Cry-games kunnen besturen – waaronder Vaas! – is leuk bedacht, maar was eerder vandaag al uitgelekt.

Leaks en verrassingen

Dat lekken van informatie voordat E3 daadwerkelijk begint is sowieso iets dat synoniem lijkt te staan aan Ubisoft. Eigenlijk gebeurt het elk jaar wel, maar dit jaar was de meest verrassende nieuwe titel van de presentatie door niemand minder dan Nintendo gelekt. Mario + Rabbids Sparks of Hope pronkte vanmiddag al op de website van Nintendo.

Gezien de kwaliteit van Mario + Rabbids Kindom Battle en de prachtig ogende graphics van dit vervolg kijken velen reikhalzend naar dit spel uit, al moet er wel tot volgend jaar gewacht worden. En nogmaals: doordat het spel van te voren al was gelekt, verloor de aankondiging toch veel van zijn elan. We kijken met z’n allen graag naar E3-presentaties voor het verrassingselement, en die ging nu verloren – al kon Ubisoft daar dit keer niets aan doen. Gelukkig was wat we zagen van het spel veelbelovend.

Wat dat betreft waren de eerste beelden van het in 2017 al aangekondigde Avatar: Frontiers of Pandora een grotere verrassing. Het mag sowieso opmerkelijk genoemd worden dat de game nog in ontwikkeling is, want wie geeft er hedendaags nog om Avatar? Natuurlijk hoopt Ubisoft dat de hype rondom de franchise de komende jaren toeneemt terwijl regisseur James Cameron zijn vervolgfilms afmaakt en uitbrengt in de bioscopen. Hoe dan ook hadden we de eerste beelden niet verwacht. De aankondiging had echter net te weinig draagkracht om aan het einde van de livestream als ‘nog één ding’-aankondiging iedereen weg te blazen.

Het E3-gevoel

Kortom: het was een erg veilige livestream van Ubisoft dit jaar. Gezien de situatie waarin we wereldwijd verkeren kunnen we het de uitgever dat nauwelijks aanrekenen, maar eerlijk is eerlijk: één of twee nieuwe titels (die niét van te voren uitgelekt waren) hadden een exotischere nasmaak achtergelaten.

Toch bracht de Forward-presentatie een klein beetje dat ouderwetse E3-gevoel terug. E3 ging vorig jaar niet door en tijdens de afgelopen dagen – ook al is E3 vandaag pas ‘echt’ begonnen – bestonden presentaties vooral uit ellenlange interviews met ontwikkelaars waar niemand op zit te wachten. Althans, niet tijdens een E3-presentatie. De Ubisoft Forward had van alle livestreams tot nu toe nog het meeste weg van hoe we E3 vroeger ervoeren, en dat was puur vermaaktechnisch gezien ook al heel wat waard.

Dit artikel delen:

Lees meer

De negen gametrailers uit de Devolver Digital-presentatie Rainbow Six Extraction moet zich nog bewijzen
6

Reacties op: Ubisoft speelt op safe, maar brengt het E3-gevoel terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lord Ganon

  • 13 juni 2021 00:37
  Ik had ook iets van RE Village verwacht; helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 13 juni 2021 01:17
  @Lord Ganon bij Ubisoft???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 13 juni 2021 02:26
  @ErikNus ik zit even niet op te letten 🤣🤣🤣 Capcom is maandag pas 🤭

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 juni 2021 08:42
  Raving rabbits was al een dag voor dat Nintendo hem lekte op reddit gelekt met titel en al. Avatar had niemand verwacht hopelijk is het een los staand verhaal en niet op de film die volgend jaar uit komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 13 juni 2021 11:43
  Avatar heb ik persoonlijk toch wel heel veel zin in. Helemaal nu bekend is dat het een first person game word + alleen voor de current gen consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 13 juni 2021 13:21
  Ik kijk uit naar Rabbids, die eerste game was echt super leuk, al is het maar voor de humor :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.