Nieuwsanalyse

Square Enix houdt de grote titels achter de hand

Maar heeft met Guardians of the Galaxy mogelijk een antwoord op het ‘gefaalde’ Avengers

Geschreven door Jacco Peek op
Square Enix is inmiddels een vast format en keerde dan ook terug voor E3 2021. Hoewel de uitgever een sloot aan sterke titels in de pijpleiding heeft, bleven de meeste buiten beschouwing.

Toch opende het met een van de slechtst bewaarde geheimen van E3: Guardians of the Galaxy van Eidos Montreal. De studio, bekend van onder andere de moderne Deus Ex-titels en werk aan Marvel’s Avengers, zegt voornamelijk inspiratie te halen uit het comicuniversum van de vijf antihelden, maar alles aan de feestelijke trailer schreeuwt: dit is voor liefhebbers van de films. Dat is geenszins een minpunt, want de onenigheid en gebekvecht tussen Star-Lord, Drax, Gamora, Groot (zover hij zich kenbaar kan maken…) en Rocket maken de gelijknamige Marvel-films heerlijk luchtig vermaak.

Opvallender is dat Eidos benadrukt wat Guardians vooral níet is: een online co-op-game met microtransacties zoals Avengers. Voorafgaand aan de presentatie werd dan ook gespeculeerd dat Square Enix na het commerciële en kritische tegenvallen van Marvel’s Avengers de studio commandeerde het roer om te gooien, maar dat schijnt niet het geval te zijn. De game is gebouwd als singleplayeravontuur dat spelers naar verschillende planeten in het universum brengt en – wel net als in Avengers – spectaculaire gevechten laat voeren.

Hoewel de game de sfeer van de franchise behoorlijk goed over weet te brengen, kunnen we ons niet aan het gevoel onttrekken dat Square Enix de game gebruikte om te compenseren voor het gebrek aan aankondigingen. Dertig minuten aan trailers, demo’s en interviews is iets te veel van het goede voor een presentatie van een uur.

Contrast

Daarom viel het extra op dat Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins – nu al prijswinnaar van de meest belachelijke naam van E3 2021 – maar beperkt werd getoond. Ook deze titel van Nioh-ontwikkelaar Team Ninja lekte vroegtijdig, maar weet in tegenstelling tot Guardians of the Galaxy nog niet te overtuigen. Stijlkeuze of niet, het publiek is niet onverdeeld over het uiterlijk van de titel. En inderdaad, de game gaat voor een grafische stijl die doet denken aan de eerste Dark Souls-titels, en dat is niet bepaald een compliment.

Het gebrek aan schermtijd laat ons ook achter met een hoop vragen. Wat maakt deze zoveelste soulslike uniek? Zijn deze Warriors of Light verbonden met de andere Final Fantasy-games? De game moet dan ook volgend jaar pas verschijnen, maar het gebrek aan informatie helpt niet bij het negatieve sentiment eromheen. Gelukkig is Final Fantasy-veteraan Nomura aan boord om het project in goede banen te leiden.

Verder bood de presentatie vooral een betere blik op wat we al wisten. Meer gameplaybeelden van het veelbelovende Life is Strange: True Colors, een releasedatum voor de twijfelachtige Life is Strange Remastered Collection en een prettige verrassing in de vorm van een de gratis Avengers: War for Wakanda-uitbreiding. Wellicht de interessantste update was nog die van Babylon’s Fall, een van vier nieuwe projecten die in ontwikkeling zijn bij Square’s hofleverancier van actiegames. Hoewel ook hier informatie schaars is – het bijbehorende interview biedt vooral achtergrond voor de inspiratie van de game – zijn de Bijbelse inslag in combinatie met Devil May-achtige gameplay en co-op veelbelovend.

Life is Strange

Potentie

Net als het line-up van Square Enix. Project Triangle Strategy, Forspoken, Final Fantasy 16, Final Fantasy 7 Remake Part 2: allemaal titels die Square Enix een van de meest interessante uitgevers van het moment maken, maar ontbraken tijdens de ‘grote E3-presentatie’. Enerzijds begrijpelijk, want veel van bovenstaande titels zijn nog lang niet af, maar anderzijds ook spijtig. Anno 2021, waar de eerste twee weken van juni zijn overladen met presentaties, moet je je goed afvragen of een persconferentie wel gerechtvaardigd is om een goede indruk te kunnen maken.

Lees hier al het nieuws van Square Enix Presents terug.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsofts goedgevulde E3-show toont vooral een mooi 2022 Square Enix E3-presentatie: al het nieuws verzameld
2

Reacties op: Square Enix houdt de grote titels achter de hand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Quirinius

  • 14 juni 2021 01:20
  'Opvallender is dat Eidos benadrukt wat Guardians voor níet is: '
  Waarschijnlijk moet hier 'vooral' staan. Maakt de zin net wat logischer!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 14 juni 2021 07:52
  @Quirinius thanks! Was laat :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.