Nieuwsanalyse
Nintendo E3

Nintendo maakt fans blij met solide Switch line-up voor dit jaar

Een paar goede verrassingen, maar het wachten op Zelda doet pijn

Geschreven door Michel Musters op
Nintendo zond op de laatste E3-dag een nieuwe Direct uit. Het bedrijf onthulde vooral Switch-games waar fans dit jaar nog van kunnen genieten. Een aantal veilige vervolgen werden afgewisseld met enkele welkome verrassingen.

Een Direct kan bijna altijd alleen maar teleurstellen: er doen op voorhand van een uitzending zoveel geruchten de ronde en fans wachten op zoveel nieuwe delen in oude Nintendo-franchises, dat nooit iedereen tevreden gesteld kan worden. Toch deed Nintendo een bewonderenswaardige poging. Enkele oude bekenden keren terug, waarmee de bestaande Switch line-up voor dit jaar goed wordt aangevuld.

Verrassingen

De grootste verrassing is zonder twijfel Metroid Dread. Er gingen al jaren geruchten over het vijfde officiële deel in de tweedimensionale Metroid-reeks, maar nu is dan toch echt bevestigd dat MercurySteam, de maker van de prima 3DS-game Metroid: Samus Return, al geruime tijd aan het spel werkt. Aangezien Metroid Prime 4 nog wel even op zich laat wachten – het spel schitterde ook dit jaar in afwezigheid – biedt deze game welkom soelaas voor de Metroid-fan.

Ook Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp maakt een onverwachtse introductie. Het is dan wel een remake van de eerste twee Advance Wars-games, maar de tactische reeks is al zolang in een coma gesukkeld dat de terugkeer van deze serie op veel enthousiasme kan rekenen. Hetzelfde geldt voor WarioWare: Get It Together!, de eerste game in de supersnelle partyreeks die op de Switch verschijnt. De aankondiging van Mario Party Superstars heeft wat minder impact, omdat de vorige Mario Party een paar jaar geleden al op de Switch uitkwam. Toch klinkt het nieuws dat dit een collectie is van de beste borden en minigames uit de Nintendo 64-games als muziek in de oren: de borden in de vorige Mario Party op de Switch werden vooral gehekeld. 

Third-party ondersteuning

Bovenstaande spellen spreken vooral de Nintendo-fan aan die toch al overtuigd was van de kwaliteit van het bedrijf en hoogstwaarschijnlijk een Switch thuis heeft staan, maar dat neemt niet weg dat het de line-up van de Switch divers maakt en er voor zorgt dat er de rest van het jaar genoeg te spelen is op de hybride console.

De diverse third-party overzettingen, waaronder Dragon Ball Z: Kakarot, Life is Strange: Remastered en True Colors en Guardians of the Galaxy doen de rest van het werk. Wel missen logischerwijs veel andere grote third-party titels die deze E3 centraal stonden, maar niemand had verwacht dat games als Elden Ring, Battlefield 2042 en Tiny Tina’s Wonderlands op de Switch zouden verschijnen. Wachten op de nog altijd onaangekondigde Switch Pro dan maar?

Zelda

Dan was er nog het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild, waar we sinds de aankondiging van 2019 niets meer van hadden gezien. De aanwezigheid van het spel in de Direct-uitzending roept gemengde gevoelens op. Het ziet er weer toepasselijk episch uit, maar hoe goed gaat het concept van zwevende eilanden in de bestaande open wereld werken? Daarbij is de aankondiging dat het spel pas volgend jaar uitkomt toch pijnlijk, hoe logisch het ook is. Hopelijk hoeven we niet tot volgend jaar te wachten tot we meer zien van het spel.

Goede focus op 2021

De Direct deed vooral denken aan Microsofts E3-presentatie die eind vorige week werd uitgezonden. Net als in die livestream stond ook Nintendo’s presentatie helemaal in het teken van het aankondigen en tonen van games. Geen uitgebreide gesprekken of interviews die het tempo eruit haalden, genoeg aankondigingen om het gemiddelde gamershart sneller te laten kloppen.

Het grote verschil met die eerder genoemde presentatie? De meeste games die Nintendo toonde, komen gewoon nog dit jaar uit. Het is een tactiek die het bedrijf al een aantal jaar toepast en hun shows extra fijn voor de kijker maakt. Want wat je ook ziet, je bent er – enkele aan Zelda gerelateerde uitzonderingen daargelaten – zeker van dat je nooit lang hoeft te wachten tot je zelf op avontuur kan. En zo hoort het. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo toont uitgebreide gameplay van Metroid Dread Nintendo Direct: al het nieuws verzameld
17

Reacties op: Nintendo maakt fans blij met solide Switch line-up voor dit jaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TAW

  • 15 juni 2021 21:55
  Haha, niet alleen Zelda als de uitzondering, Metroid Prime en Mario & Rabbids ook. En mogelijk nog meer 2022 titels die ik even niet zo weet.

  Heerlijk dat Metroid Dread, Advance Wars, Super Monkey Ball, Zelda G&W en Wario Ware er dit jaar aan komen. Ik wacht alleen nog op een 2D Zelda game (maar ja we zitten met die 3D games en die G&W) en het is nog even wachten op meer nieuws over (in Tokyo of Kyoto ontwikkelde) Donkey Kong….. Ik had eigenlijk verwacht dat Nintendo even Mario Party moe zou zijn maar hey, daar is weer een remix versie voor de liefhebbers.

  Nintendo had wat mij betreft wel mogen durven iets te vertellen over de aankomende games en updates van wat zachtere games, ook al zijn sommige verder weg. Wat we nu zagen waren van die hardere vlammende actiegames. Een update voor Animal Crossing en een onthulling van Donkey Kong (ook al is dat verder weg) en/of een schattige 2D Zelda had er wat mij betreft tussen gepast.

  Een gast uit Tekken die Captain Falcon in de afgrond gooit, ja dat doet gewoon pijn……

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 15 juni 2021 22:15
  @TAW

  Die andere games die je noemt zijn niet genoemd door Nintendo in deze direct.
  En wat ik begrijp is dat Michel bedoeld dat een direct 99% gaat over games die dit jaar uitmikken.

  Dus het is zoals Michel het schrijf wel degelijk dat Zelda de uitzondering op de regel is. Dat is namelijk de enige werkelijk getoonde game vanavond die niet nog dit jaar uitkomt.

  Hoezo doet het pijn als een gast van tekken captain falcon verslaat ? Zover ik weet was die gast sneller in de wagen dan met zijn vuisten hoor. Hahahah.

  Maar ik zal toegeven dat ik het ook wel apart vond.
  Het is een raar beeld inderdaad dat een niet Nintendo personage sterker is dan een doorgewinterd Nintendo personage.
  Hahah
  Maar geeft ook aan hoe Nintendo graag andere franchises toe laat in hun grote games. Iets van open staan voor samen werken denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TAW

  • 15 juni 2021 23:09
  @watashi wa maurice desu. Waar Captain Falcon (als symbool voor F-Zero) de afgrond in wordt gegooid.
  F-Zero lijkt nooit echt meer te herleven, samen met andere toffe race spellen die Nintendo ooit maakte. Ik hoop dat ze ooit nog een compilatie maken met Wave Race, 1080, Exite Bike/Truck games enz. Met wat HD verbeteringen. Let's keep on dreaming. Er lijkt iets te zijn wat Nintendo nu om een of andere manier niet doet. (2006 voor Excite Truck en 2009 Wave Race met motion elementen in Wii Sports Resort). Het is even geleden.

  Overigens was Mario + Rabbids wel getoond en is Metroid Prime 4 al in 2017 geteased/aangekondigd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 16 juni 2021 17:39
  @TAW

  Ja die waren wel getoond maar niet in deze direct.
  En als je leest hoe Michel het omschreef bedoelde hij dat deze direct bedoel is voor games die enkel dit jaar komen. Behalve dus die ene uitzondering en dat is die zelda.
  En ja Mario en rabbits is getoond maar niet in deze direct.
  Het is overduidelijk de strategie van Nintendo om geen aankondigingen meer te doen voor lange termijn. Misschien wel na het debacle van metroid prime 4.
  En die andere game is een Ubisoft game.
  Dus die wijkt ook af van die strategie.


  Oh ik vind excite truck zo’n leuk spel.
  Daar zou ik wel een remaster van willen zien. Liefste dan ook met normale controls, maar dat was een leuk arcade over the top racertje.
  Ik zeg laat maar komen. 😂😂😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 15 juni 2021 22:29
  Vond wel grappig dat Kazuya kirby van die berg gooide en kirby doodleuk achter hem terug kwam vliegen. Zeer blij met deze Nintendo presentatie hyped voor metroid dreads

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 juni 2021 07:43
  @Roy36NL ja me zoon die sie hard smash speler is en mij ass kicked in de game, ging helemaal stuk omdat stukje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 15 juni 2021 23:15
  Nintendo zond gewoon een lange Nintendo DIrect uit en het was het best geregelde gedeelte van heel de E3 voor mij xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 16 juni 2021 07:44
  2 games die mij alleen aan spreken metroid en zelda verder zat er helemaal niks tussen voor mij. 2022 word denk een jaar waar game of the year lastig word, als horizon dit jaar niet haalt maar volgend jaar komt en dan starfield en zelda zou ik niet weten welke game of the year word.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 16 juni 2021 08:45
  @hulstpower Daar sluit ik me helemaal bij aan, teveel games die vooral voor kinderen zijn. Dat is prima, maar niet mijn kopje thee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 16 juni 2021 09:06
  Geweldig: BotW2 & Metroid Dread.
  Vet: M+R: Sparks of Hope.
  Leuk: MHR2.
  Saai: De rest.

  Wat een matige Direct zeg… Met games als SSHD en Metroid Dread vind ik het een leuk (niet geweldig) Nintendo jaar, maar hou die mini-game filler (WarioWare, Mario Party, Advance Wars) en over-de-top Japanse troep (Shin mei nog iets) a.u.b. weg van de Switch (niet-over-de-top Japanse games vind ik wel leuk hoor :)).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • CertifiedLoverBoy

  • 16 juni 2021 09:42
  @PietS. Ik ben het deze keer echt helemaal met jou eens 👍🏻

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 16 juni 2021 10:16
  Ik was behoorlijk teleurgesteld, terwijl ik geen enkele verwachting had. 3D Intro voor een 2D Metroid, Mario Party had DLC moeten zijn.. wat een schop in het gezicht van fans.

  Geen leuke ports, niets om naar uit te kijken dit najaar. Wat een ellendige direct..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 16 juni 2021 11:20
  @MikkelR1 Ik kan gelukkig uitkijken naar Metroid Dread, maar als dat soort games niets voor jou zijn en al die andere filler ook niet, dan wordt/is het maar een ellendig jaar, inderdaad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Chinco

  • 16 juni 2021 13:19
  Hou die westerse schiet- en vechtzooi maar. De positieve verrassing was Danganronpa Decadence. Yes, die komt naar de Switch. Die staat zeker op het lijstje voor dit jaar. Met nog Anonimous;Code, The Great Ace Attorney en net World End Club, Root Film, Famicon Detective Club is er genoeg te doen, zonder dat we games van Nintendo nodig hebben. De laatste is wel door Nintendo uitgegeven, maar gemaakt door Mages. Die van Steins;Gate, ja!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarzoriuM

  • 16 juni 2021 13:33
  Ik vond het toch ook enigszins teleurstellend. Metroid Dread is natuurlijk fantastisch, maar had toch graag een nieuwe Mario platformer gezien en een nieuwe Donkey Kong. Ik had een aankondiging van Twilight Princess en WindWaker HD voor de switch verwacht, maar in plaats daarvan krijg je een game en watch. Meh. Weinig echt nieuws rondom BOTW2 en Metroid 4 is ook ver weg.
  Verder was het wel aardig, maar ik ben niet zo lyrisch dat ik als fan nou zo blij ben gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 16 juni 2021 14:15
  Als dit gezien wordt als een goede Direct vol met fanservice, weet ik waarom ik geen Nintendo console bezit. Totaal niks voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 16 juni 2021 15:14
  @COSMIC_TSAR er komen nog heel veel games uit dit jaar! ik ben vooral jaloers voor de mensen die voor voor het eerst een Nintendo spelcomputer in bezit hebben en dat alles nog een nieuwe beleving word man o man die kunnen aan de bak hoor…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.