Nieuws
John Carmack

ZeniMax: 'Carmack heeft duizenden documenten gestolen'

Strijd tussen ZeniMax en Oculus gaat door

Geschreven door Michel Musters op

Volgens ZeniMax, het moederbedrijf van Bethesda Softworks en id Software, heeft Doom- en Oculus Rift-ontwikkelaar John Carmack duizenden documenten van het bedrijf gestolen om de Oculus Rift te maken.

Eerder was al bekend dat ZeniMax Oculus aanklaagde. Carmack werkte voorheen bij id Software, maar vertrok om samen met Palmer Luckey aan de virtualrealitybril te werken bij Oculus. ZeniMax opperde toen al dat Carmack technologie van het bedrijf had meegenomen om de Rift te ontwikkelen. ZeniMax maakte de claims kort nadat Facebook Oculus kocht voor 2 miljard dollar.


Nu claimt ZeniMax dat Carmack duizenden documenten heeft gestolen, zelfs nadat hij vertrok bij het bedrijf in de zomer van 2013 en voordat hij chef van technologie werd bij Oculus op 1 augustus. ZeniMax claimt dat Carmack gebruikmaakte van een usb-opslagapparaat om data van computers af te halen en die mee te nemen naar zijn nieuwe werkgever. "Nadat hij bij Oculus aan de slag ging, keerde Carmack terug naar ZeniMax om daar zonder toestemming een gereedschap voor vr te stelen dat hij samen met ZeniMax-werknemers had ontwikkeld."

ZeniMax laat ook weten dat Carmack samen met Palmer Luckey in 2012 een vroege versie van de Rift toonde aan ZeniMax. Het was toen nog "een ruw prototype zonder hoofdsteun, vr-software, interne bewegingssensoren en andere belangrijke onderdelen die nodig waren om een goed werkend product te maken." Carmack zou een bril van Luckey hebben gekregen, die hij vervolgens met ZeniMax-werknemers heeft verbeterd.

Oculus liet na de aanklacht van ZeniMax aan Eurogamer weten dat "de aanklacht eenzijdig is en alleen ZeniMax' interpretatie van het verhaal biedt. We blijven geloven dat deze zaak geen waarde heeft en we zullen alle beweringen behandelen in de rechtszaal."

Dit artikel delen:

Lees meer

Mafia 3 heeft meer dan 100 gelicenseerde nummers uit jaren '60 PlayStation 4 Slim unboxing onthult nieuwe controller
7

Reacties op: ZeniMax: 'Carmack heeft duizenden documenten gestolen'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • SuperDre

  • 23 augustus 2016 10:17
  Carmack was indertijd al wel bezig met VR headsets, maar of dat tijdens werk was of in zijn eigen vrije tijd is natuurlijk de vraag. Dat brengt ook het volgende probleem met zich mee waar een hoop IT-ers geen rekening mee houden, zorgen dat je goede afspraken maakt over dingen die je thuis maakt en die je op je werk maakt, probleem kan namelijk zijn dat je baas claim kan leggen op je werk dat je thuis hebt gemaakt (in geval dat jij dus ook programmeur op je werk bent, ben je buschauffeur en doe je thuis iets maken dan gaat het niet op).
  Al genoeg voorbeelden waarbij de werkgever dus uiteindelijk de rechten heeft gekregen van werk dat werknemers 'thuis' hebben gedaan (consensus is namelijk dat je ook op je werk er over nagedacht hebt (en laten we eerlijk zijn, dat is ook echt zo)).. DUS, mocht je thuis ook dingen maken (vergelijkbaar met je werk), zorg dat je goed hebt geregeld dat je achteraf niet voor het blok komt te staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MacUseless

  • 23 augustus 2016 10:47
  @SuperDre in het artikel staat . "ZeniMax claimt dat Carmack gebruikmaakte van een usb-opslagapparaat om data van computers af te halen en die mee te nemen naar zijn nieuwe werkgever. " uiteraard weten we dat niet zeker , maar je zou er wel van uit kunnen gaan dat het op het werk is gedaan , dus in de baas zijn tijd , dan zou in theorie ZeniMax er een claim op mogen leggen. Nou ga ik er niet van uit en hoop dat ZeniMax gewoon beetje zuur is omdat Oculus VR op de kaart heeft gezet (al is het voor de prijs van een nier)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 23 augustus 2016 10:51
  @MacUseless Ik geloof dat echt direct, dat een industrie gigant, veteraan en visionaire als Carmack ,met z'n usb stickie , heel Zenimax leeg geroofd heeft, als Zenimax dat zegt.

  Zal wel niet in het koppie van Carmack zelf zitten, die informatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MacUseless

  • 23 augustus 2016 10:53
  @casualkiller Niks is onmogelijk , maar zoals ik al zei in me eerder post ZeniMax is gewoon beetje butt hurt omdat ze zelf er niks met VR hebben gedaan( of het verder hebben opgepakt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JerNeo

  • 23 augustus 2016 11:22
  @casualkiller
  Vergeet niet dat die visionair Carmack in een hele hoge positie zat binnen ID Software en dus waarschijnlijk ook Zenimax. Ik vermoed hierdoor dat Carmack heel veel vrijheid kreeg om zelf z'n werk in te delen en zelf te bepalen waaraan hij zou gaan werken.

  Dan kan ik me heel goed voorstellen dat Carmack onder werktijd aan een VR headset werkt en bij vertrek ook echt het gevoel heeft dat het zijn ding is, terwijl Zenimax zich gedupeerd voelt omdat die ook het gevoel hebben dat het hun ding is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 23 augustus 2016 20:50
  @JerNeo tja, als carmack dus dit tijdens werktijd op kantoor heeft gedaan, en er verder geen specifieke afspraken over zijn gemaakt, dan is dus de research/modellen die hij daar gemaakt heeft officieel van Zenimax en niet van hem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 23 augustus 2016 20:49
  @MacUseless Ik kan me voorstellen dat hij zijn eigen werk die hij daar verricht heeft op de USB stick heeft gezet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.