ZeniMax: 'Carmack heeft duizenden documenten gestolen' | Gamer.nl

ZeniMax: 'Carmack heeft duizenden documenten gestolen' | Gamer.nl

Volgens ZeniMax, het moederbedrijf van Bethesda Softworks en id Software, heeft Doom- en Oculus Rift-ontwikkelaar John Carmack duizenden documenten van het bedrijf gestolen om de Oculus Rift te maken.

Eerder was al bekend dat ZeniMax Oculus aanklaagde. Carmack werkte voorheen bij id Software, maar vertrok om samen met Palmer Luckey aan de virtualrealitybril te werken bij Oculus. ZeniMax opperde toen al dat Carmack technologie van het bedrijf had meegenomen om de Rift te ontwikkelen. ZeniMax maakte de claims kort nadat Facebook Oculus kocht voor 2 miljard dollar.


Nu claimt ZeniMax dat Carmack duizenden documenten heeft gestolen, zelfs nadat hij vertrok bij het bedrijf in de zomer van 2013 en voordat hij chef van technologie werd bij Oculus op 1 augustus. ZeniMax claimt dat Carmack gebruikmaakte van een usb-opslagapparaat om data van computers af te halen en die mee te nemen naar zijn nieuwe werkgever. "Nadat hij bij Oculus aan de slag ging, keerde Carmack terug naar ZeniMax om daar zonder toestemming een gereedschap voor vr te stelen dat hij samen met ZeniMax-werknemers had ontwikkeld."

ZeniMax laat ook weten dat Carmack samen met Palmer Luckey in 2012 een vroege versie van de Rift toonde aan ZeniMax. Het was toen nog "een ruw prototype zonder hoofdsteun, vr-software, interne beweging ensoren en andere belangrijke onderdelen die nodig waren om een goed werkend product te maken." Carmack zou een bril van Luckey hebben gekregen, die hij vervolgens met ZeniMax-werknemers heeft verbeterd.

Oculus liet na de aanklacht van ZeniMax aan Eurogamer weten dat "de aanklacht eenzijdig is en alleen ZeniMax' interpretatie van het verhaal biedt. We blijven geloven dat deze zaak geen waarde heeft en we zullen alle beweringen behandelen in de rechtszaal."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou