Wij Europeanen doen altijd een beetje lacherig over Japanners als het over games gaat. Ze negeren spellen die steevast de hemel in worden geprezen bij ons, en kopen in plaats daarvan allerlei wazige dingetjes die wij met een schuin oog aankijken.

Microsoft en Japan is dan ook nooit een goede combinatie geweest. De Xbox wist er niet aan te slaan, en ook de opvolger, de Xbox 360, kent er grote problemen. Met de RPG Blue Dragon, die exclusief op de Xbox 360 verscheen, kende het platform een groot succes, en nu lijkt Gears of War de volgende 360-game te zijn waar Japanners voor warmlopen.

Gears of War? Dat is toch die rechttoe rechtaan Amerikaanse shooter? Jawel, en daarom mag het een klein wonder heten dat deze game maar liefst op de zevende plaats staat op de verkooplijsten van vorige week. Met 33,212 verkochte exemplaren komt Gears of War de lijsten binnengesneld.

Veel is er echt niet veranderd in Japan: er staan vijftien spellen in de top twintig voor een Nintendo-platform, waarvan er vier hersentrainspelletjes voor de DS zijn. En als we zien dat de game Tea Dog's Room DS 2 op de vijftiende plaats staat in de verkooplijsten van vorige week, dan weten we dat Japanners nog altijd Japanners zijn.

Geen hersens trainen voor Japanners maar hersens zagen in Gears of War