Ontwikkelaar  Terra Soft Solutions heeft aangekondigd dat hun nieuwste versie van Yellow Dog Linux uit gaat komen voor de PS3. Na de launch van de console zal YDL v5.0 zijn te downloaden. Linux ontwikkelaars zijn verplicht om de broncode gratis beschikbaar te stellen, maar het is niet bekend of het besturingssysteem ook gratis geleverd gaat worden voor de next-gen console. De site van Terra Soft Solutions meldt wel dat de updates gratis zullen zijn.

Enlightenment, oftewel E17, zal de interface zijn waarin YDL op het scherm wordt getoverd. De keuze hiervoor is niet zo vreemd, want de efficiente bouw ervan zal minder vergen van het gelimiteerde geheugen van de PS3.

Uiteindelijk is de vraag; wat kun je ermee? Het zal aan Sony liggen wat we ermee kunnen. Zoals het er nu naar uitziet zal YDL als volwaardig besturingsysteem zijn te gebruiken. Dit betekent dat het afspelen van homebrew binnen de mogelijkheden ligt. Ook is het goed mogelijk dat we media player-mogelijkheden krijgen die elke codec ondersteunen. Je zou de PS3 zelfs als server kunnen gebruiken voor PC-games. De community bepaalt de limieten.

Als Sony er echter voor kiest om bepaalde componenten van de PS3 af te schermen van YDL, is er de kans dat de functionaliteit kleiner zal zijn dan we misschien willen.