Dean Takahashi, de schrijver van het boek The Xbox 360 Uncloaked, schrijft in zijn blog dat Microsoft bezig is met een handheld console die de directe concurrentie moet aangaan met Sony's PSP, Nintendo's NDS en de iPod van Apple. Deze conclusie trekt hij uit de research die hij heeft gedaan voor zijn boek.

Volgens Takahashi leidt Xbox goeroe J Allard het team dat verantwoordelijk is voor het project. Andere prominente personen in het team, zoals Greg Gibson en Bryan Lee die beide hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de Xbox en Xbox 360. Een reorganisatie binnen Microsoft en het herdefiniëren van de verantwoordelijkheden van de desbetreffende mensen duiden er volgens de blog ook op dat eerder genoemde personen nauwer samenwerken aan een handheld project. Microsofts Peter Moore heeft eerder ook al eens gehint naar de ontwikkeling van een handheld, maar heeft nooit een bevestiging gegeven van een dergelijk project.

Het gaat hier trouwens niet om het Origami project van Microsoft. Hoewel dit apparaat een multimedia apparaat is, zal het meer neigen naar een draagbare Tablet PC dan naar een handheld console. De handheld die gekscherend al Xboy wordt genoemd, zou meer de functionaliteit krijgen van de PSP.