Binnen het onderzoek is het stroomgebruik van verschillende huishoudelijke apparaten gemeten. Bij spelcomputers wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik van twee uur per dag. Op basis van deze aanname kost de Xbox One 46 euro aan stroom per jaar, de PlayStation 4 verbruikt 44 euro. HIER Klimaatbureau meldt ter vergelijking dat een gemiddelde koelkast die 24 uur per dag aanstaat op jaarbasis 38 euro aan stroom verbruikt.

Na de PS4 en Xbox One volgen de oude modellen van de PlayStation 3 en Xbox 360 met respectievelijk 31 euro en 28 euro aan stroomkosten per jaar. De PS3 Slim en Xbox 360 Slim zijn zuiniger met 16 en 17 euro op jaarbasis. 

De Wii verbruikt van de nieuwe en vorige generatiespelcomputers het minste energie: 5 euro per jaar. Hoewel opvolger Wii U niet in het onderzoek van de Universiteit van Utrecht is meegenomen, laat HIER Klimaatbureauv aan Gamer.nl weten dat deze naar schatting 6,70 euro aan stroom verbruikt per jaar, ook op basis van een gemiddeld gebruik van twee uur per dag.

Het stroomverbruik van de spelcomputers wanneer deze in slaapstand staan is niet in het onderzoek meegenomen.