Nieuws
Activision Blizzard

Xbox-hoofd Phil Spencer evalueert werkrelatie met Activision Blizzard

Meer dan 1300 Activision Blizzard-werknemers eisen aftreden van Bobby Kotick

Geschreven door Michel Musters op
Xbox-baas Phil Spencer zegt alle aspecten van de werkrelatie tussen Microsoft en Activision Blizzard te evalueren.

Dat blijkt uit een interne e-mail die Spencer naar werknemers heeft gestuurd en gezien is door Bloomberg. Spencer reageert daarmee op een eerder deze week verschenen artikel van Bloomberg waarin wordt geclaimd dat Kotick jarenlang op de hoogte was van ongelijkheid, seksuele intimidatie en giftig werkgedrag op de werkvloer van het bedrijf. Microsoft heeft aan Bloomberg bevestigd dat de e-mail echt is.

Spencer liet in de e-mail weten "geschokt en enorm verontrust te zijn vanwege de verschrikkelijke gebeurtenissen en acties" bij de uitgever van Call of Duty, Tony Hawk-games en Diablo. "Dit soort gedrag hoort niet in onze industrie thuis." Als gevolg daarvan "evalueren we alle aspecten van onze relatie met Activision Blizzard en stellen we ons proactief op om dit aan te passen." Het is niet bekend wat de gevolgen precies zullen zijn.

Eerder deze week lekte er ook een interne e-mail van PlayStation-baas Jim Ryan naar diens werknemers uit. Daarin meldt hij dat hij en het leiderschap bij Sony "ontmoedigd en verbaasd" zijn over de mogelijkheid dat Activision "niet genoeg heeft gedaan om de diepgewortelde cultuur van discriminatie en intimidatie aan te pakken".

Na het uitkomen van het artikel van Wall Street Journal heeft het raad van bestuur van Activision Blizzard een statement naar buiten gebracht waarin men hun steun uitspreekt richting Koticks leiderschap. Zo'n honderdvijftig werknemers van het bedrijf begonnen kort daarna met een staking. Inmiddels hebben meer dan 1300 werknemers van Activision Blizzard een petitie ondertekend waarin ze eisen dat Kotick aftreedt. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Cinematische Total War: Warhammer 3-trailer uitgebracht Deathloop-patch maakt vijanden slimmer
7

Reacties op: Xbox-hoofd Phil Spencer evalueert werkrelatie met Activision Blizzard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ali3n8tor

  • 19 november 2021 08:49
  Eens kijken of dit ook een PR stunt is en beperking van imago schade zoals ik in een ander topic las..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 19 november 2021 08:56
  @ali3n8tor Ik vind dat dit wel een PR stunt is. Wat er bij Activision Blizzard gebeurt is niet goed en als Kotick er vanaf wist moet hij aftreden en een bedrijf of Sony, Microsoft of elk ander bedrijf moet zeker wel 'de werkrelatie evalueren'. Maar dat kun je prima intern houden.
  Ik zou vooral eerst mijn werknemers op het hart drukken dat als er problemen zijn ze die moeten melden bij HR en als dat niet het gewenste resultaat oplevert zoek je het hoger op en als dat niet werkt zoek je de media op. Zorg eerst dat je het intern goed op orde hebt voor je dit doet.
  Voor hetzelfde geld is het in je eigen bedrijg ook een bende en sta je helemaal voor snikkel. (grappig dat dat laatste woord wel weer mag)

  En misschien ben ik te cynisch, zou prima kunnen, ik geloof ook wel dat zowel Sony als Microsoft hier de beste bedoelingen bij hebben. En misschien sturen ze deze mail aan de hand van vele vragen van hun werknemers, maar er 'lekt' tegenwoordig zoveel uit dat ik me altijd afvraag wat de reden daarvan is als het bewust gelekt is. Dat is de reden van mijn cynisme

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jigneo

  • 19 november 2021 14:12
  @Ziminar

  MS heeft zelf niets naar buiten gebracht, het is door een derde partij naar buiten gebracht.

  MS heeft aan het Bloomberg dit bevestigt om eventuele misinformatie in de kiem te smoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 19 november 2021 09:07
  Wat ik gisteren zei in het artikel over Sony is ook hier van toepassing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Don Carpaccio

  • 19 november 2021 09:12
  Tja managers of CEO's. Een volkje apart. Minderheid is goed, maar de meerderheid staat sterk in hun narcistisch schoenen en dulden geen kritiek. Er zijn al genoeg managers geadoreerd en later beschimp omdat hun ware aard boven kwam drijven (Elon Musk).
  Ik zou er niet van verschieten dat Sony en Microsoft ook zo'n zotten aan het roer hebben staan. Die venten worden nu al op een misselijkmakende manier verafgood. De houding op het podium van die mannen zegt genoeg: arrogantie. En dan al het applaus in ontvangst nemen terwijl al die onbekenden hardwerkende mensen geen credits krijgen. Zolang ze maar af en toe die controller in hun hand stoppen. Dan gelooft club fanboy dat hun manager ook een gamer is. We hebben een connectie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 19 november 2021 17:32
  @Don Carpaccio Okay, ik hap wel: volgens mij is Spencer een uitmuntende kerel. Hij staat vrij daadkrachtig aan het roer als voorzitter, maar hij lijkt ook echt een gamer te zijn die het beste wenst voor 'zijn industrie'.

  Natuurlijk zijn veel van de goedzakkerige initiatieven ook/vooral omwille het winstoogmerk, maar Xbox investeert sinds hem wel precies waar "wij, de gamers" al langer om vragen. Denk aan meer exclusives voor het groene kamp, behoud van oudere spellen en zeker de industriewijde focus op cross-platform, die door hoofdzakelijk Xbox ingestart werd.

  Misschien ben ik dan al een paar stappen verder in Spencers meesterplan om gamers te mind-controllen, maar ik voel zeker een connectie met die man als hij weer eens iets zegt/doet waar ik het gewoon laaiend mee eens ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 19 november 2021 09:48
  Was dit eigenlijk al niet veel langer bekend? ik meende enkele jaren geleden al verhalen over die Kotick gehoord te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.