Is er reden voor paniek? Is er sprake van chaos, kommer en kwel? Als je Nu.nl mag geloven van wel. De webkrant spreekt van een ernstig tekort aan Xbox 360's in Nederland. Zo zouden er voor Nederland "enkele duizenden exemplaren" ingetekend zijn van de 300.000 die in Europa verkrijgbaar zullen zijn. Vrijwel niks dus, en als je nagaat dat het zelfs nog maar de vraag is of je ook daadwerkelijk een Xbox 360 zal krijgen met je preorder-kitje, is er wel degelijk reden voor paniek.

Mensen die voor de grap even een Xbox 360 denken te kunnen aanschaffen komen dus van een koude kermis thuis. Er kan nog wel gekozen worden voor een Core systeem, de goedkopere variant van de 360, al schijnt het zo te zijn dat ook deze uitverkocht zal raken, al is het alleen maar omdat men een Xbox 360 voor de jaarwisseling in huis wil hebben. Dat er nog van alles bijgekocht moet worden, waaronder de harde schijf, neemt men dan maar voor lief.

Wanneer de nieuwe spelcomputer in ruime mate op de Nederlandse markt aanwezig is, kan men nog niet zeggen. Twee fabrieken in China draaien volgens Microsoft al op volle toeren en in januari volgend jaar zal daar nog een derde bijkomen. Wij wachten in spanning af...De massa komt echter voorlopig niet binnen handbereik door het magere aantal beschikbare exemplaren, erkent Naber. In geheel Europa komen er ongeveer 300.000 in de winkels te liggen. In Nederland is voor "enkele duizenden exemplaren" ingetekend, aldus Microsoft.

Volgens Naber hebben winkels veel te fanatiek consumenten de mogelijkheid gegeven om de Xbox te reserveren. "Speciaalzaken zijn in juni, juli al begonnen. Wij hebben ze op een gegeven moment gewaarschuwd te stoppen. Nu is het zo dat vrijwel elk beschikbare apparaat al is besproken. Dit is niet iets wat wij hebben gewild.