Het ziet er naar uit dat het niet mogelijk zal zijn zomaar je oude Xbox spellen in de Xbox 360 te stoppen. Microsoft heeft namelijk toegegeven dat Xbox spellen opnieuw gecompileerd moeten worden voordat ze kunnen draaien op de Xbox van de volgende generatie, de Xbox 360. Blijkbaar is de Xbox 360 niet krachtig genoeg om de originele Xbox te emuleren.

Het probleem zit hem in het grote verschil in de hardware tussen de Xbox 360 en de originele Xbox. Zo is de Intel processor vervangen door een IBM Power PC en is de grafische kaart van Nvidia vervangen door een kaart van ATI. Het opnieuw compileren is niet zomaar een fluitje van een cent maar kost nog aardig wat tijd. Microsoft probeert allereerst de twee Halo spellen om te zetten naar de Xbox 360. Of je de rest van de spellen op het nieuwe platform kunt spelen, is nog maar de vraag.

Het hercompileren betekent waarschijnlijk ook dat de spellen opnieuw aangeschaft zullen moeten worden, of dat er op een andere manier een patch moet worden binnen gehaald waarmee de oude Xbox spellen op het nieuwe platform speelbaar zijn.

Op het gebied van Backwards Compatibility moet Microsoft het dus afleggen tegen de Revolution en de Playstation 3, die beiden alle games die voor eerdere platformen van respectievelijk Nintendo en Sony verschenen, kunnen afspelen.