Wat verbindt jonge Chinese boeren, afzichtelijke gnomen en obsessieve Europeanen? Stap in de wereld van `Cyberkoelies` en zie hoe uitersten samenkomen in de virtuele werkelijkheid van hedendaags China: waar boerenzonen en -dochters online demonen bevechten in opdracht van nietsvermoedende internetgamers uit Europa. Maak kennis met nijvere goudboeren en zie hoe zij niet langer de Gele Aarde ploegen, maar de denkbeeldige akkers van Orcs en Elves, op zoek naar vrijheid en geluk - om te ontdekken dat zelfs hun gedroomde realiteit onbereikbaar is.

In zijn debuutfilm neemt Floris-Jan van Luyn, oud-China-correspondent van NRC Handelsblad, samen met cameraman Edwin Verstegen een verscholen wereld in het achterland van China onder de loep. Daar, weg van de openbaarheid, bevechten jonge Chinezen soms 36 uur achtereen feeën en trollen voor iedereen die maar betalen wil.

 

In deze documentaire gaat de virtualiteit met de werkelijkheid aan de haal. Chinezen verruilen het land voor de stad, om in een schijnwereld te belanden waar het beter is. "Ik krijg mijn waardigheid terug in het spel", zegt één van de professionele speelsters. De virtualiteit geeft haar vrijheid, de realiteit brengt brood op de plank.

 

`Cyberkoelies` laat de mensen aan het woord die in China zwoegen voor de World of Warcraft-fanaten uit het westen die meer items, gold, epics en gear willen.

Vanavond is de documentaire om 23:00 uur te zien op Nederland 2 in het programma HollandDoc.