Het free-to-play model werd actief met het uitgeven van de laatste patch. Voorheen konden mensen met een proefaccount slechts een bepaalde tijd spelen, dat systeem is nu volledig verworpen. Spelers mogen zelf weten hoeveel personages ze aanmaken voor World of Warcraft, maar moeten voor het spel betalen zodra ze een van deze personages verder willen ontwikkelen dan level twintig.

Mocht het spel vervolgens aangeschaft worden, dan ontvangt de speler hier gratis het uitbreidingspakket The Burning Crusade bij. Spelers die al betalen voor de massively multiplayer onlinegame, maar deze uitbreiding nog niet aangeschaft hebben, ontvangen het ook gratis.

Restricties

Naast een maximum level van twintig, zijn er door ontwikkelaar Blizzard een aantal andere restricties opgelegd aan de gebruikers van het free-to-play-model. Zo kunnen spelers niet meer dan tien goudeenheden bij zich dragen, zijn chatkanalen en voice-chat uitgeschakeld, kunnen spelers zich niet bij guilds voegen of deze opzetten en kunnen ze geen items ruilen.