Microsoft medewerker Shane Kim heeft in een interview de suggestie gewekt dat Live voor Windows Vista gebruikers een gratis service gaat worden. Dit in tegenstelling tot de Xbox-360 waar gebruikers zich moeten abonneren op het zogenaamde "Gold" lidmaatschap om toegang te krijgen tot het online multiplayer gedeelte.

Wanneer Kim namelijk gevraagd werd of het voor PC gebruikers mogelijk was om gratis tegen vrienden te spelen, terwijl voor sommige premium content nog altijd een "Gold" account nodig was, antwoorde hij: "In theorie is dat precies wat we willen doen"

Microsoft wil rekening houden met de gratis multiplayer ethiek die in de PC gaming wereld heerst. Xbox-Live werd gecreëerd omdat er geen andere mogelijkheden waren. Multiplayer PC gaming heeft al alternatieven in plaats waardoor een betaalde Windows Live zo goed als overbodig zou worden.

Dit zou positief kunnen uitpakken voor Xbox-360 bezitters met betrekking tot de betaalde content. Microsoft kan namelijk beslissen dat wanneer multiplayer gratis is door middel van Windows Live op de PC, ze dit ook zullen moeten aanbieden aan de Xbox-360 gamers.