De opvolger van Windows 8.1 heet niet Windows 9, zoals verwacht werd, maar Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem werkt op tablets, laptops en pc's, maar vervangt ook Windows Phone en werkt op de Xbox One. Het is niet duidelijk of het besturingssysteem de huidige interface van de Xbox One op den duur moet gaan vervangen.

Volgens Microsoft ondersteunt Windows 10 schermformaten van 4 tot 80 inch. Het nieuwe systeem bevat een aantal grote vernieuwingen ten opzichte van Windows 8 en 8.1. Zo past Windows 10 zich beter aan op het type apparaat waar het op wordt gebruikt.

Heeft een gebruiker een tablet, dan wordt de touch-interface getoond die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Gebruikers op desktops of laptops zien een meer traditionele weergave, met bureaublad.

Startmenu

Microsoft zegt dat Windows 10 verder vooral vertrouwd moet aanvoelen voor gebruikers die van Windows 7 upgraden. Zo zijn de startknop en het startmenu weer terug. De knop zit net zoals in Windows 7 en eerder linksonder, en opent een vernieuwd menu met apps, mappen en nu ook interactieve widgets. De taakbalk met veelgebruikte software is ook weer terug onder in beeld.

In Windows 10 zullen meer apps in een venster werken. In Windows 8 draaiden sommige apps enkel schermvullend, in Windows 10 zal dat meer afhankelijk zijn van het type apparaat waarop het besturingssysteem wordt gebruikt. Touchscreen

Testversie

Microsoft brengt vandaag al een vroege testversie van Windows 10 uit, die ook door consumenten te gebruiken is. Microsoft raadt mensen zonder technische achtergrond echter niet aan de eerste previewversie te gebruiken. Ook stelt het bedrijf dat het niet verstandig is deze variant op een primaire computer te installeren.

De uiteindelijke stabiele versie van Windows 10 verschijnt halverwege 2015. Het is nog onduidelijk hoe het systeem verspreid zal worden, en wat het gaat kosten.

Door NUtech