Sony heeft vandaag op hun persconferentie aangekondigd dat de PlayStation 3 in november van dit jaar zal verschijnen. In tegenstelling tot wat we gisteren speculeerden heeft Sony gekozen voor een wereldwijde lancering. Dit houdt in dat de console in Japan, de Verenigde Staten en Europa min of meer tegelijk zal verschijnen. Tot en met het einde van het aankomende fiscale jaar (wat eindigt in maart 2007) zullen zullen zes miljoen consoles verscheept worden. Vanaf launch wil men elke maand één miljoen consoles produceren.

Doordat men de launch uitgesteld heeft tot november, moet het zeker mogelijk zijn om zoveel machines klaar te hebben staan. Er zou namelijk al vanaf juni geproduceerd kunnen worden. De final devkit van de PS3 zal eveneens in juni uitgegeven worden, waardoor ontwikkelaars vanaf dan eindelijk met de definitieve hardware specificaties aan de slag kunnen. Toch moet voorzichtigheid geboden blijven. Aanvankelijk werd er voor de PSP ook een wereldwijde launch beloofd en we weten allemaal hoe dat uiteindelijk verliep.Daarnaast heeft Sony aangekondigd dat het online gedeelte van de Playstation 3, vergelijkbaar met Xbox Live, voorzien zal zijn van standaard lobby en voice-chat tools. De 'basic' versie van Playstation 3 Online zal gratis toegankelijk zijn en is gebaseerd op technologie van GameSpy.

De Playstation 3 zal volledig backwards compatible zijn met zowel de Playstation 2 als de Playstation 1. Opvallend is dat de games van beide consoles op de Playstation 3 in High-Definition (HD) afgespeeld zullen worden. Ondanks dat de PS3 dus DVD's en CD's kan lezen, zullen de PS3 games allemaal op Blu-Ray verschijnen, ook wanneer voor de desbetreffende game de grotere opslagruimte van de iets duurdere Blu-Ray schijfjes niet persé vereist is. Men heeft momenteel een productiecapaciteit van tien miljoen BD-ROMS per maand met een kostprijs die vergelijkbaar is met een dubbellaags DVD.

De Playstation 3 is uitgerust met een 60 GB harddisk. Deze hardeschijf is een vereiste en zal dus waarschijnlijk standaard in de Playstation 3 aanwezig zijn. Mocht je aan 60 GB niet genoeg hebben, dan is de hardeschijf wel te upgraden. Linux OS wordt door de Playstation 3 ondersteund. Meer over de Playstation 3 conferentie lees je hier. Helaas werd er over de games met geen woord gerept. Daarvoor zullen we waarschijnlijk op de E3 moeten wachten.