Gisteren is de wereldwijde software piraterij een zware slag toegebracht door de politie. In het kader van operatie Higher Learning" zijn er in 13 landen invallen gedaan, onder leiding van de Amerikaanse FBI en douane. In Nederland kwam de politie op bezoek bij de Universiteit Twente te Enschede, en studentenhuizen in Utrecht en Groningen.

De actie was gericht tegen krakers en verspreiders van software, ook wel warez-groepen genaamd. Totaal zijn er 200 computers van Fairlight, Kalisto, Echelon, Class, en Project X zijn bij de operatie in beslag genomen, waaronder 30 servers. Op de computers zijn ruim 65,000 verschillende illegale games gevonden, met een waarde van ruim $50 miljoen. The operation targeted more than 100 individuals and several game-specific warez groups, including Fairlight, Kalisto, Echelon, Class, and Project X. More than 200 computers were seized during the course of the raids, including 30 servers--one of which had in excess of 65,000 separate pirated game, movie, and software titles on it. The DOJ estimated the value of the pirated software seized in the operation as $50 million.Jimmy belicht het onderwerp tijdens het NOS Journaal (bedankt Razzle voor plaatje

Het NOS journaal heeft gisteren aandacht besteed aan het onderwerp, waarbij ook onze eigen Jimmy van der Have zijn mening mocht geven.

NOS Journaal (Uitzending donderdag 20:00, minuut 11:50)