Hoewel voor de meesten gaming gewoon leuk tijdverdrijf is en gezien wordt als gewoon een spelletje, zijn er, zoals bij elke media-vorm, mensen die erin doorslaan. In Nederland begint hier langzaam meer besef voor te komen en worden er oplossingen gezocht voor game-junkies.

Smith & Jones in Amsterdam heeft een speciaal afkickprogramma voor obsessieve gamers. De jongste deelnemer is 13 jaar. Daarnaast komt de kliniek met zelfhulpprogramma’s. "De symptomen zijn hetzelfde als bij drugs, maar het wordt erg onderschat," zegt directeur Keith Bakker. "Ze drinken alleen Red Bull, eten niet en zitten soms twaalf uur per dag achter de computer."

Addiction Solutions in Barneveld krijgt de cliënten meestal binnen op initiatief van de ouders. Die hebben weinig grip op de gameverslaving. "De omgeving herkent het pas als het geëscaleerd is," aldus directeur Don Schothorst.

Een andere verslavingsinstelling, Cascade International, is bezig in Nederland een verslavingskliniek voor jongeren onder de 21 jaar op te richten. Nu worden cliënten naar klinieken in Zuid-Afrika en Groot-Brittannië gestuurd. Volgens directeur Edy Eland komen tieners niet aan bod in de reguliere verslavingszorg, terwijl juist onder hen de problemen met drugs, alcohol en gamen toenemen.

Volgens Jeroen Jansz, game-onderzoeker op de Universiteit van Amsterdam, speelt 80 procent van de jongens van 8 tot 18 jaar wel eens games. Zo’n 40 procent van hen is een intensieve gamer: gemiddeld 4,5 uur per dag. "Een kleine groep kwetsbaren is echt verslaafd."