Bij Firingsquad is een uitgebreid artikel verschenen over de verschillende nieuwe console's en de PC.

Er wordt in het artikel ingegaan op de verschillen tussen PC gaming en consolegaming. De sterke voordelen van de PC zijn een hoge resolutie om in te gamen en en veel keus in de manier waarom je het spel bestuurd. Nadelen zijn drivers en incompatible hardware. Voor de ontwikkelaar is het grootste probleem het verschil in PC's, een spel moet werken van een PII-300 en er dan goed uitzien tot een PIV 2.0 Ghz en er dan extreem mooi uitzien wil het goed verkopen, en daarbij nog talloze vormen van randapperatuur.

De console heeft ook voordelen. Voor ontwikkelaars is het makkelijker om ervoor te ontwikkelen en de markt is groot. Voor klanten is de prijs aantrekkelijk, een nieuwe console kost nog altijd maar de helft van een nieuwe PC. De nadelen bij consolegameing zijn de slechte resolutie, irritante savemogelijkheden en lastige controle in 3D games. Maar het allergrootste nadeel van de console zijn exclusive titles die het gamers alleen maar moeilijker maken, dit omdat er op bijna iedere console wel een paar goede titels verschijnen.

As for Microsoft and the X-Box, I have mixed feelings. So far, just about anyone who has ever bet against Microsoft has lost, so they have that going for them. They are marketing geniuses and have more cash to throw behind this thing than just about anybody could imagine. Then again, consoles are like movies in that word of mouth makes any far more difference than any marketing campaign could ever hope to do. Nintendo knows games. Sony knows games. Even Sega knows games. Does Microsoft? More importantly, do they know console games? The last thing XBox should be a console that has nothing but PC-esque titles; without support from powerhouse console developers (most of which are overseas), that should be XBox's greatest fear. Na een beschrijving van alle systemen denkt de schrijver dat Sony de winnaar gaat worden van de consolewar. Dit omdat er al een solide userbase is van minimaal 12 miljoen verkochte PS2's en ongeveer 100 miljoen PS One's en de PS2 nog redelijk kan meekomen met de concurrentie op gebied al graphics.

Lees het complete artikel op Firingsquad.