Warner Bros Inc heeft gisteren aangekondigd alleen nog maar films op Blu-ray uit te brengen (naast het populaire DVD formaat). Dit is een heel belangrijke ontwikkeling in de strijd tussen Blu-ray, een HD-medium dat de support van Sony kent, en HD-DVD, waar onder andere Microsoft en Toshiba achter staan. Hiermee krijgt Blu-ray het overgrote deel van de filmstudio's 'in handen' en lijkt het er steeds meer op dat het formaat het met gemak van HD-DVD gaat winnen.

Warner Bros was één van de laatste grote namen die nog achter HD-DVD stonden en nu ze exclusief films voor Blu-ray gaan uitbrengen blijft er bar weinig over op HD-DVD. Universal is er nog één van. Warner Bros geeft onder andere de nieuwe Batman films uit, maar ook de Lord of the Rings trilogie en de Harry Potter serie.

Warner Bros chairman en chef executive Barry Meyer: "De kans om hoge-definitie DVD een succes te maken zou wel eens voorbij kunnen zijn als er verwarring blijft ontstaan over het formaat. We geloven dat het exclusief supporten van Blu-ray de potentie voor succes vergroot. Uiteindelijk is dit positief voor winkelketens, producers en de consument."

Sindsdien heeft Toshiba, het belangrijkste bedrijf achter HD-DVD, gereageerd door te melden dat men teleurgesteld is in de keuze van Warner Bros en dat men intern en met andere bedrijven gaat praten om te kijken naar de staat van HD-DVD. Men heeft de keynote die aankomende zondag plaats zou vinden op de CES-beurs afgelast. Bedrijven achter Blu-ray zullen nog wel een keynote houden, wat het gat tussen de twee media alleen nog maar zal vergroten.

Dit is ook belangrijk nieuws voor gamers. PlayStation 3 is uitgerust met een Blu-ray speler en als Blu-ray een succes wordt (waar het nu alle schijn naar heeft), kan dat de verkoop van de console erg positief beïnvloeden. Inmiddels gaan er ook al geruchten dat Microsoft de productie van de HD-DVD speler voor de Xbox 360 stop gaat zetten. De toekomst wordt op dit moment voor onze ogen gevormd, beste lezer.

Met dank aan CorteX voor het melden van dit nieuws