Met Crysis levert Far Cry-ontwikkelaar Crytek ons binnenkort het spirituele vervolg op de jungleshooter Far Cry. Intussen werkt Ubisoft, dat de rechten op de naam Far Cry heeft, aan een echt vervolg, simpelweg Far Cry 2 genaamd. Opvallend is dat Far Cry 2 ogenschijnlijk minder overeenkomsten vertoont met het eerste Far Cry dan Crysis. Het Duitse magazine GameStar deed in een uitgebreide preview Far Cry 2 uit de doeken.

Far Cry 2 situeert zich niet meer op tropische eilandjes, maar in een niet nader gespecificeerd Afrikaans land. De omgeving is ongeveer 5 bij 5 kilometer groot en geheel vrij toegankelijk. Het spel bevat niet alleen junglelocaties, maar ook droge steppes, savannes en woestenij. Ook zijn er kleine dorpjes te vinden, geheel in de stijl van de dorpjes die in Afrika te vinden zijn.

Je navigeert nog steeds door de wereld met behulp van diverse voertuigen, omdat alles lopend afleggen nu eenmaal teveel tijd kost. Er zitten onder andere jeeps, trucks en boten in het spel. Vliegende voertuigen en motoren behoren echter niet tot de mogelijkheden. Wel is de hangglider uit het eerste Far Cry opnieuw van de partij.

Het spelverloop van Far Cry 2 is niet lineair en de wereld om je heen gaat gewoon verder wanneer jij je missies uitvoert. Vijandige troepen vechten met elkaar, dieren grazen en jagen, het weer is variabel en de zon gaat op en onder. Er is veel aandacht besteed aan het nabootsen van vuur, wat je onder andere met een imposante vlammenwerper kunt veroorzaken. Bomen zullen in vlammen opgaan en vuur kan ook overslaan op andere objecten. Een hele jungle affikken zit er echter niet in, omdat het daar te vochtig is om goed te branden.

Jack Carver is door Ubisoft afgedankt en heeft plaats gemaakt door twaalf verschillende personages, waar je er als speler eentje van mag kiezen. Verder heeft je gekozen personage overigens geen grote invloed op het spelverloop. Qua wapens en tegenstanders is het spel een stuk realistischer dan Crysis en ook dan zijn voorganger. Buitenaardse wezens of gemuteerde monsters zijn dit maal uit den boze. Je zult vechten tegen onder andere terrroristen, soldaten en vrijheidsstrijders.

Far Cry 2 verschijnt in het tweede kwartaal van 2008, ruim na de release van Crysis dus. Het wordt door Ubisoft's studio in Montreal ontwikkeld. Op welke 3D-engine het draait is niet bekend, maar de Crysis-engine lijkt ons onwaarschijnlijk.