Voormalige Xbox-topman 'bang' van Game Pass

Voormalige Xbox-topman 'bang' van Game Pass

Ed Fries, die onderdeel was van het team achter de eerste Xbox, claimt dat de impact die Xbox Game Pass op de industrie kan maken hem bang maakt.

Dat meldt Fries - die in 2004 bij Microsoft vertrok - in een interview met

Watch on YouTube

. "Hetgeen me nerveus maakt is Game Pass. Die dienst maakt me bang, omdat het mij doet denken aan Spotify in de muziekindustrie. Toen Spotify groot werd, vernietigde het de muziekindustrie, het hakte de jaarlijkse omzet in die industrie door de helft. Het heeft er voor gezorgd dat mensen geen muzieknummers meer kopen."

Fries waarschuwt dat abonnementsservices voor games, zoals Game Pass, een soortgelijk effect kunnen hebben. "We moeten voorzichtig zijn dat we niet hetzelfde systeem in de game-industrie creëren. Deze markten zijn fragieler dan mensen zich realiseren. Ik heb gezien hoe de game-industrie zichzelf in de jaren 80 al eens heeft vernietigd."

Hij vervolgt: "Dus Game Pass maakt mij nerveus. Als een consument hou ik er van. Ik hou ook van Spotify als consument: ik heb alle nummers die ik ooit zou willen hebben... het is een geweldige deal als consument. Maar het is niet per se goed voor de industrie."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Nou meneer Fries, ik zou zeggen dat bv. Spotify juist een positieve impact heeft gehad op de industrie. Veel minder piraterij en het geld komt sneller bij de artiesten zelf in plaats van dat het blijft de platenmaatschappij blijft hangen. Ik hoop dat met gamepass hetzelfde gaat gebeuren, teveel mensen bij uitgeverijen die negatieve invloed uitoefenen op hoe een game er uiteindelijk uitkomt. Het wordt tijd dat de ontwikkelaars zelf bepalen wat voor een game ze willen maken. Die weten wat gamers leuk vinden en niet een of andere manager die nog nooit een controller vastgehouden heeft en die alleen maar over inkomsten en aandeelhouders nadenkt. Dus wat mij betreft hoop ik er juist op.

0

@Ziminar Zolang die artiesten dikke villas hebben met garages vol met de duurste autos kunnen ze best wat aan inkomsten inleveren

0

snap best dat mr fries daar bang voor is maar het grote verschil is wel dat spotify geen grote exclusiviteit heeft. Er zijn geen artiesten spotify only behalve soms wat live dingetjes. Maar met games is de markt nog veel meer versplinterd. Ik zou het zelf meer vergelijken met films en serie diensten zoals disney plus, netflix etc. Het is volgens mij geen slecht ding, zeker omdat de optie gewoon blijft bestaan om het niet te gebruiken en de games gewoon te kopen.

0
test

@Tyranus Dat geldt voor de 'mainstream' ja. De gemiddelde muzikant die uit liefde voor muziek doet wat 'ie doet, ongeacht of t 'popi-jopie' is wordt keihard genaaid met het percentage wat een luisterbeurt van een streamingdienst opbrengt..

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Ziminar Precies dat!

0
test

"Het heeft er voor gezorgd dat mensen geen muzieknummers meer kopen." Vroeger, toen de platenindustrie nog gezond was, kocht je een singeltje. Dat kwam nog het dichtst in de buurt van een 'nummer' kopen.. Kreeg je nog een b-kant erbij ook, met een overgebleven studio takeout, andere, nog ruwe mix of demoversie of liveversie ofzo ergens van. Je kocht meestal gewoon een heel album, zoals het hoort. Met uitgebreide credits, artwork en lyricsheet inbegrepen. Je zat dan uren in de platenzaak met een stapel kanshebbende platen te luisteren welke uiteindelijk je zakgeld of bijverdienste waard ging wezen.. Het kopen van een 'nummer' is sowieso al een fuckup als je t mij vraagt.. Maar ik ben dan ook een ouwe knar met een voorliefde voor LP's, haha. Out of touch met de gemiddelde muziekconsument anno 2022.. Ohja t ging over Gamepass ofzo.. :)

0

Aanbevolen voor jou