Forbes toont de veertig rijkste zakenmensen van Japan en wie staat er op nummer één? Niemand minder dan Hiroshi Yamauchi, die jarenlang aan het hoofd stond van Nintendo. In het afgelopen jaar is Yamauchi's kapitaal met 3 miljard dollar gestegen, vooral dankzij het succes van de Wii en de Nintendo DS.

Yamauchi werd in 1949 president van Nintendo, maar is in 2002 afgetreden met Satoru Iwata als opvolger. Mede dankzij Yamauchi liet Nintendo het maken van speelkaarten achter zich om te beginnen met videogames. De rest is geschiedenis.

Yamauchi was twee jaar geleden nog de nummer elf op de lijst en vorig jaar nummer drie. Een flinke stijging dus en we weten inmiddels allemaal aan welk succesverhaal hij dit te danken heeft. Alhoewel Yamauchi officieel niet meer president is van Nintendo, blijft hij een geëerd hoofdfiguur en is hij altijd nog spreekwoordelijk geïnvesteerd in het bedrijf. Het graf van zijn ouders staat zelfs in het oude hoofdkantoor in Kyoto, als we de geruchten mogen geloven.

Yamauchi werd sinds de dagen van de Nintendo 64 door gamers gezien als een stijve zakenman die de hedendaagse gamesindustrie niet meer helemaal begreep. Sinds Iwata aan het hoofd staat heeft Nintendo inderdaad hernieuwd succes gevonden, maar of dat te wijten valt aan het aftreden van Yamauchi is niet bekend. Toen hij nog president was, stond hij bekend als een man die harde uitspraken deed. Zo noemde hij mensen die van RPG's hielden “depressieve gamers die alleen in hun donkere kamers zitten en langzame games spelen”. Financieel bleek hij bij zijn aftreden echter een bescheiden man. De geruchten gaan dat Nintendo een bedrag tussen de 9 en 14 miljoen dollar voor zijn pensioen klaar had liggen, maar dat Yamauchi vond dat het bedrijf het geld beter kon gebruiken.